Напишете дума/думи за търсене

Грешки при печенето на шишчета

Качеството на шишчето се влияе от фактори като марината, вида на месото и виртуозността на барбекю майстора.

Кои са най-честите грешки, които се допускат при приготвянето на шашчета?

1. Твърде много месо върху шишчето 

Някои хора нареждат месото много плътно, така че техните шишчета изглеждат повече като шиш-кебап. Трябва да има приблизително 0,2 см междинен интервал между парчетата. Ако наредите месото твърде плътно, то няма да се опече правилно, тъй като парчетата ще се докосват едно до друго.

2. Рязане на парчета в различни размери

Различните размери месни късове изискват различно време за печене. Месото, което се използва за шишче, трябва да бъде нарязано на приблизително 2,5–3,5-сантиметрови кубчета. Ако те са по-малки от това, месото ще стане прекалено сухо, а ако са по-големи, няма да се опече равномерно.

3. Добавяне на зеленчуци към шишчето

Това е странен навик и неговият произход все още е загадка. Зеленчуците очевидно се готвят по-бързо от месото. Тъй като премахването на готовите зеленчуци от горещия шиш не е възможно, те ще изгорят. А неприятната миризма на овъглени зеленчуци ще се погълне месото. Ако сте жадни за зеленчуци на скара,печете ги отделно от шишчетата. Също така се препоръчва да ги опечете след месото, когато температурата на скарата не е толкова силна.

4. Използване на гнили дърва вместо добра дървесина за огрев или дървени въглища

Някои хора използват стари дъски, мокри клони или всичко, което им е подръка, вместо въглища. Но качеството на дървото се отразява не само на продължителността на горене, но и на вкуса на шишчето.

5. Изливане на вода върху въглищата

Когато изливате вода върху въглищата, тяхната топлина намалява. Освен това, ако студената вода докосне месото, шишът ще се опече неравномерно. Избягвайте и да изсипвате студена марината върху месото.

Какво трябва да направите:

- Ако въглищата изгарят много силно, преместете шишчетата или скарата настрани и разбъркайте въглищата с ръжен или пръчка.

- Преди да излеете маринатата върху месото, я загрейте.

6. Печене с неподготвени въглища

Правилно нагрятите въглища са покрити със слой пепел, през който може да се види червената им нагорещена сърцевина. Освен това издават лек метален звук. Така че, когато въглищата посивеят и зазвънят, е време за готвене.

7. Отрежете парченце месо, за да проверите дали шишчетата са готови

Ако не може да решите дали ястието е готово, може да отрежете парче от шишчето. Само не забравяйте, че това е сигурен начин да намалите соковете на месото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X