Напишете дума/думи за търсене

Научно доказани начини за отслабване без упражнения

Тези интелигентни и лесни съвети ще ви помогнат да отслабнете и дори не е нужно да завързвате маратонките си и да ходите до фитнеса.

Вечният въпрос: можете ли да отслабнете без упражнения? Нека започнем с това: спортът е страхотен за тялото и ума ви по толкова много начини. Той намалява риска от множество заболявания и може да намали честотата на депресия, тревожност и други психични проблеми, както и да повиши енергията ви, да ви помогне да заспите и др. Така че спорт = здраве и всички ние трябва да движим телата си всеки ден.

Въпреки това, когато става въпрос за отслабване, това, което ядете, е ключово - и проучванията показват, че има много стратегии за отслабване, които нямат нищо общо с упражненията. Вижте тези съвети и ги употребете на воля, защото са научно доказани твърдения.

1. Контролирайте порциите си

Когато сте у дома, яжте от по-малки чинии и купи. Така ще консумирате по-малко калории. Направете обратното, когато ядете здравословни храни, като салати или печени зеленчуци - тогава има смисъл да увеличите порциите.

Когато ядете навън, контролът на порциите може да бъде по-трудно предизвикателство. В ресторанта може да поръчате предястие и малка салата вместо предястие и основно ястие; можете да разделите ястието с приятел; или можете да поискате кутия за вкъщи, където да изсипете половината храна.

2. Яжте повече фибри

Фибрите помагат при загуба на тегло по толкова много начини. Като начало те се разширяват в червата като гъба, така че естествено подтискат апетита. Освен това, най-новите изследвания показват, че имат благоприятно въздействие върху добрите чревни бактерии, които помагат да се произвеждат хормони в червата, които казват на мозъка ви, че сте имали достатъчно за ядене. Насочете се към поне 25 грама на ден от различни храни, богати на фибри, като пълнозърнести, боб, плодове и зеленчуци.

3. Заредете се и с протеини

Подобно на фибрите, протеинът естествено ви помага да се чувствате сити, като влияе върху производството на хормоните на ситостта. Храносмилането отнема много време, така че едва ли ще отидете да търсите лека закуска след богато на протеини хапване. За максимално въздействие се стремете към 20 грама на хранене от постни протеини като риба, пиле, пуйка, яйца и нискомаслени млечни продукти.

4. Спете достатъчно

Добре установено е, че лишаването от сън може да доведе до наддаване на тегло. Всичко се свежда до хормоните: хората, лишени от сън, произвеждат повече грелин, хормон, стимулиращ апетита. И те произвеждат по-малко лептин, хормонът, който ви казва кога сте яли достатъчно. Има също доказателства, че прекалено сънливите хапват повече калории и повече храни с въглехидрати.

5. Мерете теглото си

Не е нужно да се претегляте всеки ден, но стъпването на кантара два до три пъти седмично може да ви помогне да намалите покачването на теглото.

6. Хидратация, хидратация, хидратация

Понякога, когато мислите, че сте гладни, всъщност сте жадни - може би дори леко дехидратирани. Така че между отделните хранения, преди да закусите, опитайте да изпиете голяма чаша вода. Също така е добра идея да направите това преди хранене: води до по-голяма загуба на тегло, показва не едно проучване. И носете бутилка със себе си през целия ден, за да пиете, докато сте в движение.

7. Намалете захарта

Не е ясно дали захарта сама по себе си ви кара да наддавате. Но едно е сигурно – тя се свързва с храни, които имат твърде много калории. Независимо дали става дума за газирани напитки, подсладено лате или десерт, това трябва да са първите храни, които да спрете, ако се опитвате да отслабнете. И не забравяйте, захарта се крие във всякакви неща - кетчуп, хляб, дресинг за салати и т.н.

8. Яжте бавно

Мозъкът ви трябва да има време да изпрати сигнал, че сте сити, а това е по-трудно, когато бързате, докато се храните. Също така, проучванията показват, че когато сте разсеяни, сте склонни да ядете повече. Затова скрийте телефона си, изключете телевизора и обърнете внимание на това, което ядете.

9. Дъвчете повече

Малко проучване показа, че продължителното дъвчене на обяд води до по-малко ядене на междинни закуски по-късно през деня.

10. Скрийте храната извън полезрението си

Едно проучване установи, че хората със затлъстяване са по-склонни да държат храната наоколо на силно видими места. Така че направете обратното, особено с неща, които не искате да хапвате през цялото време.

Бързо отслабване за заети хора

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X