Напишете дума/думи за търсене

Кулинарни тенденции 2018

Кулинарната култура през последните няколко години се развива с бързи темпове. Постоянно се появят нови продукти и технологии за приготвяне на храна, които завоюват популярност в средите на професионалните готвачи и любителите на експериментите в кухнята. Разбира се, в повечето случаи храните не са нови, но самото поднасяне и атмосферата на приготвянето им ги издига в кулинарен култ. Проучихме за читателите ни кулинарните трендове за настъпващата 2018 г. и ви представяме най-интересните от тях.

Ориенталски подправки

Източните мотиви в кулинарията продължават да набират популярност. Европейците започват все по-активно да изучават националните традиции в различните кухни и да издирват характерните съставки, които могат да се пригодят за страните извън пределите на Изтока. Ливанската, турската, иранската, мароканската, сирийската кухня са в истински подем - както по отношение на продуктите и подправките, така и на технологиите за приготвяне на храна.

Цветни аромати

През новата година цветята прескачат от арсенала на стилистите на храна към шеф готвачите. Те не просто украсяват ястията, но се използват и като допълнителни ароматизатори. Лавандула, роза, невен - време е да тестваме нови вкусове.

Екзотични гъби

Ако искате да сте в тренда през новата година, се откажете от познатите ни печурки, манатарки и кладница и заложете на екзотичните гъби - техният вкус е по-наситен и интересен. Екзотичните видове ще ви помогнат да експериментирате в кухнята, създавайки истински кулинарни шедьоври. Обърнете внимание на рейши, брезова гъба чага, гъбата лъвска грива, кордицепс.

Суперпрах

Суперпраховете остават в тренда - мате, перуанска мака, какао. Можете да ги прибавяте към всяко ястие - десерти, напитки, салати, супи, сладкиши. Праховете „опаковат” храната с голямо количество антиоксиданти и витамини, така че не се колебайте да ръсите на воля.

Прозрачни рецепти

Една от тенденциите в кулинарията в световен план е осведомеността на потребителите. Посетителите на ресторантите и кафенетата все повече стават осъзнати консуматори. За тях не е достатъчно просто да седнат на масата пред вкусно ястие - искат да знаят как е приготвено, какви продукти са използвани, къде са произведени или отглеждани.

Полезен junk food

Съвременните трендове могат да направят здравословна дори храната, която обикновено смятаме за вредна. Домашният чипс от зеленчуци, приготвен във фурната с минимално количество съставки, е истински хит. Можем да приготвим чипс от абсолютно всеки зеленчук - кейл, морков, батат, целина. Експериментирайте и добавяйте необичайни подправки.

Оригинални рецепти за тако

Популярното мексиканско ястие тако триумфално излиза на сцената. През настъпващата година царевичната тортила с пълнеж ще е част от менюто на всеки моден ресторант. Не се страхувайте от експерименти - класическите съчетания се сменят от оригинални плънки и смели комбинации.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X