Напишете дума/думи за търсене

Кулинарни тенденции 2019

През изминалата 2018 сред модните течения в кулинарията бяха мексиканската храна и вегетарианските и веганските алтернативи на ястията. 2019 година обещава да е още по-интересна и вкусна - вижте кои ще бъдат основните тенденции в храненето и рецептите.

Смарт съветници

В живота ни все повече навлизат новите технологии, които имат за цел да подобрят кулинарния ни опит. Експертите прогнозират, че изкуственият интелект съвсем скоро ще ни подсказва какво да ядем. Благодарение на използването на алгоритми, гласово разпознаване и други технологии, смартфонът ни ще знае много за това какво и кога да консумираме. Според прогнозите през следващата година все повече хора ще използват мобилни устройства, за да получа точни и индивидуални съвети, свързани с храненето и начина си на живот. Персонализираните препоръки относно храненето ще бъдат достъпни за всички, което ще помогне на все повече хора да вземат умни и осъзнати решения за здравословно хранене.

Сладолед

Сладоледът не е първото лакомство, което ни хрумва през зимата, но специалистите твърдят, че в него има голямо бъдеще. И вече не става дума за скромната вафлена фунийка или ескимото на клечка. През 2019 сладоледът ще става все по-необикновен - с необичайни аромати, текстури и вид, напълно достойни за Instagram профила ви.

Кухнята на Западна Африка

Кулинарните шедьоври от Гана, Нигерия, Сенегал и Мали са следващият голям тренд на новата 2019 година. Западноафриканската кухня е уханна, богата на подправки, жива и полезна - и е напълно възможно да измести индийската кухня през следващите месеци. А най-хубавото е, че голяма част от рецептите могат лесно да бъдат приготвена у дома - чудесен начин да изненадате приятно гостите си, отворени за кулинарни експерименти.

Горчива храна

Ако обичате черен шоколад, значи вече сте наясно със съблазнителната сила на горчивия вкус. Тази година черният шоколад и салатата кейл ще стават все по-популярни, превръщайки се във всепризнати фаворити. Един трик на шеф готвачите за създаване на по-горчив вкус на храната е овъгляване на продуктите върху камък - техника, която се използва във все повече модни ресторанти.

Здравословни коктейли

Тази тенденция е продължение от 2018-а - през новата година коктейлите ще стават все по-полезни, в тях ще има все по-малко захар и по-скоро ще бъдат без алкохол. Безалкохолните варианти стават изключително популярни и това не е учудващо, тъй като според изследванията почти 1/3 от хората между 16 и 25 години не консумират алкохол. Затова не се учудвайте, ако през новата година в модните заведения ви предложат коктейл с вкус на цвекло и маринован лук, декориран със зеленчукови парченца.

Необичайни чайове

Страстта по чая не е нова тенденция - според статистиката средно на всяка изпита чаша кафе в света се падат три чаши чай. А любителите на кафето все по-често го заменят с чай. Новостта е в многобройните сортове и умението за смесването им. Алтернативата на баристата вече е чаеният барман, на мода са крафт чайовете, комбинирани по необичаен начин, нитрочаят и дори чаените коктейли.

Алтернативи на месото

Едно от приоритетните направления в науката за храненето са възможните стъпки към по-еколокогично устойчива алтернатива на месото и протеините. Компаниите, занимаващи се с изучаване и разработване на хранителни технологии, се опитват да пренесат хранителните качества на месото върху вегетариански версии - например, пшеничен и картофен протеинов хамбургер. Но ако все още не сте готови да се откажете от добрата старомодна истинска пържола, не се тревожете. Стек ресторантите ще стават все по-модни през тази година и ще разширяват менюто си с нови ястия като пържола от крачета („Мерло”) или от гръбни мускули („Баве”).

Ферментирали храни

Известната по цял свят комбуча (ферментирала напитка от Китай, приготвяна от специална гъба) загуби популярността си заради появата на алтернативни напитки. Днес обаче възвръща славата си и според кулинарните експерти скоро ще станем свидетели на различни видове комбуча в модните кафетерии. В допълнение към увлечението по ферментиралите продукти, скоро актуалните заведения ще добавят към менюто си кимчи, кисело зеле, темпе, кефир. На фокус са продуктите с високо количество пробиотици за укрепване на имунната система.

Насекоми

Тъй като цените на хранителните продукти непрекъснато растат, шеф-готвачите търсят нови източници на протеини. И тяхна здравословна и модна алтернатива стават насекомите - които са в големи количества по целия свят. Вероятно дори не сте предполагали, че 80% от населението на света с удоволствие яде насекоми, които съдържат малко мазнини и са 3 - 4 пъти по-богати на протеини от телешкото месо. Стрити на прах насекоми могат да бъдат използвани за поръсване на коктейли, а брашното от тях се използва за приготвяне на хляб и печива.

