Напишете дума/думи за търсене

Изненадващи рецепти с лук

Няма да повярвате колко лесно може да разнообразите някои от обичайните ястия. Например с помощта на един най-обикновен продукт, какъвто е лукът.

Пюре от лук

С него може да обогатите аромата на супата и на пюрето, както и да го добавите в някоя яхния, да го имате подръка като бърза добавка за някоя разядка.

Поставете в малка тавичка няколко глави лук с люспите – може да комбинирате жълт и червен, и полейте със зехтин. Запечете ги за 45 минути на 200°C. Когато лукът изстине, отстранете люспите.

Пасирайте ги в блендер или с пасатор и им добавете сока на 1 лимон, сол, черен пипер и щедро количество зехтин екстра върджин.

Лучени криспита

Те са фантастични върху всякакви видове салати, паста, супи, омлети. И, разбира се, не пропускайте да си направите бургери с тях – лучените криспита вдигат домашния бургер на друго ниво.

Нарежете няколко глави лук – жълт и/или червен, на тънки шайби. Поставете ги на един ред върху най-голямата възможна тава, покрита с хартия за печене. Поръсете със зехтин. Запечете ги във фурната, докато покафенеят приятно. Посолете и овкусете с черен и/или червен пипер.

Песто с лук

Това ароматно песто е подходящо върху риба и пиле, с омлети, към печени зеленчуци, пържоли и др.

Нарежете няколко глави лук и ги оставете във вода за 30 мин, за да пуснат сокове и да се омекоти вкусът им. Когато ги извадите от водата, изцедете ги добре и ги комбинирайте с ? връзка пресни билки – мента, кориандър, розмарин или друго. Овкусете със сока от ? лимон и 1 с.л. запечени на тиган зърна от кимион и 2 с.л. натрошени орехи, също предварително запечени на тиган.

Нежно разбъркайте всичко и го затворете в бурканче, което съхранявайте в хладилника.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X