Напишете дума/думи за търсене

Защо двойките се изолират и защо е пагубно за връзката?

Някои хора обвиняват романтичната любов за това, че двойките избират да се дистанцират от социалния си кръг. Причините обаче са доста по-сложни и разнообразни.

Когато връзката започне, влюбените искат да се изолират, за да се възползват максимално от това, което чувстват един към друг.
Има двойки, които по желание или поради резервирания си характер предпочитат да нямат социални връзки, освен по професионални или семейни причини. Някои приемат да живеят по този начин и изглежда се адаптират добре към тази ситуация.

Колко дълго обаче може да продължи това? Може ли една двойка наистина да оцелее, ако не поддържа връзки с другите?

Първият важен момент, който трябва да се вземе предвид, е колко стара е връзката.

Двойки, които са заедно от няколко месеца
В началото на една връзка любовта е всепоглъщаща. Партньорите не може да понесат да бъде отделени един от друг, дори когато става дума за прекарване на време със собственото им семейство. Те предпочитат да си стоят заедно вкъщи, да са свободни да показват един на друг цялата привързаност, която изпитват, без да се притесняват какво биха си помислили околните.

На този етап от връзката изглежда, че имат нужда само един от друг. Разбира се, с течение на времето нещата се променят и във връзката се установява определена динамика.

Ако двойката не взаимодейства с външния свят, развитието на връзката ще бъде ограничено. Това е така, защото ситуациите, които вероятно ще укрепят двойката, са намалени. Основният риск е, че им отнема твърде много време, за да открият какъв е техният партньор в отношенията си със семейството и приятелите си.


Двойки, които са изолирани от години
Двойката, която е заедно от няколко години и е загубила всичките си социални връзки, е в опасност. Партньорите са се изолирали, което е намалило социалния им кръг, правейки ги много по-уязвими. Кръгът им на подкрепа се е свил и всеки сериозен неуспех на единия означава, че другият трябва безусловно да го подкрепя. Това е само защото нямат други възможности.

Тази зависимост обикновено е изключително скъпа за връзката по отношение на износване. Още преди пандемията изследванията показаха, че двойките, които са били социално изолирани, са се справяли по-зле от тези, които са били добре интегрирани в социалните си мрежи.

Освен това добре установеният социален кръг около двойката обогатява комуникацията. Те имат повече неща за разговор и косвеният им опит им позволява да се обогатяват взаимно.

Предупредителни знаци
Може би най-опасната ситуация е, когато изолацията се генерира от един от партньорите, за да манипулира или малтретира другия. В крайна сметка изолирането на човека до вас е пряк начин да го направите по-уязвим.

Не е ясно кое е на първо място в този вид трудни ситуации: проблемът или липсата на помощ. Може да се дължи на насилие, основано на пола, когато извършителят (обикновено мъж) иска да попречи на половинката си да получи помощ.

Околните често не осъзнават, че са се развили проблеми и епизоди на насилие. Те продължават да смятат, че двойката е добре. Ето защо, ако връзката между приятели се разпадне без видима причина, това винаги трябва да е причина за безпокойство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X