Напишете дума/думи за търсене

Зелената енергия на водораслите – за крепко здраве и хармоничен живот

Водораслите (Algae) са сборен термин за голяма група фотосинтезиращи организми, обичайно обитаващи сладководни или солени водоеми по цялата планета. Могат да бъдат едноклетъчни и многоклетъчни организми, като размерите им варират от микроскопични до гигантски (десетки метри дължина на талуса). Те продуцират богата гама от полезни за изхранването и здравето на човека вещества, а също и за продукти с ценно техническо приложение.

Разглежданите от нас лечебни водорасли се класифицират, както следва:

СПИРУЛИНА (Spirulina) – биомаса от цианобактериите Arthrospira platensis, A. fusiformis и A. maxima. Разговорно се нарича синьозелени водорасли. Някога тези видове са били причислени към род Spirulina. 

КЕЛП (Kelp) – сборен термин за около 30 близки вида кафяви морски водорасли от разред Laminariales.

ХЛОРЕЛА (Chlorella) – самостоятелен род (Chlorella) от сем. Chlorellaceae на зелените водорасли от отдел Chlorophyta.

ФУКУС (Bladderwrack) – самостоятелен род (Fucus) от сем. Fucaceae на кафявите водорасли от отдел Ochrophyta.

СПИРУЛИНА / Spirulina Micro-Algae/ Спирулина (микро-водорасли) 380 mg х 100 капсули

Спирулината представлява изсушена биомаса от цианобактериите Arthrospira platensis (в миналото - Spirulina platensis), разпространена в океанските и сладководни басейни на Африка, Азия и Южна Америка, и A. maxima, характерна за Централна Америка, Калифорния и Мексико. И двата вида се култивират успешно в аквакултури с контролирани параметри.

Спирулина е богата на хранителни вещества: мазнини, въглехидрати (в това число диетични фибри), протеини, витамини, минерали, микроелементи, водораслови багрила и антиоксиданти, мастни киселини.

Притежава общоукрепващо, адаптогенно, имуностимулиращо, холестеролопонижаващо, активиращо метаболизма на мазнините в черния дроб, антиатерогенно, противовъзпалително, антиоксидантно, кардиопротективно, антипаркинсоново, антикоагулантно и хепатопротективно действие.

Понижава плазмения общ холестерол и триглицеридите, потиска липидната пероксидация и неутрализира свободните радикали, което обуславя тонизиращия й ефект при хронична умора и метаболитен синдром. Използва се в профилактиката на церебралната исхемия, алергичния ринит, катарактата и повишената съдова реактивност при сърдечно-съдовите заболявания.

Доставя енергия на организма и противодейства на хроничната умора, има пребиотичен ефект и увеличава популациите на полезните лактобацили в червата, с което покачва чревния биосинтез на пиридоксин (витамин В6), който има важно значение за енергийната продукция.

Контролира кръвнозахарните нива, подобрява инсулиновата чувствителност, намалява апетита и понижава телесното тегло. Отлична добавка е за спортуващите и хората, упражняващи физически труд.

Притежава имуностимулиращо действие по отношение на общия, неспецифичен имунитет. Понижава токсичността на тежките метали, попаднали в организма с храната или от околната среда, като сигурни данни има за арсена, живака и оловото.

КЕЛП / Kelp Whole Thallus/ Келп / Kафяви водорасли 600 mg x 100 капсули

Под наименованието Келп се обединяват около 30 вида кафяви морски водорасли от разред Laminariales, образуващи огромни „келпови гори“ по западните крайбрежия на Северна и Южна Америка, Южна Африка, Североизточните Щати, Канада, Гренландия, Япония, Атлантическите брегове на Европа, Камчатка, Южна Австралия и Нова Зеландия. Основните родове на Laminariales, изграждащи огромните талуси на келпа (достигащи до няколко десетки метра), са Laminaria, Saccharina, Macrocystis, Alaria, Eiseria и Ecklonia.

Търговският продукт обикновено е смес от изсушената маса на различните видове, които имат голяма морфологична и биохимична прилика. Фармацевтичният келп преминава през специална обработка, за да се гарантира недопускане на химични и радиоактивни замърсители и съдържание на тежки метали.

Химичният състав на келпа е богат и разнообразен. Изсушената маса на келпа съдържа голямо количество калий, йод, магнезий, желязо, молибден, мед, фосфор, сяра и силиций. Келпът е в състояние да коригира железен и йоден дефицит, ако се дозира разумно – по 600 мг келп дневно или 250-275 микрограма йод, ако келпът е стандартизиран върху йодното си съдържание. Келпът е богат също на витамин К1, фолиева киселина и пантотенова киселина.

Съдържанието на микроелемента ванадий в келпа обуславя благоприятното му действие по отношение регулацията на кръвнозахарните нива.

