Напишете дума/думи за търсене

Каква е препоръчителната доза витамин D

Покрай COVID-19 се случи така, че цяла година обсъждаме витамин D – и макар да се писа и говори много за него и за неговата полза в борбата с вируса, все още възникват въпроси. Да се опитаме да отговорим на някои от тях.

Витамин D е хранително вещество, което се съдържа в много малки количества в някои храни, но най-вече човек си го набавя от слънчевата светлина.

Няколко причини защо е толкова важен за здравето ни:

  • Помага на тялото да усвои калция за здрави кости.
  • Помага на нервите да пренасят съобщения във вид на електрически импулси в мозъка и обратно.
  • Играе роля в движението на мускулите.
  • Подпомага имунната система за борба с инфекции и болести.

Витамин D се различава от повечето други витамини. Когато тялото го обработва, витамин D се превръща в хормон, наречен калцитриол, който кара костите в тялото да абсорбират калций.

Можете ли да получите достатъчно витамин D само от слънцето?

Някои хора могат да получават достатъчно витамин D само от слънчева светлина. Това обаче зависи от това къде по света живеят, какъв е начинът им на живот – дали прекарват по-голямата част от времето на открито, на слънце, или вътре, както и от цвета на кожата им.

Хората, които живеят по-близо до екватора, се излагат повече на слънце. Докато в Северното полукълбо човек не получава достатъчно витамин D от слънчева светлина през зимата.

Слънцето обикновено е най-силно между 11:00 и 15:00. Ако през лятото сте навън и сте разсъблечени, тоест по-голямата част от тялото ви е изложена на слънчевите лъчи, може и да си набавите достатъчно витамин D за момента. През останалите месеци обаче това почти не е възможно.

Количеството меланин, което кожата на човек съдържа, също влияе върху това колко витамин D човек може да произведе. По-малкото меланин води до по-светла кожа, която не предпазва толкова добре от вредните ултравиолетови (UV) лъчи. Хората с повече меланин в кожата си имат по-добра защита от слънцето, но отнема повече време, за да произведат витамин D.
Друг фактор, които влияе, е дали използвате слънцезащита с висок фактор.

Поради тези съображения е трудно да се даде препоръка колко слънчева светлина трябва на човек, за да произведе количеството витамин D, от което тялото му се нуждае. Може да си направите изследване и да прецените дали имате дефицит. Но ако живеете в града и прекарвате повечето време на затворено, бъдете сигурни, че дефицитът е налице. Затова се приемат добавки от витамин D.

Препоръчителен дневен прием

Препоръчителният хранителен прием на витамин D също е труден за преценяване поради спецификата на всеки човек и начина му на живот. Поради тази причина препоръчителните дози се основават на предположението, че човек получава минимално слънце.

Препоръчителният хранителен прием е в IU, което означава International Units (международни единици). Съветът по храните и храненето в САЩ препоръчва следния прием на ден, за да се поддържа здравословно ниво на витамин D:

  • Бебета от 0 до 12 месеца: 400 IU
  • 1-70 години: 600 IU
  • Над 70 години: 800 IU

Съществуват лечения, при които хората с дефицит на витамин D получават 50 000 IU седмично или месечно вместо да приемат дневна доза, но имайте предвид, че в никакъв случай не бива да си самоназначавате по-висока доза от препоръчителната, без да се консултирате с лекар.

При начални симптоми за коронавирус някои специалисти също изписват завишена доза (4000 IU) на ден, но това зависи изцяло от общото ви състояние и фазата на вируса, в която се намирате. Затова и тук се консултирайте с лекар, преди да предприемете лечение. Продължителното взимане на много високи дози витамин D е изключително вредно, затова се придържайте към препоръките и към съвета на вашия лекар.

8 признака за дефицит на витамин D.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X