Напишете дума/думи за търсене

Кулинарните тайни на Eрнестина Шинова (+рецепти)

снимка: Мила Иванова

Нестандартна като изказ и поведение актрисата Ернестина Шинова предпочита по-простичките и традиционни ястия. Е, владее и засуканите гозби, но знае, че здравето се кове с продукти от природата, които съвсем леко минават през гореща вода или през печката и бързо се поднасят. Ето какво обича да готви от българската и от италианската кухня.

Ернестина, ти готвиш, защото си отговорна майка и съпруга или това ти допада?

- Харесва ми, но и като се появят деца в семейството е важно да се готви, за да са здрави. Стремя се да правя по-простички неща и да използвам продукти, които са по-близо до природата. Обикновено наблягаме на пиле, риба, бобови култури. Свинските менюта правим главно през по-студените месеци от годината.

Кой те научи да готвиш?

- Едната ми баба беше готвачка и плачеше, защото съм била страшно злоядо, адски кльощаво и неприятно дете, естествено и вечно болнаво. Тя работеше в железничарски стол, хората я обожаваха и не ходеха да се хранят ако не беше на работа „кака Иринка”. Тя правеше много простички неща, но ужасно вкусни. Не съм яла по-прекрасно телешко със зеле, в което вместо стандартните подправки слагаше целина.

Повече готвени или сурови неща предпочитате във вашето семейство?

- Нямам много време да се занимавам с готвене и слава Богу дъщеря ми Йоанна се е научила от детенце, че няма проблем да си сложи една пълнена чушка със сирене в задния джоб и да излезе от вкъщи. И това е много приятен вариант. У нас често се посяга към свежа храна без да се обработва. Но задължително няколко пъти в седмицата вкъщи се правят готвени манджи. Ще ви разкажа за моето прочуто мариновано пиле, което баба ме научи да готви. Разфасованото пиле (без кожата) се пуска в сгорещена мазнина за малко, за да се запечата. Прибавят се малки лукчета, червен пипер, може и черен, малко домат и се слага в тенджерата под налягане за 5-6 минути. След това се добавят 2 ч. л. брашно в малко студена вода и страшно много магданоз. Отделно се прави чеснова майонеза като се разбива олио, чесън и сол. Сосът се „мята” върху горещото ядене, сервира се и става супер. А иначе готвя всякакви вкуснички манджи като мусака, кюфтета по чирпански, спанак със сирене. У дома уважаваме и обикновената леща и боба, и спагетите с риба тон, като нямаме време. Имам любим обяд от всякакви видове марули, целина, риба тон, няколко малки лъжички майонеза и всичко това залято с лимон.

Как приготвяш спанака?

- Спанакът леко се подварява. Тавата се намазва с масло, посипва се брашно, слага се спанакът и се запича във фурната със смес от яйце и сирене. Същата смес може да се напъха в баница, правя и зелени лазани, например с рикота и спанак, които дъщеря ми много харесва. Но сутрин винаги ядем овесени ядки. А като говорим за ядки – добре е те винаги да се накисват преди да се ядат. Понякога с Йоанна имаме вредни дни, които започваме с палачинки, сладка от смокини... Не можеш да спазваш железни диети, защото в един момент организмът ти ще реагира бурно. Но е хубаво вместо да завършиш вечерта си с чипс, да направиш млечна баница, да метнеш пържоли или палачинки.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X