Напишете дума/думи за търсене

Практични кулинарни съвети за виртуозно агнешко

Много хора все още вярват на мита, че агнешкото месо е твърде мазно, поради което го смятат за вредно. Експертите по здравословно хранене обаче са категорични, че това е едно от най-диетичните меса - в него се съдържат няколко пъти по-малко мазнини и лош холестерол, отколкото в свинското. Освен това, в агнешкото има 30% повече желязо, отколкото в телешкото или свинското.

Кулинарните експерти съветват, че безпогрешният вариант, при който винаги ще получите вкусно ястие, е да купите месо от младо агне - то е по-фино по структура и не притежава тежък аромат. Ще го познаете по светлия цвят и слоя бяла мазнина, наподобяваш восък. При качественото месо слоят мазнина е равен и гладък - това е гаранция, че животното е хранено и отглеждано добре. По-старото агнешко месо е с ярък червен цвят, а рискът при него е, че както и да го приготвите, остава жилаво. Ако се съмнявате, че месото е многократно замразявано и размразявано, натиснете с повърхността му с пръст - ако се появи отчетлива вдлъбнатинката, която пълни с кръв, по-добре не го купувайте. Ще разпознаете овнешкото месо по жълтеникавия слой мазнина (при младото агнешко месо той е бял, еластичен без петна), като и по едрите и жълтеникави стави и кости.

Как да подготвите месото

Не мийте агнешкото месо под течаща вода, а само го забършете с хартиена салфетка, след което отстранете сухожилията и ципите.

Ако месото е замразено, размразете на стайна температура и сгответе веднага. Прясното месо може да се съхранява в хладилник при температура до 5°C. Никога не замразявайте повторно.

Ако се притеснявате от неприятен мирис, накиснете предварително месото във водка. Още един вариант е по време на печене да поръсите с кедрови ядки и канела.

За максимално добър вкус на ястието се препоръчва да мариновате месото - ако е младо, дори само час в маринатата ще му е достатъчен, ако е по-старо - оставете го за по-сигурно между 10 и 12 часа. Можете да мариновате в смес от зехтин, оцет, смачкан чесън и джоджен, да намажете с горчица и лимонов сок или пък да накиснете в кисело мляко с добавка от мащерка или мента. За да постигнете пикантен вкус, пробвайте марината от зехтин, лимонов сок, риган и чили. Ако имате повече време, мариновайте за 1 денонощие в компанията на лук на полумесеци, счукан чесън и нарязани целина и морков.

За да избегнете изсушаването на месото, не го гответе дълго.

Ако ще печете, разположете парчетата с мазния слой надолу и гответе около 15 - 25 мин. Ако печете на грил, няколко минути са достатъчни.

Агнешкото е доста засищащи и тежко, затова най-подходящата гарнитура са зеленчуците - пресни или запечени. Колкото по-разнообразни са зеленчуците, толкова по-добре ще се открои вкуса на основното ястие. Ако предпочитате по-плътна гарнитура, отличен вариант са пресни картофи с леко задушени лук и чесън или пък ориз със стафиди.

За още практични съвети и вкусни идеи търсете списание "Рецепти за здраве".

В новия ни брой, посветен на Великден, ще намерите неустоими предложения. Ще научите как да варите яйцата, без да счупите нито едно, кой е най-разпространеният еконачин за боядисването им, ще намерите и съвети, свързани с приготвянето на агнешкото месо, както и специална рецепта за диетичен кокосов козунак. Ще разберете повече за пролетния детокс. Тук са и шест идеи за варени яйца, с които може да изненадате семейството си на празничната трапеза.

Ако сте любители на вегетарианските ястия, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно какви са традиционните ястия по света, които се приготвят на един от най-светлите християнски празници.

Ще ви предложим втора част на безглутенови десерти, с които да подслаждате ежедневието си, без да се страхувате за здравето. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем и с джоджена – тихия господар в храната, а наш специален гост е Гергана Георгиева от Geri's Food – Вкус на женственост, която ще ни разходи из своя кулинарен свят, а Ваня Филипова от Culinary with me ще ни подшушне тайните на идеалния козунак. Нейното козуначено руло с шипков мармалад краси нашата корица.

В броя ще откриете рецепти за леки вечери, както и седмично меню срещу бръчки.

От специалиста по аура ореола Магдалена Генчева ще разберете какво пречиства копривата и как да се успокояваме след напрегнат ден,

Рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X