От фермата до масата - версия 2.0

Храненето, наречено от „от фермата до масата” е една от най-популярните тенденции на нашето време. Наскоро тя придоби нови форми - индивидуално земеделие, което определя какви семена да се отглеждат за разработване на ново меню. По този начин се създават нови еко ферми, които ще се грижат за здравословното хранене на следващите поколения.

Възраждане на интереса към ресторантите

В епохата на развитие на онлайн технологиите и мобилните услуги за поръчка и доставка на продукти, хората все повече се застояват вкъщи и предпочитат да поръчат храна у дома, вместо да излязат на ресторант. Прогнозите обаче са, че през новата година мнозина ще преосмислят възгледите си и отново ще оценят атмосферата на добрите ресторанти - с възможностите за опитване на нови вкусове и социално общуване, които предлагат.

Вегетарианство

Доскоро на вегетарианците се гледаше като на редки птици, които със сигурност ще имат трудности, ако трябва да се хранят в ресторант. Днес привържениците на вегетарианското хранене са много повече, което увеличава и предложеният за тях в менюто. Затова и сред водещите трендове за 2018 година е включване в менютата на заведенията на натурални растителни продукти, поднесени по оригинален и изискан начин. Фалафелите ще бъдат сред най-актуалните предложения, а в домашни условия можете да си приготвите кюфтета от най-разнообразни съставки - картофи, ориз, елда.

Ремикс на стандартни с необичайни съставки

Шеф-готвачите съветват през тази година да се готвим за комбинации от познати съставки с техните изискани и уникални роднини. Например, цитрусите - широко използван продукт в много ястия и напитки, ще бъдат миксирани с „роднините” си цитрон, кумкват (наричан брат на портокала), помело. Зелето пък ще бъде съчетавано с „диви” версии като киселец, глухарче, амарант. Сладкият вкус ще се постига, наред с меда, и с помощта на моркови, батат, златно (жълто) цвекло, тиква, царевица.

Редки и екзотични продукти

Модните трендове през 2019 година настояват на оригиналните продукти. Затова и в ястията ще се срещат все по-често съставки като паста от скариди, месо от сепия, екзотични водорасли. Общата тенденция е към използването на морски дарове - така че любителите на полезното хранене ще бъдат повече от доволни.

Мийтболс

Тенденциите в кулинарията обогатяват не само менюто, но и речниковия ни запас. Ако искате да сте на гребена на модната кулинарна вълна, през тази година включете сред любимите си думи мийтболс и фишболс. Разбира се, става дума за обичайните кюфтета - от месо и риба, които може да бъдат поднесени с различни гарнитури или под сос.

Черна храна

Трендовете през 201 засягат не само вкуса и названията, но и цвета на ястията. И ако сред десертите най-актуални ще бъдат цветните мотиви, то останалата храна, според мнението на шеф-готвачите, трябва да бъде преобладаващо черна. Разбира се, не бързайте да прегаряте храната си, за да сте в тренда. Достатъчно е да използвате, например, черен ориз. Впрочем, лесно можете да оцветите в черно и тестото - така че не се учудвайте, ако в ресторанта ви сервират черни палачинки или черна паста.

Крафини и Кейк-попс за десерт

Сред най-модните десерти на 2019 ще бъдат крафини, кейк-попс, фондан. Крафините са нова тенденция в кулинарията, която ще се хареса на повечето хора - десертът е хибрид между мъфини и кроасан. Кейк-попс е торта на клечка - може да се приготви от класическо бисквитено тесто и да се изпече в силиконови формички. Фонданът не може да бъде наречен новина, но поред кулинарните експерти ще бъде особено актуален през 2019 година.

За още вкусни предложения, практични съвети, тенденции четете в новия брой на вкусното ни списание "Рецепти за здраве". В него ще откриете още шест идеи за романтична закуска.

Ако сте любители на вегетарианските ястия, има интересни рецепти и за вас. На страниците му ще намерите кратък курс по индийска кухня, нисковъглехидратни хранителни комбинации, с които да започнете деня, рецепти със суперхрани.

Ще ви срещнем и с кардамона – подправката за здраве и потентност, а наш специален гост е Деси от „Сладката история на Деси Томова“.

Тя е майстор на огледалните глазури и е създател на първия ванилов екстракт, произведен в България. Нейните неустоими кулинарни произведения изкушават с вкус.

Сигурно си мислите, че едва ли има рецепта с лук, която да ви изненада. Ние обаче ви хвърляме ръкавицата с три неочаквани идеи с лук.

Шоколадовите традиции на света също са в списанието. От специалиста по хранене Ани Стойчева ще разберете кои са най-полезните пробиотици, а Мира Донкова от Marmottes et chocolat ще ви сподели какво може да сготвите с екзотичния цитрус юзу.

Рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X