Напишете дума/думи за търсене

Признаци на емоционално интелигентния лидер

Концепцията за емоционална интелигентност става популярна заради бестселъра на психолога Даниел Голман „Емоционална интелигентност: защо може да е по-важна, отколкото коефициентът за интелигентност .
Емоционалната интелигентност е способността на човек да разпознава и разбира собствените си емоции и тези на другите. Способността да управлява и/или да коригира собствените си усещания и да помага на другите да направят същото, за да постигнат целите.

Според Даниел Гоулман има пет ключови елемента за емоционално интелигентното лидерство:

• Самосъзнание
• Саморегулация
• Мотивация
• Емпатия
• Социални умения

„Без емоционална интелигентност човек може да има най-доброто обучение в света, проницателен, аналитичен ум и безкраен набор от интелигентни идеи, но все пак няма да стане велик лидер“, каза Даниел Големан.

Кои са признаците на емоционално интелигентния лидер?

1. Има високо самосъзнание
Добре осъзнава своите силни, слаби страни, емоции, чувства. Той не се колебае да търси обратна връзка от своите началници.

2. Знае как да съпреживява другите
Емпатията е ключова част от емоционалната интелигентност. Тези, които практикуват съпричастно лидерство, се възприемат като по-добри изпълнители на работата си от шефовете си.

3. Има висок самоконтрол
Това, че сте емоционално интелигентни, не означава, че сте устойчиви на стрес, безпокойство и импулси, а че сте в състояние да ги контролирате. Притежавайки високо самосъзнание, емоционално интелигентният лидер е добър и в саморегулацията.

4. Притежава силни социални умения
Освен силни социални умения, емоционално интелигентният лидер има и силни умения за управление на взаимоотношенията. Като съпричастен и състрадателен, той лесно може да мотивира другите. Притежавайки асертивни комуникативни умения, той знае кога и как да преговаря, управлява различията в мненията и води.

5. Самомотивиран е
Може да бъдете самомотивиран лидер, ако сте ориентирани към целите, оптимисти и ангажирани. Хората с високо самосъзнание знаят как да предизвикат положителни емоции в себе си.

6. Напорист е
Емоционално интелигентен лидер може да не се съгласи с шефа или подчинените си, но да отправя искания към тях с уважение.

7. Адаптивен е
Колкото и да сте силни или интелигентни, ако не сте адаптивни, не може нито да управлявате служителите си, нито да оцелеете в кариерното съревнование. Помните ли теорията на Чарлз Дарвин за оцеляването на най-силните? Емоционално интелигентните лидери просто следват тази истина.

8. Постига баланс между работа и личен живот
Знаете ли, че Марк Зукърбърг, когато става татко, излиза за два месеца в отпуск по бащинство? Главният изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс всяка година загърба за шест седмици работата си, за да се отдаде на ваканция. Емоционално интелигентните лидери дават приоритет на личния си живот, като изпълняват всички професионални отговорности. Те разбират значението на семейството и приятелите и грижата за себе си.

9. Използва провала като трамплин за успех
Емоционално интелигентен лидер е в състояние да даде кредит, когато е необходимо, и да поеме вината, ако има такава. Такива лидери поемат отговорност за своите действия и помагат на другите да се учат от грешките им.

10. Вярва в честната сделка
Лидерите могат да загубят доверието и уважението на своите служители, ако не държат на думата си.

11. Избягва микроуправлението
Микроуправлението е „скъпият” стил на управление и една от челните три причини служителите да подадат оставки. Лидерите с високо ниво на еемоционална интелигентност определят ясни очаквания, наемат правилните хора и не продължават да се заяждат за всеки детайл от даден проект. По-скоро позволяват на служителите да експериментират с идеи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X