Напишете дума/думи за търсене

Дивият чесън е прекрасен за салата и за марината

Някой кулинар ще каже, че е въпрос на вкус с какви подправки да обогатите ястията си. Когато обаче си недостатъчно опитен в кухнята, е полезно да знаеш някои основни правила. Разказваме ви за подправките, които се предлагат на пазара и какво е тяхното приложение.

Див чесън 

Познат е също така като левурда, див лук, сибирски лук, горски чесън или мечи лук. Казва се мечи лук, защото мечките обичат да го хапват след събуждане от зимен сън, за да се пречистят вътрешно. У нас расте на много места, предимно в сянката на широколистните гори в началото на пролетта. Листата му имат правилна и красива форма, която прилича на тази на листата на момините сълзи, а стеблото му може да достигне до 25-30 см височина.

В някакъв период в Швейцария хранели кравите с див чесън и тяхното мляко се продавало на по-висока цена от на останалите заради по-добрата хранителна стойност.

Здравословни предимства

Левурдата съдържа етерични масла, големи количества витамин С и В, калий, калций, йод, желязо, важни аминокиселини и мазнини, както и фракции на етеричните масла, които убиват микробите. Още древните индианци признали здравословните й качества и я ползвали за лечение на язва, хипертония, астма. Ако се консумира умерено, дивият чесън увеличава чревната моторика и отделянето на стомашен сок. Трябва обаче да се приема само след консултация с лекар, ако страдате от язва или панкреатит. При проблеми като разстройство, запек, високо кръвно налягане, ревматизъм, треднозарастващи рани, мечият лук ще ви бъде от полза.

Важно

Дивият чесън се консумира пресен, защото когато се изсуши, вече не е толкова полезен. Най-добре е да се бере преди да се е показал цветът – тогава растението съдържа най-много здравословни вещества.

Кулинарно приложение

Вкусът му е много мек, а не като на чесъна и лука. От него стават прекрасни салати. Може да го приготвите както всяка друга зелена салата, а може и да го добавите към всякакъв вид зелена салата. Ако го приготвяте самостоятелно, е достатъчно да му добавите зехтин, оцет и сол, а може да комбинирате с какво ли не – репички, варени яйца, краставица, кисело мляко и т.н. Може да правите с него баница, солен кекс, супа. Сложете го в маринатата за риба или месо. В някои краища на България приготвят от него дори ракия.

Канелата лекува от рефлукс до рак

Съществуват няколко вида канела – цейлонска, китайска (наречена касия), виетнамска и индонезийска. Цейлонската канела е с най-високо качество и произхожда от остров Шри Ланка. Тя се добива от вътрешната част на кората на тропическо лаврово дърво. Уважаващите себе си кулинари, които, разбира се, могат да си го позволят, ползват само цейлонска. Причината не е само в по-финия вкус и аромат, а и в по-ниското съдържание на кумарин в нея. В големи количества той е опасен за здравето, защото разрежда кръвта, вреден е за сърцето, черния дроб, нервите. Ако искате да сте сигурни, че купувате цейлонска канела, проверете в биомагазините.

Внимание

1 ч.л. касия съдържа кумарин, който надвишава препоръчителната дневна доза.

Здравословни предимства

Те не са никак малко. Като започнем от това, че канелата подобрява мозъчната функция, стимулира паметта и намалява риска от Алцхаймер, минем през свойството й да подобрява храносмилането, да намалява ефекта от рефлукса и да действа против диария, и стигнем до там, че предотвратява растежа и разпространението на ракови клетки. В много случаи, за да извлече максимална полза от канелата, е необходимо да се консумира в комбинация с други продукти. Например канела с ядки или банани контролира променливото и депресивно настроение преди месечния цикъл. Тя може да бъде ваш съюзник в борбата с килограмите, при умора, гадене, бронхит, простуда.

Кулинарно приложение

Канелата бележи една от основните разлики между европейската и ориенталската кухня. В Европа я ползваме главно за сладки ястия, докато в Азия и части на Африка с канела се подправя почти всяка гозба с месо. Знаете чудесно за добрата комбинация на канела с мед и ябълки, както и за вкуса на крем или мляко с ориз, поръсени с канела. Но опитайте някой път да подправите с малко канела и месното си ядене. Ако съчетаете канелата с кимион, куркума, джинджифил и чесън, ще получите типичен азиатски вкус. Добра идея е и да сложите пръчица канела в зеленчуковата супа, така ще подчертаете аромата на зеленчуците.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X