Напишете дума/думи за търсене

Как да изберем перфектното барбекю

На открито, с похапване и огън им е хубаво на всички. Едва ли има човек, който би отказал покана за печени мръвки и зеленчуци. Ако обаче вие решите да си вземете барбекю, е нужно да овладеете някои тънкости относно какъв уред да изберете, какви сосове да направите и как да опечете храната като за облизване на пръстите.

Подвижен или стационарен модел

Печените на огън храни са обичани от времето на кроманьонците та до днес. Само че сега си има специални уреди за целта. Някои барбекюта работят с дървени въглища, други са на дърва, ток, газ, има бетонни. Тези за пикник сред природата са с батерии, а цените на моделите се ширят от 30 до 600 лв. Гриловете за излети работят с обикновени батерии от 1,5 W и са олекотени, за да ги пренасяме без да сме щангисти. Те често са с двойно дъно и имат специални отвори за циркулация на въздуха. За двора много подходящи са барбекютата на колелца, които са като подвижна масичка и могат да се позиционират, където ни се прииска или където е завет. Те често имат полица отдолу за подреждане на продуктите. Едни от най-практичните модели са с капак, който покрива грила след употреба, за да не се праши и да „затвори” миризмата. Има и дизайнерски решения, които обгръщат кръглото барбекю с елегантен плот изграден в полукръг или модели, при които огънят е защитен с меден покрив. Харесвани са и вариантите наподобяващи камина или практичните с добавени полички и приставки, етажи и помощни подвижни крила, на които да се подреждат подправки и продукти. Има и модели за кухнята, които се поставят под абсорбатора, който им „гълта” миризмата.

Огнени аксесоари

За партито край огъня ще са ви нужни допълнителни аксесоари – комплект от щипка, вилица и шпакла например струва около 7-12 лв. Куфарчета с пълен набор от аксесоари, включително четка за нанасяне на маринатата са около 50-70 лв. Шишчетата могат да са метални, хромирани с дървена дръжка или просто дървени клечки от бук или бамбук, които ще вземете за 2-3 лв. от всеки голям супермаркет за 100 бройки. Тъй като шишчетата допълнително ароматизират готвения продукт, американците държат те да са направени от хвойна, японците предпочитат бамбук, французите ги правят от лозови пръчки, на остров Мадейра нанизват месото на лаврови пръчки, а в Иран използват плоски вместо кръгли. Ако ви поканят на барбекю в Америка трябва да се настроите на тема - говеждо и печени ребърца. За да стане печеното вкусничко, си набавете дървени въглища. Вървят около 25 лв. за килограм. За да изненадате гостите си с месо с уникален вкус, към въглищата може да добавите клонки от кедър, клен, черен бор или дъб. Или малко преди огънят от дървени въглища да се превърне в жар, хвърлете в него няколко лозови пръчки, стебла от сухи тръни, шишарки и дори шепа ароматни треви. Нужен ли ви е механичен пистолет или духало за разпалване на огъня, ще трябва да извадите от портфейла си 7-10 лв.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X