Напишете дума/думи за търсене

Как да ядем плодове, за да отслабваме

Ето няколко добри новини, ако обичате плодове: не е необходимо да се отказвате от тях, за да отслабнете. Също така не е умно да го правите. Да, плодовете съдържат въглехидрати и естествена захар. Но има важни причини да превърнете плодовете в ежедневна диета, дори когато работите за отслабване. Ключът е да ги ядете стратегически, което всъщност може да ви помогне да свалите килограми.

Естествените вещества в плодовете - включително витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и пребиотици - са изключително полезни за вас, не само по отношение на защитата срещу хронични заболявания, но и за управление на теглото ви. Дори и да ядете много зеленчуци, въздържанието от плодове означава пропускане на уникалните антиоксиданти, които те осигуряват.

В повечето научни изследвания плодовете обикновено се свързват със загуба на тегло, а не с напълняване. Едно проучване установи, че възрастните с наднормено тегло и затлъстяване, които ядат повече плодове, успяват да свалят по-лесно и повече килограми от тези, които се въздържат от тях. Друго проучване, извършено с над 130 000 възрастни в продължение на 24 години, установява, че консумирането на плодове е свързано със загуба на тегло с течение на времето.

Тази връзка може да се дължи на факта, че плодовете помагат за повишаване на ситостта, задоволяват апетита за сладко и намаляват желанието ви да похапвате излишно между храненията. Плодовете също са склонни да заменят по-калоричните лакомства, докато зеленчуците обичайно са гарнитура. С други думи, много по-вероятно е да изберете ябълка, а не парче броколи вместо бисквитка; и тази размяна може да ви помогне да ограничите общите калории и да избегнете добавената захар, истинският виновник, когато става въпрос за наддаване на тегло.

Що се отнася до захарта, дори и най-строгите насоки от учените в институции като Американската сърдечна асоциация и Световната здравна организация не забраняват натрупвато ѝ, щом става въпрос за плодова захар от пресни, цели плодове.

Това е така, защото естествената захар в плодовете е много по-слабо концентрирана и се доставя с вода и редица ключови хранителни вещества. Например един цял портокал осигурява около 17 грама въглехидрати, около 12 от които са естествена захар. Но той също така доставя течност, 12% от дневните ви нужди от фибри и почти 100% препоръчителното количество витамин С, заедно с витамини от група В, калий и вещества като хесперидин, за които е доказано, че помагат за понижаване на кръвното налягане, холестерола и възпаленията.

Сравнете това с една супена лъжица трапезна захар, която съдържа 16 грама въглехидрати и няма хранителни вещества. По същество цели, пресни плодове и добавена захар не принадлежат към една и съща категория.

Разбира се, това не означава, че можете да ядете неограничени количества плодове. Плодовете наистина съдържат въглехидрати, а работата на въглехидратите е да подхранват активността на вашите клетки. Когато ядете повече въглехидрати, отколкото можете да изгорите след хранене или закуска, дори от плодове, ненужният излишък може или да подхрани съществуващите мазнини, или да запълни мастните клетки.

Поради тази причина общият ви прием на въглехидрати, включително плодове, трябва да съответства на вашите нужди от гориво, които се основават на вашия ръст, идеално тегло, пол, възраст и ниво на физическа активност.

Тъй като въглехидратите в плодовете спомагат за горенето, е от значение и кога ядете плодовете. Да изяждате огромна купа с грозде късно през нощта, докато гледате телевизия или сърфирате в мрежата (когато нуждите ви от гориво са ниски), няма много смисъл. Вместо това ги хапвайте преди по-активните часове от деня.

Що се отнася до вида на плодовете, които сте избрали, опитайте се да имате разнообразие от тях, за да предложите на организма си най-широкия спектър от хранителни вещества и антиоксиданти. Нито един плод не е извън границите, ако сте внимателни относно количеството и времето, в което го хапвате. Например, макар че динята е плод с висок гликемичен индекс, не се лишавайте от насладата от нея, когато е през сезона, тъй като една порция диня съдържа по-малко от 50 калории и осигурява витамин С, калий и антиоксиданти, свързани с противовъзпалителните процеси, защита срещу сърдечни заболявания и подобрена издръжливост и възстановяване на упражненията.

В крайна сметка: плодовете са невероятно хранителни и по своята същност не водят до напълняване. Въздействието им върху теглото ви зависи от това кога ги консумирате и по колко. Лишаването от плодовете напълно може да се отрази на загубата на тегло и да повлияе негативно на цялостното ви здраве. Вместо това постигнете точния баланс, за да извлечете всички предимства на плодовете и все пак да постигнете вашите отслабващи цели.

Избягвайте тези плодове, ако искате да отслабнете

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X