Келпът притежава витаминозно, подпомагащо дейността на щитовидната жлеза (в нормална доза и при отсъствие на хиперфункция), антикоагулантно, антихипертензивно, активиращо метаболизма и подпомагащо отслабването, антиревматично и противотуморно действие.

Оказва антиоксидантни (противостареещи), имуномодулиращи, противовъзпалителни, ранозаздравяващи и подобряващи храносмилането свойства.

Алгинатите в келп са естествени диетични фибри и могат да намалят степента, с която червата абсорбират мазнини. Наред с това, те са инхибитори на липазата – ензимът, който хидролизира триглицеридите до свободни мастни киселини и ускорява абсорбцията им. Този ефект на келпа по отношение на регулацията на телесното тегло е по-скоро второстепенен, като главният механизъм е доставянето на йод за синтеза на хормоните тироксин (T4) и трийодотиронин (T3) от щитовидната жлеза, с което се активират редица пътища на липидния, въглехидратния и протеиновия метаболизъм и се ускорява термогенезата.

Спомага за намаляване на теглото, обиколката на талията, увеличаване на енергийния разход в покой, понижаване на С-реактивния протеин, серумните триглицериди и чернодробните ензими.

Японските изследователи на видовете келп от род Laminaria (главно L. japonica) установяват невропротективно действие на ферментиралите екстракти от водораслите, главният активен компонент на които е фукоиданът. Този полизахарид предизвиква засилено отделяне на мускулно-зависим растежен фактор и на мозъчен невротропен фактор (абринервин), които забавят мускулната и невроналната дегенерация у японските популации в напреднала възраст. Повишеният прием на кафяви водорасли в диетата на японците има принос към тяхното удивително дълголетие, несвързано със засилена заболеваемост от невродегенеративни заболявания.

Предположението, че келпът може да предпазва жените след менопаузата от рак на гърдата, е изказано още през 1981 година от екипа на Jane Teas от Университета на Северна Каролина, САЩ. След десетилетия проучвания под нейно ръководство вече е установено, че това е факт. Вече се знае, че приемът на келп понижава нивата на uPAR (рецептор за плазминогенния активатор от урокиназен тип), които са увеличени при жените в постменопауза и чиято засилена експресия се свързва с лоша прогноза и увеличен риск от рецидив на лекувано заболяване при рака на гърдата.

Келпът може да се използва при хипофункция на щитовидната жлеза (субклинична или клинична, включително тироидит на Хашимото), но само когато е налице йоден дефицит.

Богатото съдържание на калий в келпа е предпоставка за неговия хипотензивен и облекчаващ сърдечната дейност ефект.

ХЛОРЕЛА / Chlorella Micro-Algae/ Хлорела (микро-водорасли) 410 mg х 100 капсули

Родът Chlorella от отдел Chlorophyta – Зелени водорасли, обединява 13 вида едноклетъчни организми, съдържащи зелените пигменти хлорофил а и хлорофил b. Наименованието си носи от гръцкото chloros – зелен, и -ella – умалително окончание, поради микроскопичните ѝ размери. Фотосинтетичната активност на хлорелата е значително по-висока от тази на повечето висши хранителни растения и ефективността ѝ достига 8%, което е 4-5 пъти повече от тази на житните растения, и по тази причина е перспективен хранителен източник. Обитава сладководни басейни и дори може да се срещне на сушата, например върху почва или бетон, която се мокри периодично. Хлорела расте добре и в солени водоеми, стига в тях да присъстват достатъчно количество азотни и фосфорни съединения.

Поради богатия си химичен състав и наличието на лесно усвояеми нутриенти хлорелата често се определя като „функционална храна“ или като „суперхрана“ и е високо ценена във фитотерапията и диетологията. Хлорелата има витаминозно, антиоксидантно, противостареещо, детоксикационно (особено срещу тежките метали, с които хлорофилът образува комплексни съединения, изхвърлящи се с урината), радиопротективно, намаляващо токсичността на противотуморните медикаменти, имуностимулиращо, хипогликемично, хипохолестеролемично и ускоряващо метаболизма на липидите действие.

От хранителна и лечебна гледна точка, по качеството на протеина си, хлорелата се равнява на дрождите, соята и млечния протеин. Изсушената маса на хлорела съдържа протеин, полизахариди, каротеноиди с витамин А-подобно действие, полиненаситени мастни киселини, минерали и витамини. Поради богатия си хранителен състав, хлорела под различни форми се влага в специални функционални храни за спортисти и лица, пребиваващи в агресивна среда, включително и космонавти.

При пациентите с неалкохолна чернодробна мастна болест спомага за значително понижение на телесното тегло, нивата на кръвната захар на гладно и чернодробните трансаминази.

