Напишете дума/думи за търсене

Кулинарни тенденции 2018

Направи си сам

Вече е ясно, че кулинарните фенове харесват ресторанти с открита кухня, за да могат да следят процеса на приготвяне на храната, да разпитват готвачите откъде са взели продуктите, как ги съхраняват и какви са тънкостите по приготвянето им. Кухнята вече не е тайна, забранена зона. За тази тенденция допринасят и телевизионните кулинарни предавания - готвенето вече е модерна дейност, а не досадно занимание. Наблюдава се увеличаване на броя на кулинарните клубове и готварските курсове. Също така, набира популярност доставката по домовете на готови съставки за приготвяне на ястия от ресторант, придружени с рецепти и инструкции от шеф готвача.

Морски водорасли

Суперхраната, която до съвсем скоро беше хит в средите на веганите и вегетарианците като източник на пълноценни протеини, попада във фокуса на интерес и на любителите на месото. Интересна подробност е, че ако често добавяте морски водорасли към менюто си, ще намалите нуждата си от консумация на месо и ще понижите показателите на лошия холестерол в кръвта. Именно това е едно обясненията на настъпващата мода на този екзотичен продукт. Морските водорасли може да се приготвят по различни начини и да се използват за много ястия, което привлича вниманието на все повече шеф готвачи.

„Не” на алкохола

Трендът на здравословния начин на живот и затягането на санкциите за шофиране в нетрезво състояние доведоха до това, че алкохолните напитки вече не са задължително допълнение към храната. Модните ресторанти обмислят безалкохолен лист с напитки - „моктейли” от натурални висококачествени продукти, които напомнят по сложния си състав и структура на обичайните коктейли. А тези, които нямат желание да се откажат от добрия стар алкохол, трябва да знаят, че модата крафт бирите отстъпва място на силните спиртни питиета.

Брашно от маниока (тапиока)

Този вид брашно, първоначално използвано в страните от Азия и Южна Америка, отдавна се предпочита от много пекари. Плюсът му е, че не съдържа глутен и има множество полезни свойства - от борба с наднормените килограми до профилактика на рак. Кулинарните експерти прогнозират, че предстои потенциалът на брашното от маниока да се разгърне напълно през 2018 г.


за още практична информация, срещи с любими кулинарни блогъри, интервюта със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X