Напишете дума/думи за търсене

Маринати и сосове за месо, зеленчуци и пица

Марината с джинджифил и сусам

без холестерол

лесно

1 ч.ч.

10 мин

За 1 порция:

276 ккал

мазнини 27,3 г

въглехидрати 7,9 г

фибри 0,4 г

протеини 1 г

1/4 ч.ч. сусамово олио

1/4 ч.ч. фъстъчено масло

3 с.л. оризов оцет

2 с.л. соев сос

2 с.л. кафява захар

2 с.л. пресен джинжифила на ситно

2 с.л. чили сос + 1 ч.л. чесън на прах

1 с.л. босилек на ситно

1 с.л. рибен сос

1 среден лук на тънко

Блендирайте добре всички съставки. Използвайте сместа за мариноване на зеленчуци, пилешки крилца, скариди или шишчета.

Сос „Уенди“

Богато на калций

лесно

1 ч.ч.

5 мин

за 1 порция:

149 ккал

мазнини 12,8 г

холестерол 14 мг

въглехидрати 8,5 г

фибри 0,1 г

протеини 0,8 г

1/2 ч.ч. майонеза

1/4 ч.ч. прясно мляко + 1/2 прясно изцеден лимонов сок

1/4 ч.ч. заквасена сметана

3/4 ч.л. бял оцет

1/2 ч.л. захар

1/4 ч.л. лук на прах

1/4 ч.л. сух копър

1/4 ч.л. сух магданоз

1/4 ч.л. черен пипер

1/4 ч.л. сол

1/8 ч.л. чесън на прах

Смесете всички съставки и разбийте добре. Приберете в хладилника преди сервиране.

Чермула - северноафриканска марината

Богато на фибри

лесно

1 ч.ч.

5 мин

за 1 порция:

273 ккал

мазнини 26,8 г

въглехидрати 10,4 г

фибри 0,8 г

протеини 0,6 г

1/4 ч.ч. зехтин

1/4 ч.ч. олио

3 с.л. лимонов сок

3 с.л. кориандър на ситно

3 с.л. магданоз на ситно

2 с.л. мед

1 с.л. сол

2 ч.л. кимион

2 ч.л. паприка

1 ч.л. червен пипер

Смесете всички съставки и разбъркайте добре. Използвайте за мариноване на агнешко, пилешко или зеленчуци.

Доматен сос за пица

Богато на ликопен

лесно

4 порции

70 мин

за 1 порция:

89 ккал

мазнини 7,3 г

въглехидрати 6,3 г

фибри 1,5 г

протеини 1,2 г

500 г зрели домати

3 с.л. босилек на ситно

2 с.л. зехтин

2 ч.л. балсамико

1 ч.л. меласа

1/2 ч.л. сол

1/4 ч.л. черен пипер

2 смлени скилидки чесън

Махнете семките на половината домати и нарежете на ситно. Сложете в купа, нарежете и останалите на кубчета и добавете към доматите без семена. Добавете останалите продукти и разбъркайте. Оставете да престои на стайна температура за 1 час преди използване.

За още вкусни предложения, практични съвети и срещи със специалисти и кулинарни блогъри търсете списание "Рецепти за здраве".

В новия ни брой ще намерите завладяващи кулинарни предложения. Ще научите повече за биохраните и дали наистина има полза от тях. Ще разберете повече за храните, които топят мазнините около талията. Тук са и шест ястия с авокадо.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-странните десерти по света.

Ще ви предложим идеи за нисковъглехидратни предястия, с които да ухажвате небцето си и които ще ви помогнат да свалите килограми. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем и с анасона – разноликият господар в кухнята, а наш специален гост е Ваня Филипова от Culinary with me, която ще ни разходи из своя кулинарен свят. Нейната шоколадова торта с лешници изкушава от нашата корица.

От Екатерина Мирчева, създател на блога My Candy Kitchen, ще научим в какви вкусни шедьоври може да превърнем остатъците от бялото месо.

В броя ще откриете рецепти, с които да нагостите скъпи гости, както и седмично меню, подходящо за диабетици. Тук са и няколко неустоими разновидности на баницата. Ще ви срещнем с вавилонската кула на кулинарията – еврейската кухня, както и с няколко видове чътни и ядкова майонеза.

От психиатъра д-р Младен Пенчев ще разберете ролята на червеното вино като превенция срещу дегенеративните болести на мозъка, а рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X