Напишете дума/думи за търсене

5-те предсказания на Олдъс Хъксли

Настоящите времена са трудни и несигурни и всички живеем в среда на постоянните промени на всяко ниво, било то икономическо, политическо, социално, здравно и т.н. Хората се чудят колко по-лоши могат да станат нещата. Трудно е да се каже, но някои от размишленията на хора като Олдъс Хъксли, които са преживели подобна ситуация през своето време, са доста показателни.


Олдъс Хъксли е един от онези автори, които преди десетилетия се осмелиха да пишат за бъдещето и дори предсказаха как ще свърши свободата. Неговите хипотези изобщо не са измислица, ако анализирате сегашната световна ситуация.

Този писател и философ размишлява върху това какво означава загубата на свобода, както на индивидуално, така и на колективно ниво. Хъксли преживява събитията, настъпили по време на Първата и Втората световна война.
За него най-важното във времената на криза е различното, индивидуално и критично мислене. Това е единственият начин да се борим срещу системата и срещу цялата социална несправедливост и тирания в света.

Олдъс Хъксли и краят на свободата според „Прекрасен нов свят“
Романът, публикуван през 1931 г., предсказва съвременния живот. Книгата предупреждава за заплахите на медии, които правят всичко за печалба, и пасивността на обществото. В творбата си той разглежда как дори интелигентното население без ропот, дори с удоволствие, може да избере диктатура пред свободата.

„Прекрасен нов свят” е описание на общество, в което всички са „щастливи” през цялото време. Това се случва благодарение на предишното унищожаване на свободната воля на по-голямата част от населението, генното инженерство и нагласата ала Павлов. Свят, в който всички се забавляват със секс и други развлечения, подпомогнати от наркотика сома.

В действителност държавата Ню Лондон в „Прекрасен нов свят” е диктатура, която се стреми да осигури ред. Свят, управляван от десет олигарси, които разчитат на вездесъща бюрокрация, за да поддържат света работещ. Те тренират хората да обичат подчинението си и да се гордеят с жизненоважната работа, която вършат, за да се почувстват облекчени, че не трябва да се притесняват от проблемите на света.


Петте прогнози за това как ще завърши свободата
Олдъс Хъксли, който също преживява Студената война, прави изявление пред Би Би Си през 1958 г. В него той каза, че светът трябва да бъде нащрек и да поставя под въпрос държавния контрол върху населението и управлението на властта.

1. Робите на медиите в ръцете на частни интереси
В съвременното общество повечето хора не могат да изминат повече от тридесет минути, без да проверят мобилните си телефони. Истината е, че сме роби на технологиите. Както предсказа Хъксли, хората направиха възможно да не се отегчават от безкрайната информация, предоставена от медиите, въпреки негативните последици за психичното здраве.
Разсейването не е лошо. Всъщност е необходимо и Хъксли не бил наистина против него. Това обаче не трябва да бъде начин за игнориране на глобалните проблеми. Това е така, защото винаги има някой, който ще се възползва от тези разсейващи фактори, за да спечели сила и да се възползва от нея.

2. Свободата ще приключи чрез реклама и консуматорство


Потребителството също разсейва и пренасочва вниманието ни. Рекламата и консуматорството са просто усилия да ни накарат да задоволим нуждите, които никога не сме знаели, че имаме. За Хъксли консуматорството е вид тиха диктатура, която кара хората постоянно да купуват нови неща.

По негово време, в средата на ХХ век, телевизията едва започва да играе решаваща роля. Освен това сега има нашествие на потреблението и рекламата. Просто трябва да отворите дадена социална мрежа - Instagram, Twitter, Facebook и YouTube, за да осъзнаете истинските намерения. Те се стремят да въздействат на потребителите с продукти или услуги, за да ги държат възможно най-разсеяни от важното на съществуването им.

3. Установяване на диктатура, основана на наблюдение
За Хъксли диктатурата се основава на стриктното използване на сила чрез наблюдение, наказание и постоянен военен режим. Той предсказа използването на сила чрез наказание, точно както се случва днес. Също така всички са под наблюдение. Журналистката Марта Пейрано, експерт журналист по интернет сигурността, обясни, че 5G е капан за шпиониране на хора.

В интервюто, дадено за El Confidencial, тя заяви, че „интернет е доминиран от икономически модел, основан на извличане на данни за манипулиране на хората с цел да им се продават продукти, услуги, опит и политически кандидати и това е в ръцете на няколко компании, които се борят помежду си, за да доминират на този пазар. Правителствата са клиенти на тези компании и използват тяхната инфраструктура, за да контролират населението, да произвеждат фалшиви новини или да преследват дисиденти“.

4. Свободата ще приключи чрез фармакологичната революция
Наркотиците бяха начин да се поддържат хората „щастливи“ и под контрол. Как е сега? Мнозина вярват, че това се случва чрез ваксинация.
Въпреки че има хиляди примери, вземете подкаста The Red Pill. В него мозъчните експерти говорят за нови техники за контрол на ума. Те излагат много хипотези, като например, че Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ уж вече е разработвала ваксини, с които да въвеждат микрочипове в телата ни и да контролират умовете чрез 5G мрежи.
Няма обаче доказателства, че това се случва наистина.

5. Политици, съветвани от професионалисти, според Олдъс Хъксли
Всички политици, които заемат важни позиции, имат съветници, които искат населението да вижда в тях ценностите, които ценят. Външният вид е важен, а не реални действия.
Маркетингът в политиката е ключът към влиянието върху решенията на хората, когато става въпрос за избор на един кандидат пред друг.
Олдъс Хъксли беше човек, който насочи погледа си към далечния хоризонт. Бъдещият свят в съзнанието му е такъв, в който хората ще бъдат контролирани чрез технологии.

Олдъс Хъксли: Всеки получава това, което е поискал. Проблемът е, че преди да го получи, той не осъзнава какво е пожелал

Чака ли ни глобален Биг Брадър след коронавируса?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X