Напишете дума/думи за търсене

Кулинарните тайни на Eрнестина Шинова (+рецепти)

снимка: Мила Иванова

Нестандартна като изказ и поведение актрисата Ернестина Шинова предпочита по-простичките и традиционни ястия. Е, владее и засуканите гозби, но знае, че здравето се кове с продукти от природата, които съвсем леко минават през гореща вода или през печката и бързо се поднасят. Ето какво обича да готви от българската и от италианската кухня.

Ернестина, ти готвиш, защото си отговорна майка и съпруга или това ти допада?

- Харесва ми, но и като се появят деца в семейството е важно да се готви, за да са здрави. Стремя се да правя по-простички неща и да използвам продукти, които са по-близо до природата. Обикновено наблягаме на пиле, риба, бобови култури. Свинските менюта правим главно през по-студените месеци от годината.

Кой те научи да готвиш?

- Едната ми баба беше готвачка и плачеше, защото съм била страшно злоядо, адски кльощаво и неприятно дете, естествено и вечно болнаво. Тя работеше в железничарски стол, хората я обожаваха и не ходеха да се хранят ако не беше на работа „кака Иринка”. Тя правеше много простички неща, но ужасно вкусни. Не съм яла по-прекрасно телешко със зеле, в което вместо стандартните подправки слагаше целина.

Повече готвени или сурови неща предпочитате във вашето семейство?

- Нямам много време да се занимавам с готвене и слава Богу дъщеря ми Йоанна се е научила от детенце, че няма проблем да си сложи една пълнена чушка със сирене в задния джоб и да излезе от вкъщи. И това е много приятен вариант. У нас често се посяга към свежа храна без да се обработва. Но задължително няколко пъти в седмицата вкъщи се правят готвени манджи. Ще ви разкажа за моето прочуто мариновано пиле, което баба ме научи да готви. Разфасованото пиле (без кожата) се пуска в сгорещена мазнина за малко, за да се запечата. Прибавят се малки лукчета, червен пипер, може и черен, малко домат и се слага в тенджерата под налягане за 5-6 минути. След това се добавят 2 ч. л. брашно в малко студена вода и страшно много магданоз. Отделно се прави чеснова майонеза като се разбива олио, чесън и сол. Сосът се „мята” върху горещото ядене, сервира се и става супер. А иначе готвя всякакви вкуснички манджи като мусака, кюфтета по чирпански, спанак със сирене. У дома уважаваме и обикновената леща и боба, и спагетите с риба тон, като нямаме време. Имам любим обяд от всякакви видове марули, целина, риба тон, няколко малки лъжички майонеза и всичко това залято с лимон.

Как приготвяш спанака?

- Спанакът леко се подварява. Тавата се намазва с масло, посипва се брашно, слага се спанакът и се запича във фурната със смес от яйце и сирене. Същата смес може да се напъха в баница, правя и зелени лазани, например с рикота и спанак, които дъщеря ми много харесва. Но сутрин винаги ядем овесени ядки. А като говорим за ядки – добре е те винаги да се накисват преди да се ядат. Понякога с Йоанна имаме вредни дни, които започваме с палачинки, сладка от смокини... Не можеш да спазваш железни диети, защото в един момент организмът ти ще реагира бурно. Но е хубаво вместо да завършиш вечерта си с чипс, да направиш млечна баница, да метнеш пържоли или палачинки.

Какво приготвяш на твоя любим мъж?

- Андрей откликва най-много на пържолите, но за да ми докаже любовта си веднъж изяде пиле с джинджифил, мед и боровинки. Беше ужасно, аз не го ядох. Той бе единственият, който си изпразни чинията.

Италианската кухня ли ти е любима, освен българската?

- Нея познавам най-добре. Италианската паста дава много възможности за приготвяне. Сушената по-дълго време е по-здравословна. Пастата „де чеко” се прави от твърдо жито и не става на топка в стомаха. Хапваш малко от нея, а те засища. Неслучайно италианците са най-слаби в Европа, въпреки че ядат толкова въглехидратна храна. Любима ми е пастата „Ала путанеска”. Правя я само с чесън, зехтин и чили. Използвам класическите спагети номер 5, сварявам ги, изваждам ги и горещи ги заливам със зехтин, в който има няколко парчета чесън. Слагам магданоз или босилек и лютото ме сгрява. В Италия се правят с това, което е „останало по шкафовете” – няколко маслини, каперси, доматчета, чесън, люта чушка и филенца аншоа.

Паста „Карбонара” се прави лесно с „пене ригате”, които са с грапава повърхност. Пастата се слага да се вари. През това време се препича беконът в собствената му мазнина, след което се добавя чаша бяло вино и се изчаква да изври. Слага се люто и чесън и сосът е готов. Когато пастата се свари и е много гореща, се оцежда добре и на всяка порция много бързо се слага по едно сурово яйце. То полепва по грапавата част на горещата паста и се сварява. Отгоре се полива със соса и става чудно и засищащо ястие за зимата. В България в пастата се слага сметана, но в Италия тя се добавя само в паста с манатарки или със сьомга.

Коя подправка уважаваш най-вече?

- Аз съм отчаян фен на българския магданоз, до такава степен, че в Италия човекът, който продаваше зеленчуци точно срещу нашия дом, ми подаряваше цели букети. И все ме питаше какво правим с този магданоз. Харесвам всякакви подправки, които придават на ястието нещо странно, неизвестно, вкусно, особено.

Имаш ли предпочитано ястие?

- Когато съм гладна ям всичко, когато не съм - може да ми поднесеш от пиле мляко и няма да го погледна. Много обичам пълнено агнешко, както го прави Андрей, или с пресен лук, с ориз, с малко канела. За десерт мога да ям плодове на корем. Харесвам печена ябълка с канела, десертите с тиква или с овесени ядки.

Агнешко със спанак

необходими продукти:

1,5 – 2 кг агнешко месо

1 кг спанак (коприва)

2 връзки пресен лук

зехтин

1 ч.л. червен пипер

? ч.л. черен пипер

1 с.л. брашно

начин на приготвяне:

1. Смесете брашното, черния и червения пипер с малко вода, за да се получи гъста каша. Объркайте добре сместа и с нея намажете месото. Сложете зехтин на ръцете си и отново хубаво обтрийте агнешкото.

2. Нарежете спанака и зеления лук на ивици около 2-3 см. Сложете зеленилката в намазнена тава. По желание може да добавите и малко червено вино или вода.

3. Поставете месото в тавата и я покрийте с фолио. Печете на загрята фурна 250 °С за час и половина.

Печени ябълки с орехи, мед и канела

необходими продукти:

6-8 средно големи ябълки

6-8 ч.л натрошени орехи

захар

канела

за заливката:

6-8 ч.л. мед

начин на приготвяне:

1. Пригответе плънката като смесите натрошените орехи със захарта и канелата. Издълбайте ябълките без да ги белите и ги напълнете с ароматната смес.

2. Подредете ябълките в намаслена тава. Печете във фурната на 180-200 °C за 35-40 мин, докато ябълките започнат да променят цвета си.

3. След като ги извадите от фурната ги оставете да изстинат за 30 мин и сложете върху всяка ябълка по 1 ч.л. мед. На върха може да сложете парченца сушени плодове и да поднесете с десертно сирене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X