Напишете дума/думи за търсене

Как лесно да разпознаем манипулаторите

Ако сте добра и наивна душа, това е първият симптом, че често и лесно ще бъдете манипулирани. Хубаво е да имате едно наум, че няма перфектни хора и много, ама много рядко някой непознат е наистина добронамерен без причина.

Не е задължително да ставате насила мнителни, но е изключително важно да бъдете наблюдателни и никога никому да не вярвате сляпо. Да поставите някого на тест, не е лошотия, нито гаден характер. Това е начин да се предпазите. Приемете го като броня.

Така че първият съвет към вас е: не вярвайте на никого, преди човекът да е доказал към вас своите лоялност, честност и вярност.

А знаете ли кое е вторият съвет?

Дори да е доказал пред вас своите лоялност, честност и вярност, всеки човек – дори този, който изглежда благ и добронамерен като вас самия, може да ви подведе следващия път.

Следователно единственият верен за вас съвет е: имайте едно наум за всекиго. Не се предоверявайте.

Съществуват и класически случаи на манипулатори, които биха могли да заблудят всеки от нас, не само наивните и добродушните.

Ето как да ги разпознаете.

1. Печени са в комплиментите

Ако някой е много умел в комплиментите си, не го приемайте за чиста монета. Този човек има добри манипулативни качества.

2. Познават слабостите ви

Ще усетите, ако човекът е запознат със слабостите ви. А може би сами сте му ги разкрили? Ако пита много за проблемите ви, за ахилесовата ви пета, ако задълбава в тези теми, които са болезнени за вас, това е червена лампа. Не му вярвайте на 100 процента!

3. Работят с чувството за вина

Може дори да демонстрират как те изпитват вина. И лесно създават чувства за вина у вас. Никой няма право на това, никой! Затова не го позволявайте. Един истински приятел изпитва емпатия, той не вменява вина.

4. Генерализират

Чувате ли да казват често неща, с които генерализират, бъдете нащрек. Какво е генерализация? Когато някой твърди: „Никой не ме обича“ или „Всички мъже са егоисти“. Този някой вероятно манипулира умело останалите.

5. Лъжат

Когато хванете някого няколко пъти в лъжа, сложете го в червения списък на манипулаторите. Не му вярвайте веднага, ако ви поиска заем или подкрепа за нещо. Разберете първо дали не ви лъже.

Ако вашият мъж прави това, значи ви манипулира

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X