Напишете дума/думи за търсене

Как да приготвим вкусни и лесни разядки (+рецепти)

Разядки, дипове, пастети – всички те са чудесни върху препечена филийка с хляб и обикновено имат дълъг срок за съхранение. Затова е и толкова удобно да си имаме по нещо за мазане винаги в хладилника. Може да ни спаси, ако дойдат неочаквани гости или ако вечерята не стигне и искаме с нещо да доядем. Повечето от тях са чудно мезе за червено вино и ракийка.

За да ги приготвяте за минути, е добре да разполагате с блендер, чопър, кухненски робот или поне пасатор. Всъщност пасаторът върши чудесна работа. Тъй като някои разядки трябва да се оставят на по-едри парчета, освен пасатор е хубаво да имате и от онези лъжици с дупки, с които се прави например картофено пюре.

Другото важно условие за вкусните и здравословни дипове и разядки е мазнината. Тъй като повечето от тях не минават термична обработка, вкусът на мазнината отчетливо се усеща в готовото ястие. Използвайте зехтин или масло гхи (може да си го направите вкъщи от всякакво друго масло).

Много често в рецептите за дипове и разядки присъства майонезата. Дори най-скъпата и хубава майонеза на пазара не може да се сравни с домашната. Струва си да инвестирате още няколко минути, за да готвите с истинска и вкусна майонеза.

Домашна майонеза

150 мл зехтин

3 жълтъка

1 с.л. горчица

сокът от 1/2 лимон

сол и черен пипер на вкус

Смесете жълтъците с горчицата, овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте с миксера.

Започнете да наливате по малко от зехтина на тънка струйка, докато не го поеме целия.

Накрая добавете и лимоновия сок и разбъркайте добре до пълна готовност.

Майонезата може да се съхранява до 3 дена в хладилника.

-----

Зеленчуковите разядки и пастети са много добри за по-лек режим на хранене. Те обикновено отговарят на условията за разделно хранене, стига, разбира се, да не се консумират с хляб и да не съдържат майонеза или крема сирене.

Универсална рецепта за постен пастет

Може да ползвате домати, чушки, патладжани, тиквички, моркови, цвекло и т.н. - всякакви зеленчуци, които могат да бъдат изпечени във фурната.

Почистете избраните от вас зеленчуци от семки, дръжки и ненужни части и ги изпечете върху хартия за печене във фурната. Може да добавите сред тях цели скилидки необелен чесън.

След като зеленчуците са готови, „изстискайте“ чесъна от люспите му, намачкайте или пасирайте едрите зеленчуци, подправете със сол, черен пипер, зехтин, оцет и люта чушка по избор. Ако зеленчуците ви са леко кисели, ще се наложи да добавите и захар или мед.

Тази разядка може да се консумира директно или да се сложи в буркани, които трябва да стерилизирате, за да издържи по-дълго.

Най-вкусното и бързо кьопоолу

Това не е стандартната рецепта за кьопоолу. Тази е много по-бърза и често е по-харесвана. Освен това обикновеното кьопоолу гълта много мазнина, докато в тази рецепта нужната мазнина се съдържа в една единствена лъжица майонеза.

Необходимо е просто да опечете 2 патладжана (може да го направите и на керамичния котлон, не се притеснявайте, че нещо ще му стане), да ги обелите, когато поизстинат, да намачкате месото им с вилица или директно между пръстите си и да добавите 1 голяма с.л. майонеза, 1 голяма с.л. кисело мляко, 2 скилидки счукан чесън и сол на вкус.

Суперздравословен зелен пастет

400 г извара или крема сирене

100 г пресен спанак

1 зряло авокадо

сокът на 1/2 лимон

сол на вкус

Всичко се пасира и може да се сервира върху крекери със ситно нарязана червена чушка или нар за декорация.

Най-лесната зимна разядка

250 г сирене*

150 г червени чушки, изцедени от буркан**

3 с.л. зехтин

1 скилидка счукан чесън

Пасирайте всичко и сервирайте с пресен магданоз или мащерка.

*На пазара вече се предлага натрошено сирене, което има абсолютно същите вкусови качества като това на буци, но просто не е оформено и затова цената му е наполовина. Препоръчваме ви да потърсите натрошено сирене за тази рецепта.

**Може да приготвите рецептата и със сушени чушки. Трябва да ги накиснете предварително и когато омекнат, са готови за пасиране.

Рибни пастети

Те са едни от често приготвяните и са добър начин да имате нещо елегантно и бързо, ако ви изненадат гости. Необходимо е винаги да пазите в шкафа по 2 консерви от любима риба – може да е риба тон, пушени зимни шпроти и т.н. Възможността за импровизации и тук е огромна.

Италиански пастет от риба тон

1 консерва риба тон

3-4 парченца аншоа

4 с.л. меко краве масло или гхи

сокът на 1/2 лимон

сол и черен пипер на вкус

настъргана лимонова кора

Разбийте всичко и сервирайте поръсени с каперси и/или копър и парченца лимон.

Допълнително...

може към класическата италианска рецепта за пастет с риба тон да добавите и няколко парченца пушени шпроти или пушена сьомга, сушени домати, маслини, мащерка и т.н.

малка идея:

Ако правите парти, бихте могли да се подготвите лесно и бързо, като направите 2-3 различни разядки и ги сервирате върху малки бисквити от бутер тесто. За целта си купете готово бутер тесто, леко го разточете върху набрашнен плот и изрежете с формичка за сладки. Изпечете и бисквитите ви са готови. Ще бъдат уникално вкусни и елегантни с лъжичка рибен пастет или дори само крема сирене и парченце кисела краставичка. Възможностите са безброй.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X