Напишете дума/думи за търсене

Характеристики на 5-те вида лидери

Всички познаваме някого или няколко души, които сякаш са родени с дарбата да знаят как да ръководят, организират, командват, въвеждат нововъведения, мотивират или ръководят действията на другите.

Нагласите на различните видове лидерство се основават на различни стълбове, които можем лесно да идентифицираме. Например развитието на добри социални умения, способността за съпричастност, без това да причинява някакъв вид вреда на крайните цели на групата, интуиция, когато става въпрос за вземане на решения.

Аспектите, които споделя всеки тип лидерство
Има две основни момента, които трябва да имате предвид, преди да можем да наречем някой лидер, независимо от вида на действията, които той извършва:

• Първо, не всеки човек, който се самопредлага като такъв или се опитва да бъде лидер в групата, е най-подходящ за ролята.

• Второ, истината е, че има повече хора, които смятат, че са докоснати от магическата пръчка на лидерството, отколкото тези, които наистина са такива.

Всъщност някой, който е добър лидер за една група, може да не е добър лидер за друга група. Фантастичен пример за това може да се види в отборните спортове. Треньорите ги уволняват през повечето време, защото не са успели да поведат поверения им отбор по правилния път, а не заради неща, свързани с техническите аспекти на съответния спорт.

Думата „лидерство“ в психологията е свързана с името на Кърт Люин и с проведения експеримент в контекста на Втората световна война.
Благодарение на нея станахме свидетели на идването на власт на различни диктатори, които успяха да накарат голям брой хора да повярват в техните пропаганди, независимо дали са били прави или не.
Този период от време подчертава ясно, че за да се появи нов лидер, в обществото почти винаги има празнина или поне силен поток на съмнение относно установената власт.

1. Делегирано лидерство
Тук се има предвид невидимия лидер - този, който позволява на другите да правят повече. Той е мениджър, чиято работа е да разпределя задачите. Особено ефективен при онези групи високо обучени и мотивирани хора, които просто чакат някой да ги насочи в правилната посока.

Този тип лидер е този, който предоставя насоки и осигурява комуникация между останалите членове на екипа. Опасността да имаш делегиран лидер произтича от ситуации, които изискват неговите действия и в които той може да не се намеси.
Лесно един дестабилизиращ фактор да накара всичко да се разпадне.

2. Авторитарно лидерство
За разлика от предишния, авторитарният е вмешателски тип лидер. Неговият път е еднопосочен, тъй като само той говори, но не слуша групата, която ръководи. От друга страна, той е много контролиращ, което работи особено добре в екипи, които са много мотивирани, но имат много съмнения относно това как да разработят задачите, които са им възложени.

Опасността е, че този лидер може да бъде много обезсърчителен за колективи, които са много добре подготвени, карайки всички да паднат от ръба, след като водачът им несъзнателно реши да се придвижи към него.

Авторитарният лидер има тенденция да носи усещане за превъзходство спрямо хората, които ръководи - нещо, което може да направи описаното по-горе предупреждение достатъчно по-опасно. Пример за такъв водач е Маргарет Тачър.

3. Демократично лидерство
Това е идеалът в много западни политически системи. Демократичният лидер се опитва да максимизира комуникативната двупосочност. Той ръководи, но без да забравя колко е важно да бъде отворен към обратната връзка, предоставена от групата за техните решения. Всъщност постоянен консултантски елемент характеризира този тип лидерство.

Демократичните лидери са добри за групи, които са подготвени, но нямат много мотивация. Чувството да бъдеш изслушан, може да бъде най-доброто средство за лечение на този вид дефицит, като по този начин значително увеличава техния интерес както за процедурите, така и за целите. Пример за демократичен лидер е Нелсън Мандела.


4. Трансакционно лидерство
То е фокусирано върху целите. Този тип лидер придобива ролята на пазител на мотивацията за групата. Той осигурява награди и налага наказания в зависимост от интереса и резултатите на екипа.
Този тип лидер, ако е хитър в изпълнението на задачата си, е добър за дълги и досадни процеси, при които групата не може лесно да намери вътрешната мотивация, свързана с задачата, която изпълнява.

Тъй като могат да бъдат предоставени само външни награди, добрият лидер ще се съсредоточи върху тяхното разпределение и ще успее да го направи ефективно.
Опасността от този тип лидерство се крие в нещата около целта, като атмосферата в самата група, която много пъти се уврежда от конкурентоспособността към тези награди (промоции, ваканции, гъвкавост и т.н.). Пример за трансакционно лидерство може да се види при футболните треньори.

5. Трансформационно лидерство
То е фокусирано върху мотивацията на групата. Намерението на такъв лидер е групата да постигне конкретна задача, но без да пренебрегва други цели.

Този тип лидери са особено добри, когато трябва да ръководят група, която няма висока степен на знания или мотивация, и такава, която няма много висока степен на натиск, за да постигне основната си цел. Пример за трансформационно лидерство е Джон. Ф. Кенеди.

Що е то емоционално лидерство?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X