Напишете дума/думи за търсене

Всеки с COVID-19 може да получи паросмия

Загубата на обоняние е добре установен симптом за COVID-19, до такава степен, че може да се използва за диагностициране на заболяването. Докато повечето хора, които страдат от загуба на обоняние поради COVID, го възстановяват бързо (в рамките на четири седмици за 89% от хората, според проучване от юли 2020 г.), останалите 11% съобщават за продължаваща загуба на обоняние или нещо също толкова обезпокоително: изкривяване на миризмата – медицинско състояние, известно като паросмия.

„Докато аносмията е пълна загуба на обоняние, а хипосмията е намалено обоняние, паросмията е промяна на обонянието“, казва д-р Сет Либерман, асистент в катедрата по отоларингология в NYU Langone Health.

Как паросмията променя обонянието ви?

Изкривяването на миризмата не е промяна към по-добро. Хората с паросмия казват, че всичко мирише неприятно, дори гнило или отвратително. „Парченце плод може да мирише на химикали или дори по-лошо - на фекални вещества“, казва д-р Либерман.

Негова пациентка, преживяла COVID-19 преди месеци, и развила паросмия, описва състоянието така: "Постоянно ти мирише на нещо много странно. Дори не знам какво е. Като комбинация от изгорели препечени филийки (пушек) и нещо развалено, гнило.“

Друг страдащ от паросия е 11-годишната Лорелай от Северна Каролина, чиято майка Даниел разказва пред местната телевизия, че Лорелай е имала COVID-19 още през ноември и е загубила чувството си за вкус и мирис. „Беше започнала да възвръща вкуса и обонянието си до края на януари, но няколко седмици по-късно се случи нещо странно. Вече можеше да помирише повечето неща, но те ухаеха на нещо друго, а на не познатото. Всичко имаше мирис на гнила, развалена храна."

Преболедувалите от COVID-19 често получават паросмия

Състоянието засяга все по-голям брой хора с COVID-19. Това не е симптом на ранния стадий на заболяването; точно обратно – явява се като страничен ефект доста по-късно.

Изглежда, че паросмия възниква само при някои от страдащите от аносмия и се появява по-късно в хода на заболяването или по време на възстановяването. Смята се, че се дължи на въздействието на инфекцията върху способността на обонятелните нерви да интерпретират миризми и аромати, и може да се види и в резултат на други видове вирусни инфекции.

Досега няма огромно количество изследвания за паросмия при пациенти с COVID-19. Но международно проучване на хора с неотдавнашна загуба на миризма, публикувано в Chemical Senses през юни 2020 г., установи, че 7% от повече от 4000 респонденти съобщават, че са имали паросмия.

Докато повечето хора се възстановяват в рамките на две до четири седмици, значителен процент (оценен на около 10%) развива дългосрочна обонятелна дисфункция, продължаваща няколко месеца - и тя е постоянна за някои хора, казва д-р Либерман. „Липсват дългосрочни данни, така че все още не знаем разпространението на трайната дисфункция“, добавя той.

Може ли паросмия да се лекува?

Възстановяването на обонянието изглежда до известна степен зависи от възстановяването на нервите. Това означава, че може да се направи малко за ускоряване на процеса.

"Към този момент няма значими данни за каквито и да е лечения за специфична загуба на обоняние COVID-19", казва д-р Либерман. Единственото, което дава резултат, е нещо, наречено обонятелно обучение.

То включва излагане на носа на различни силни миризми и аромати, обикновено роза, лимон, карамфил, люто и евкалипт. Според д-р Либерман пациентите трябва да подушват силните аромати два пъти на ден за около 15 секунди, за период от три до шест месеца.

Често се препоръчват и интраназални кортикостероиди и могат да бъдат предписани редица други лечения, като омега-3 добавки и орални стероиди, но д-р Либерман казва, че няма абсолютни доказателства за тяхната ефективност.

Информацията в тази статия е точна в този момент. Тъй като обаче ситуацията около COVID-19 продължава да се развива, възможно е някои данни да се променят след публикуването.

Каква е препоръчителната доза витамин D?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X