Хлорелата е едно от основните радиопротективни средства, давани на децата и други уязвими популации в страните, засегнати от Чернобилската атомна катастрофа – Украйна, Беларус, СССР, Балтийските и Скандинавските страни. Мощният антиоксидантен ефект на водораслото е от особена важност за намаляване пораженията от радиацията на подрастващия организъм, а лесноусвояемите протеини и липиди укрепват организма на изтощените страдащи от лъчевата болест, при които се наблюдава и малабсорбция със затруднено усвояване на нутриентите от диетата. Водораслите от родовете Chlorella и Spirulina са използвани с такава цел и от японците след трагедията във Фукушима през 2011 г.

Приемът на хлорела понижава токсичността на много от противотуморните препарати – алкилатори, антиметаболити, антихормони и платинови съединения. При болните с мозъчни тумори от типа на глиомите е установена значително по-добра поносимост към лекарствата след приема на хлорела.

По отношение на имуностимулиращия, противотуморния и противовъзпалителен ефект на хлорелата, има събрани данни, че това водорасло има функцията на мощен пребиотик и проявява синергичен ефект с пробиотичните микроорганизми – лактобацили и бифидобактерии. За съчетанието на хлорела с Bifidobacterium lactis е установено и засилено холестеролопонижаващо действие. Микроводораслите оказват потискащо действие върху клетъчните линии от рак на дебелото черво и Caco2-клетките.

Имуномодулиращият, цитотоксичният и антинеопластичният ефект на хлорела се дължат на полизахаридната фракция от водораслото, а понижението в абсорбцията на триглицеридите се придава на каротеноидите в това число на лутеина.

Хипотензивното действие на хлорелата се дължи поне отчасти на инхибиращ ефект на съдържащите се в нея пептиди върху ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE). От Chlorella ellipsoidea e изолиран тетрапептидът Val-Glu-Gly-Tyr, който нормализира високото кръвно налягане при спонтанно хипертензивни плъхове дори при перорален прием.

ФУКУС / Bladderwrack Whole Thallus/ Кафяви водорасли/ Фукус 580 mg х 100 капсули

Кафявите водорасли от род Fucus на сем. Fucaceae от отдел Ochrophyta наподобяват келпа по външен вид и биохимичен състав и поради това в английския език се обозначават като kelpware или bladderwrack, а в българския е популярно името Мехурчесто водорасло. Съществена разлика от келпа е по-малкото съдържание на йод, поради което фукус може да се приема и в по-големи количества. Често в диетологията и в маркетинга на хранителни добавки Fucus се етикетира просто като Кафяви водорасли, докато келпът се означава като Келп. Към рода Fucus се числят около 20 вида кафяви соленоводни водорасли, обитаващи скалисти крайбрежия и заливани от приливите зони почти по целия свят. Най-обширни съобщества от фукус се срещат по английските, руските и скандинавските брегове, край Гренландия, Балтийските страни и атлантическото крайбрежие на Северна Америка.

Главният вид с индустриално и медицинско приложение е Fucus vesiculosus – Мехурчестото водорасло. Други употребявани видове са F. serratus, F. spiralis и F. distichus.

В състава на мехурчестите водорасли влизат слузни вещества, полизахариди, захарните алкохоли манитол и фукитол, каротеноиди (бета-каротин, зеаксантин, фукоксантин). Хлорофилите а и b също са представени, но зеленият им цвят се маскира от присъствието на тъмно обагрения фукоксантин.

Фукус стимулира растежа на чревната микрофлора и подобряват перисталтиката, с което проявяват детоксикационни свойства. Наред с това, те адсорбират и изхвърлят от организма широк спектър от хранителни и химични токсини, канцерогени и мутагени.

Други приложения на фукус, са свързани с облекчаващият им ефект спрямо паренето зад гръдната кост, рефлуксната болест и езофагита, контрола на апетита и чувството за ситост след набъбване в стомаха. Диетата, богата на алгинати, понижава кръвната захар и холестерола (общия и LDL) и поради това кафявите водорасли се препоръчват в превенцията на захарния диабет, метаболитния синдром и сърдечно-съдовите заболявания.

Фукус имат свойството да неутрализират хидроксилните и пероксилните радикали и същевременно да стимулират активността на антиоксидантни ензими като глутатион пероксидаза (GPx), каталаза (CAT), супероксид дисмутаза (SOD) и глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа (G6PDH).

Фукус имат инхибиращо действие по отношение на алфа-амилазата и алфа-глюкозидазата – ензими, разграждащи диетичните въглехидрати и покачващи нивата на кръвната захар.

