Напишете дума/думи за търсене

5 рецепти от The Secret Dinner

Представихме ви Деница и Мария и техните кулинарни тайни тук.

Както ви обещахме, двете момичета споделят с вас някои от любимите си рецепти. За ежедневно кулинарно вдъхновение може да потърсите другите им предложения и тайни в техния блог: www.thesecretdinner.wordpress.com.

Супа шот от картофи и горгондзола


Всички знаят какво е шот. Онова малко нещо с незнаен на брой алкохол, което се пие на финала на вечерта след много танци. Нашият е за началото. Шот от картофена супа с горгондзола. В дълбока тенджера задушавате 1 глава лук и 1 скилидка чесън заедно с един дафинов лист. Към тях добавяте 500 г обелени и нарязани картофи. Обърква се хубаво и се залива с 1 л зеленчуков бульон. Оставя се да ври около 20-25 мин и на финала се слагат 75 г горгондзола. Тя трябва да се разтопи хубаво, след което всичко се пасира и се подправя с черен пипер. Разлива се в малки чашки и се сервира с тънко нарязан препечен хляб към салатата или като леко предястие.


Гъби с моцарела


Времето е наш приятел. Прохладата ни провокира за тази ароматна и несъвсем лятна рецепта. Ако намерите проверени горски гъби, е най-добре, но и с печурки става достатъчно вкусно. Задушават се две скилидки чесън в зехтин и се прибавят към тях нарязаните на филийки гъби. Нека се задушат и водата им да изври напълно. Тогава се прибавя топка моцарела, накъсана на парчета. Намалява се силата на огъня и се оставя сиренето да се разтопи до състояние на приятно гъст сос. Разбърква се добре, прибавят се сол, пипер и босилек. Не остава нищо друго, освен да отчупите кора хляб и да я потопите в още топлия сос.


Голямата любов - авокадото


Голяма любов е авокадото. Приложението му е широко мащабно. То не е само във вид на гуакамоле, а става за салата, за дип, печено на резени, дори за основа на сладолед. Пълнено се оказва много добър вариант за закуска. Разполовява се нужната бройка авокадо, без да се обелва. Отстранява се костилката и с лъжица се изгребва част от съдържанието, за да се освободи повече място. Овкусяват се лодките със сол, зехтин, сок от лайм и пипер, чуква се по едно яйце във всяка половинка и се пекат 10 мин в предварително загрята на 220 градуса фурна. Издълбаното не се хвърля, а се намачква с вилица, добавя се зехтин, няколко капки табаско, лимонов сок и сол.


Хапки с аншоа


Ей, чудно е да си на обиколка в Испания и да скачаш от тапас бар в тапас бар, да опитваш дребни хапки и да пиеш бира в ниска водна чаша. Разнообразието е изключително, за всеки се намира по нещо и човек гладен не може да остане. Не е нужно да си гениалният Калатрава, за да сътвориш един красив минисандвич с домашно мариновани червени чушки и аншоа. Приготвя се марината от зехтин, 3 с.л. винен оцет, нарязана на тънки филийки скилидка чесън, няколко зърна бахар и черен пипер. Опечените и обелени червени чушки се нарязват и добре се омесват в маринатата. Нека починат в хладилник поне един работен ден. Намазват се със зехтин филии хляб, за предпочитане бял и нарязан косо, за да има повече препечена коричка – запичат се на тиган. Подреждат се върху тях чушка, филе аншоа и стрък магданоз за свежест. Похапвате и планирате едно посещение до Валенсия, за да видите как бялото и синьото се смесват до съвършенство в Града на изкуствата и науката на Сантяго Калатрава.


Детство мое

Деница и Мария от The Secret Dinner
Деница и Мария от The Secret Dinner

Инструкцията беше по детски точна, кратка и ясна: моля, да е шоколадов салам. Но без ядки и конфитюри, само с бисквити и истински шоколадов. И да е изненада, когато се върна от морето. При това положение няма не искам и не мога. Ето го шоколадовия салам по най-простата рецепта. Разбива се на бърза скорост с миксер едно стандартно пакетче масло (125 г) с три супени лъжици пудра захар, докато стане пухкаво. Един по един се добавят два жълтъка, супена лъжица какао и две супени лъжици тъмен ром. Междувременно се разтапя на водна баня един тъмен шоколад, оставя се леко да се охлади и се прибавя към маслената смес. Следват 7-8 едро начупени обикновени бисквити, всичко се обърква добре и се прибира в хладилник да стегне леко, но не напълно. Оформя се като салам върху фолио, като плътно се навива и престоява в хладилника поне една нощ, за да стегне напълно. Преди да сервирате, освободете салама от металната дрешка и го посипете с пудра захар. И за финала още една детска инструкция - парчетата трябва да са нито тънки, нито дебели, а точно перфектни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X