Напишете дума/думи за търсене

Кулинарни тенденции 2018

Зелении

Зеленолистните са ценен източник на антиоксиданти и витамини, а като допълнение - зелениите са прекрасна подправка, която моментално украсява ястието и добавя към вкуса му необичайни и интересни елементи. Фенел, магданоз, копър, зелен лук, босилек, кориандър, естрагон - всички те са сред кулинарните трендове на 2018 година.

Безотпадна технология

Все повече ресторанти се сблъскват с проблема за хранителните отпадъци. Затова и все по-често започват да използват в рецептите не само определена част от продукта, но и това, което по-рано са изхвърляли в кофата. В тази връзка експертите прогнозират поява на нови креативни ястия. Например, шеф готвачите използват листата на морковите за приготвяне на песто. И това е само началото на глобална тенденция по създаване на безотпадна технология в ресторантите.

Внимание към закуските

Менюто със закуски вълнува все повече ресторанти. А трендът е в акцента върху един продукт. Така например, има ресторанти, предлагащи за закуска меню само от каши или разнообразни рецепти с яйца, или салати от сурова риба, които стават все по-популярни в последно време. Тенденцията на монопродуктите е свързана с фокуса на много хора върху здравословното хранене и нарастването на предпочитанията към нискокалоричната храна.

Корейски мотиви

Според кулинарните спецове, следващата година ястията, включващи елемент от корейската кухня, постепенно ще се превърнат в мейнстрийм. Причината е, че ресторантите все по-активно търсят нови интерпретации на класическите рецепти, а корейската кухня е идеална в това отношение. Супа от водорасли и тофу, салата с калмари, запечени на грил - това са само две от позициите на най-популярните в момента блюда с корейски мотиви в ресторантите по света.

Въглехидратите отново са на мода

Модата на безглутеновите ястия постепенно отминава. В менютата на ресторантите отново се завръща пастата в различни вариации и домашно изпечения хляб.

Вегетариански и вегански ястия

Вече стана дума, че клиентите на ресторантите подхождат все по-осъзнато към съдържанието на чинията си и се интересуват от хранителната стойност на продуктите и въздействието им върху тялото. Затова възниква нуждата да се предлага здравословно и етично меню - и зеленчуците излизат на преден план. Местните сезонни продукти остават на гребена на вълната. Но за да предложат нещо ново и неочаквано, шеф готвачите се впускат да изучават наследството на вегетарианските и веганските рецепти на различните национални кухни. Задачата не е лесна, тъй като все повече клиенти на ресторантите задават въпроси около наличието на пробиотици и ензими в ястията.

Поке

Поке е вид салата от сурова риба, интересът към която набира скорост. През 2018 г. експертите предсказват пик в популярността на това хавайско ястие. То се появява преди всичко в менюто на азиатските ресторанти, но и в заведенията за здравословно хранене и като цяло в модните ресторанти.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X