Напишете дума/думи за търсене

Течната модерност - явлението, завладяло света

Всичко в днешно време непрекъснато се променя политика, ценности, начини на мислене и взаимодействие, образование, професионални възможности…

В момента живеем в глобализирано общество, характеризиращо се с необуздано консуматорство и изчезване на минали структури. Това доведе до чувство на несигурност, безцелност и празнота.

Много хора купуват вещи повече от скука или импулс, отколкото от действителна нужда.

Това забеляза полският философ и социолог Зигмунт Бауман.
Той често говори за болезнената реалност на съвременния живот.

В тази „течна модерност“ връзките ни са крехки, неравенството нараства и много хора се чувстват несвързани. Това е объркващо време, което изисква бързина, егоизъм и индивидуалност.

Бауман казва, че нашето "течно" общество се основава на всичко, което е временно, нестабилно, несъществено и ефимерно. Всичко си има срок на годност. Социалните мрежи също играят роля за това. Въпреки че ни свързват по някакъв начин, те също са довели до широко разпространено усещане за несвързаност.

„Това, което е разрязано, не може да се слепи обратно. Изоставете всяка надежда за цялост, както бъдеще, така и минало, вие, които навлизате в света на течната модерност."
-Зигмунт Бауман -


Вечната празнота на консуматорството в течната модерност
„Течният“ гражданин не иска задължения, отговорности или привързаности. Той търси само нови преживявания и нови рискове. Той не довършва започнатото. Всичко в живота му е мимолетно и повърхностно.

Това води до постоянно усещане за празнота, която тези хора не знаят как да запълнят, ако дори го забележат. Ето защо "течните" хора се давят в постоянно състояние на новост. Консуматорството и купуването на нови неща заемат основна роля в живота им, защото им помагат да запълнят празнотата в себе си.
Проблемът е, че не може да запълните празнина с материални блага. Колкото и вещи да имате, те няма да успокоят недоволството ви. Колкото и да се опитвате, това просто ще ви хване в капана на цикъл от несъществени неща.

Незадоволените желания в крайна сметка водят до все повече и повече желания. Те просто крият нужди и отсъствия, защото фокусът е навън, вместо навътре. Нищо не може да избегне ликвидната природа на съвременното общество. В резултат нашата индивидуалност се обезсмисля. Това може да доведе до кризи на идентичността, панически атаки и депресия.

Има други начини за намиране на удовлетворение, рецепти за човешко щастие, наслада и достоен и смислен, удовлетворяващ живот, освен увеличеното потребление, което увеличава производството.

Отговорна консумация
Какво може да направите в лицето на такъв хаос и празнота? Как може да се реализирате? Да се научиш да течеш като вода, е един възможен отговор. Това означава да се научите да се оформяте така, че да пасвате на обстоятелствата, както водата прави във всеки съд.

Култивирането на търпение и самонаблюдение е от основно значение. Това ще ви помогне да разберете истинските си нужди и да спрете да се страхувате толкова много от промяната.
Също така е добре да започнете да усъвършенствате критично отношение, което ще ви накара да поставите под въпрос определени модели на поведение и навици. Така ще ви бъде по-лесно да спрете всяко консуматорско поведение, което ви води в безкрайни цикли на безсмислие.

Освен това трябва да започнете да се фокусирате повече върху вътрешния си свят. Това ще ви помогне да се свържете по-добре със себе си и да премахнете всички петна, които покриват празните части от вас. След което наистина може да започнете да изграждате солидна основа за вашето благополучие.

„Купуваме неща, от които не се нуждаем, с пари, които не ни трябват, за да впечатлим хората, които не харесваме.“
– Едуард Нортън, Боен клуб –

Как да бъдем отговорни потребители
• Направете списък с нещата, от които наистина се нуждаете. Трябва също така да определите максимален бюджет за това колко може да похарчите.
• Фокусирайте се върху това, което вече имате.
• Използвайте повторно старите неща, преди да купите нови.
• Намерете алтернативи на купуването на неща. Много хора пазаруват от скука. Вместо това контролирайте импулсите си да купувате неща по безотговорен, ненужен начин.
• Опростяването на живота ви може да ви донесе повече удовлетворение.
• Фокусирайте се върху любовта към себе си. Важно е да правите неща, които харесвате, за да се чувствате щастливи и добре в кожата си.
• Купувайте неща едно или няколко наведнъж, за да държите безпокойството си под контрол. Трябва да внимавате за негативни емоции, когато купувате неща.
• Прочетете за маркетинга. По-добре е да сте наясно за начините, по които компаниите и марките ви „подлъгват“ да купувате продукти, от които не се нуждаете.
• Отпишете се от ненужни имейл промоции. По този начин ще спрете да получавате постоянни съобщения, които ви приканват да купувате неща, от които не се нуждаете.
• Купете преживявания. Не забравяйте, че преживяванията живеят вечно в сърцето ви, докато предметите не са склонни да издържат толкова дълго.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X