Напишете дума/думи за търсене

9-те черти на човешкото зло

Хората са биологично предразположени към общителност, съпричастност и взаимни грижи. Именно заради тях успяхме да оцелеем и да еволюираме като вид.

Но като мислещи индивиди сме наясно, че човешкото зло съществува, а неговият потенциален произход се нарича D-фактор.
Филип Зимбардо, социален психолог и бивш президент на Американската психологическа асоциация, казва, че злото е нещо повече от желание за унижаване, контрол и нанасяне на вреда на другите.

Имаме много исторически примери за зло. Има масови и серийни убийци като Тед Бънди или Андрей Чикатило и геноцидни тирани като Хитлер и Сталин. Има и хора като Чарли Менсън, които влияят на други хора да извършват чудовищни престъпления.

Злото може да бъде светско
Но злото е коварно, мълчаливо и обикновено не е толкова очевидно, колкото драматичните истории за тези митични имена в криминалната история. Злото се оформя и на по-ежедневни места: в лицето на изпълнителни директори, политици, родители, упражняващи насилие, или дори деца, които безмилостно тормозят, унижават и нападат своите съученици.

Знаем, че има няколко фактори за обуславяне, които играят роля в това агресивно поведение. Въпреки това невролозите, психиатрите и психолозите винаги са се чудили дали има някакъв общ фактор, който ги обединява.

Изглежда отговорът е да. Учени от университета в Улм и университета в Кобленц и Ландау в Германия правят интересно проучване, в което представят термин, който вероятно ще започнем да чуваме много: D-фактор. Това е компилация от общите черти на личността, участващи в злото поведение.


От Чарлз Спиърман до теорията за човешкото зло
Преди повече от 100 години психологът Чарлз Спиърман ни превежда стъпка по-напред в разбирането ни за човешкия интелект. Според неговата двуфакторна теория всички ние носим в себе си нещо, наречено G-фактор. Общата интелигентност ни дава повечето от нашите когнитивни умения.

Този фактор винаги играе роля в нашето интелигентно поведение. Възползвайки се от тази идея, когнитивният психолог Мортен Мошаген и колегите му от университета в Улм решили да отидат отвъд тези съждения.

Те искали да видят дали има общ фактор за зло, подобен на фактор G.
Съставили скала, в която някои хора получавали високи оценки, а други ниски. Те проучили 2500 души и открили някои забележителни неща.

Изглежда, че в злото има общ компонент, който те наричат D-фактор, съставен от 9-те тъмни черти на личността. Те се проявяват предимно при хора, които се държат по жесток, агресивен начин.

D-факторът и човешкото зло
В D-фактор е тенденцията да поставите собствените си интереси, желания, и мотиви върху други хора. Няма значение какви са обстоятелствата. Теорията също така описва широк спектър от поведения, които са част от човешкото зло.

Деветте тъмни черти на личността в D-фактора

• Егоизъм: Прекомерна загриженост за вашите собствени интереси.

• Макиавелизъм: Манипулативно поведение, емоционална студенина и стратегически фокус върху личните интереси.

• Липса на етика и морал.

• Нарцисизъм: Прекомерна любов към себе си и непрекъснато преследване на собствените си интереси.

• Превъзходство: Убеждението, че имате повече права и привилегии от другите.

• Психопатия: Липса на емоции и съпричастност, нечувствителност, склонност към лъжа и импулсивност.

• Садизъм: Охотно причиняване на болка на другите чрез физическа, сексуална или психологическа агресия.

• Социален и материален интерес: Постоянно търсене на награди, като социална подкрепа, материални неща, признание и успех, наред с други.

• Жестокост: Тенденция даден индивид да се държи жестоко, независимо дали чрез насилие, злоупотреба, кражба и унижение.


Защо D-факторът е важен за нашето разбиране на злото
Инго Цетлер, един от съавторите на изследването, казва, че D-факторът е тъмният тип личност с всички тези черти. Обединяващата характеристика на човешкото зло е постоянно преследване на нашите собствени интереси, без никаква грижа за другите хора. Хората с този тип личност дори смятат, че поведението им е оправдано.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X