Напишете дума/думи за търсене

Чувството, че не сме достатъчно добри за партньора си

Често ли чувствате, че не сте достойни за партньора си и има ли страх у вас да не ви изостави заради това?
Ако не се чувствате достатъчно добри за половинката си, може да се чувствате по подобен начин и в други области от живота си. Например в работа, приятелства и лични стремежи. Може би се чувствате като грозно пате и смятате, че не притежавате харизма, талант или добродетели. Ако случаят е такъв, се превръщате във второстепенен актьор в живота си. Всъщност вие сте по-скоро зрител и никога не играете главна роля.
Неприемливо и нездравословно е да се живее така, обусловен от този тип вътрешен диалог.

Често много от посланията, дадени ни от нашите родители, когато сме били деца, вплитат постоянното възприятие за малоценност.

Когато в една връзка присъства ниско самочувствие, обичайно е да се чувствате по-низши от партньора си.

В детството си се учим дали се чувстваме добре със себе си или не. Преминаването през живота с доверие в нас и чувството, че си струваме, е най-добрата рецепта за удовлетворение и здраво самочувствие.

Ако чувствате, че не сте достатъчно добри за партньора си, това дава път на крехки и отровени връзки. Те са тези, при които изпитвате постоянен страх от изоставяне, където гноясват ревност и изкривени мисли и имате хиляда и една несигурност, свързани с романтичните си отношения.

Какво обикновено стои зад чувството за малоценност спрямо партньора?

Нарцистични родители: деца с чувство за малоценност
Изследване, проведено от университета в Амстердам), споменава ефектите, генерирани от бащиния или майчиния нарцисизъм върху самочувствието на децата. Този тип моделиране насърчава хлапетата да угаждат на родителите си и да задоволяват нуждите на другите, като подценяват собствените си. Има вредни последици за психосоциалното развитие на индивида.

Нарцистичните родители не осигуряват сигурност, здравословна привързаност или утвърждаване. Това означава, че техните деца растат със значителни емоционални нужди и чувство, че са безполезни и постоянно в неравностойно положение в сравнение с другите.

Обширна история на разочарования и провали в любовта
Ако смятате, че не сте достатъчно добър за партньора си, трябва да проучите емоционалната си история. Може да откриете, че носите емоционална раница, пълна с разочарования и фрустрации, и разбито сърце, което никога не е било поправено. Всичко това може да ви накара да повярвате, че „нещо не е наред“ с вас.

Липса на сигурност и доверие във връзката
Когато връзката с любимия човек е изпълнена със съмнения и страхове, винаги има причина. Проблемът може да е във вас под формата на ниско самочувствие, травми от детството и неразрешени минали връзки. От друга страна, вината може да е във вашия партньор, че не се грижи за отношенията ви по начина, по който трябва. Например:
• Може да не ви дава адекватна емоционална подкрепа.
• Може да поддържа еднопосочна връзка. Това означава, че той е единственият, който решава в каква посока да поеме връзката ви.
• Кара ви да се чувствате несигурни. Освен това е критичен и прекомерно осъдителен към вас.

Често поставяте проблема в себе си, вярвайки, че не сте достатъчно добър за партньора си. Но в действителност той е този, който не е достатъчно добър за вас.


Да се сравнявате с вашия партньор или среда и да се чувствате в неравностойно положение
Вашият партньор може да е наистина привлекателен или да има добра работа. Или може би намирате неговото семейство, приятели и непосредствената му среда за особено ослепителни, което ви кара да се чувствате в неравностойно положение.

Това не е необичайно. Наистина има много хора, които се чувстват ощетени от красотата на половинките си, професионалните им постижения или факта, че имат по-хармонични семейства. Основата на този дискомфорт е ниското самочувствие и убеждението, че положителните черти на партньора им ги поставят в неравностойно положение. Това очевидно е проблематичен подход.

Понякога фактори като безработицата могат да ви накарат да развиете негативна представа за себе си и да се почувствате в неравностойно положение в сравнение с човека до вас.

Преживели сте промени в живота или външния си вид
Безработицата може да бъде един от факторите, които насърчават чувството, че не сте достатъчно добри за партньора си. Особено ако е дълготрайна. Загубата на работа може да доведе до значителна ерозия на вашата идентичност до такава степен, че да развиете изключително негативни чувства и възприятия към себе си.

Това може да стигне до крайност да не се чувствате валидни или достойни за обичта и възхищението на вашия любим човек. От друга страна, фактори като наддаване на тегло или претърпяване на други физически промени също могат да окажат голямо влияние. Може дори да загубите увереност до степен да приемете за даденост, че вашата половинка ще спре да ви желае или да ви обича.

Намиране на корена на проблема
Не може да намерите щастието като половината от двойката (или дори сами), ако нямате добро самочувствие, чувствате се непълноценни и постоянно се самокритикувате. Следователно, трябва да идентифицирате корена на проблема. За да направите това, трябва да потърсите специализирана помощ.

Подходи като когнитивно-поведенческа терапия могат да ви помогнат да повишите самочувствието си, като ви позволяват да развиете по-здравословен умствен подход. От друга страна, терапията, фокусирана върху състраданието, също е наистина полезна за генериране на чувства на сигурност, самоприемане и самоефективност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X