Напишете дума/думи за търсене

По какво се различават постоянните хора?

Постоянните хора не се предават, независимо от обстоятелствата, проблема или предизвикателството, с които могат да се сблъскат.

Те притежават качество, което надхвърля намеренията им.

Те практикуват комбинация от психологически сили, мотивация и самочувствие. Техният мозък е готов да се изправи пред несгоди, когато вземат решение да не се огънат пред дадено препятствие.
Марк Твен някога казва, че човек с нови идеи звучи като шега, докато упоритостта му не докаже, че е прав.

Този умствен и мотивационен фокус е искрата, която запалва мечтите и подхранва различните проекти.
Има обаче още един интересен елемент отвъд мотивационния фактор и способността за постигане.

Невролозите се опитват да разберат какво отличава упоритите хора от тези, които се отказват. Има образователни и социални обяснения и различни личности.

Но най-интересният елемент е свързан с биологично обяснение.

„Не се страхувайте от провал, а по-скоро се страхувайте да не се опитвате.“

Рой Т. Бенет

Какво прави постоянните хора толкова специални?
Много от тях са се справили с несгодите във всякаква форма с голяма сила, смирение и дори лъчезарна позитивност. Точно затова те вдъхновяват останалите.

Тази вътрешна сила да се довериш на себе си, да не се отказваш, когато има само огради с бодлива тел, затворени врати и потупвания на гърба, последвани от учтиви откази, си струва да се възхищаваш.

Изследвания, датиращи от 30-те години, се опитват да установят дефиниция на чертите, които определят този тип хора. Тя е фина комбинация от интелигентност, мотивация и творчество.

Биологични аспекти: невромодулаторната система на упорити хора
Проучване, проведено от Медицинския факултет на Университета във Вашингтон и ръководено от д-р Майкъл Брухас, показва, че устойчивите хора имат неизвестна досега невромодулаторна система. Тя работи на базата на специфичен невропептид: ноцицептин и съответните му рецептори.

Невропептидът е в целия мозък, както и в тези региони, свързани с поведението. Изследователите обаче не разбират напълно начина му на действие и активиране.

Освен това проучването разкрива, че тези модулатори действат и върху допаминовата и серотониновата система. Техният ефект предполага, наред с други явления, че усещането за болка, както физическа, така и емоционална, намалява.

Психологически аспекти на упоритите хора: наследствена и вдъхновяваща личност
Медицинският факултет на Университета във Вашингтон провежда проучване, според което постоянството - този забележителен елемент на хората, които не се отказват, е генетично.

Както каза Бенджамин Франклин - два елемента ви приближават до постигането на това, което сте си поставили за цел: енергия и постоянство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X