Поне две проучвания, свързани с фукоиданите от Fucus, са установили благоприятен ефект при пациентите с остеоартрит. В първото, пероралният прием на продукт, съдържащ фукоидани (85%) плюс водораслите Macrocystis pyrifera (10%) и Laminaria japonica (5%) за 12 седмици чувствително понижава болката, сковаността и всеобщата сила на симптомите по дозозависим начин. Във второто, приемът на 300 мг фукоидан дневно е довел до подобрение на симптомите средно с 30%. В хода на проучванията върху фукоиданите, е установено, че техният противовъзпалителен ефект може да спомогне за предотвратяване на тежки състояния като септицемия, алкохолна цироза и възпалителни чревни заболявания.

Установени са редица невропротективни механизми на фукус ин витро, свързани с понижаване глутаматната токсичност върху невроните и понижаване активността на холинестеразите, моноаминооксидазите А и B и на тирозиназите, които ускорено разграждат невромедиаторите ацетилхолин, адреналин и норадреналин и прекурсорите на серотонина съответно. Тези ефекти могат да обяснят засиления интерес на изследователите върху фукус в областта на невропротекцията, когнитивната подкрепа, засилването на паметта, концентрацията и противодействието на депресивните състояния.

Ламинараните във фукус (които биват два вида – G-ламинарани, изградени само от глюкозни остатъци, и M-ламинарани, в които участва и манозата) потискат пролиферацията на редица клетъчни ракови линии – от колоректален аденокарцином, рак на гърдата, на белия дроб и меланома, като е установено, че при концентрация от 200 mcg/ml потискат пролиферацията с 35-50%, образуването на колонии с 35-60% и клетъчната миграция с 40-86% (14). Последното от тези свойства обуславя употребата на фукус като средство, забавящо метастазирането при онкологичните заболявания.

Фукус е сравнително беден на мазнини, но голяма част от съдържащите се в талуса му липиди са представени от полиненаситени мастни киселини (омега-3), които са есенциална част от диетата на далекоизточните народи и в много по-малка степен – на западните. Омега-3 мастните киселини стабилизират съдовите мембрани, подобряват липидния профил и предотвратяват атеросклеротичните изменения.

Кафявите водорасли са отличен източник на лесно усвояем йод, тонизиращ щитовидната жлеза и обмяната на мазнините и въглехидратите, подобно на келпа, но са по-трудни за предозиране поради по-ниското му съдържание. Фукусът притежава също така регулиращо действие върху перисталтиката и храносмилателните жлези, противовъзпалителен ефект връху кожата, костите и ставите. Един от предполагаемите механизми на имуномодулация и противовъзпалителен ефект е свързан със свойството на талусите на фукуса да инкорпорират златни (Au) наночастици от морската вода, които имат антиревматичен ефект в съвсем малки дози.

ОБОБЩЕНИЕ – ИНДИКАЦИИ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ВОДОРАСЛИ

СПИРУЛИНА

Хронична умора, недохранване, анемия, имунен дефицит и свързани с него рецидивиращи инфекции, интензивен спорт или физически труд, алергичен ринит и астма, престой в радиоактивна среда, затлъстяване, метаболитен синдром, инсулинова резистентност и захарен диабет, алергичен ринит, паркинсонизъм, Алцхаймер, превенция на или последици от мозъчни инсулти, преждевременно стареене на клетките и организма като цяло; за общо укрепване на организма.

КЕЛП

Хипофункция на щитовидната жлеза с йоден дефицит, забавени темпове на базовата обмяна, затлъстяване, неалкохолна мастна чернодробна болест, метаболитен синдром, захарен диабет от тип 2, артериална хипертония, дислипидемия, превенция на мускулна слабост и невронална дегенерация в напреднала възраст, превенция на рака на гърдата у постменопаузни жени.

ХЛОРЕЛА

При недоимъчно хранене, за възстановяване след нископротеинова диета, химиотерапия, излагане на радиационни лъчения, имунен дефицит, преждевременно стареене на организма (включително с външни прояви като бръчки, суха кожа, накъсана коса, чупливи нокти и др.), при артериална хипертония, инсулинова резистентност, захарен диабет тип 2, затлъстяване, неалкохолна мастна чернодробна болест (омазняване на черния дроб); за общо укрепване и енергизиране на организма във всички възрасти освен кърмаческата; като допълнение за балансирано хранене и диети за намаляване на телесното тегло.

ФУКУС

Забавени темпове на обмяната, хипофункция на щитовидната жлеза с умерен йоден дефицит, затлъстяване и дислипидемия, хранителни интоксикации, хроничен запек, костни, ставни (остеоартрит) и кожни възпаления; стомашно-чревни смущения, гастрит, езофагит; предпазване от фотоокисление и структурно увреждане на кожата; за превенция на възпалителни чревни заболявания; за съхранение на зрителната функция и структурата на ретината (поради богатия си на каротеноиди състав); за забавяне на невроналната дегенерация; ценна добавка към диети за отслабване и оформяне на мускулатурата.

Търсете лечебните водорасли на Nature’s Way в аптеките и онлайн на revita.bg 

X