Напишете дума/думи за търсене

Храни, които са добри разредители на кръвта

Нашето тяло има своите начини да ни предпазва от кървене. През повечето време способността на кръвта ни да се съсирва е нормална. Има моменти обаче, когато кръвните съсиреци може да бъдат опасни.

Разреждащи кръвта се предписват при определени състояния като неравномерен сърдечен ритъм или вроден сърдечен дефект или ако сте имали определени процедури като операция на сърдечна клапа. Сега, по време на пандемията от COVID-19, повечето специалисти предписват на положителните за вируса пациенти противосъсирващи лекарства, наречени още антикоагуланти.

Разредителите на кръвта намаляват риска от инфаркт и инсулт, като намаляват шанса за образуване на кръвни съсиреци. Колкото до коронавируса, преди време в интервю пред Нова телевизия началникът на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР доц. Сотир Марчев каза: "Aнтикоагулантите са първото нещо, което се включва в лечението на по-сериозните случаи на COVID-19. Когато един човек стане сериозно болен, трябва към лечението да се включи профилактична доза антикоагулант, а ако нещата не вървят и след това - трябва да се премине към терапевтична доза антикоагулант. Това е първата стъпка.“

Днес ще разгледаме вариантите за природни антикоагуланти, но ако имате някакви съмнения за COVID или друго по-сериозно заболяване, разговаряйте с лекар, за да имате точно и навременно лечение.

Никога не приемайте тези природни лекарства вместо или заедно с предписаното лекарство за разреждане на кръвта, без първо да говорите с вашия лекар.

1. Куркума

Куркумата е подправка, която придава на ястията жълт цвят и отдавна се използва като народно лекарство. Според проучване от 2012 г. една от основните му активни съставки - куркуминът, действа като антикоагулант.

Той работи, за да инхибира коагулационните каскадни компоненти или факторите на съсирването, за да предотврати образуването на съсиреци.

2. Джинджифил

Джинджифилът е от същото семейство като куркумата и съдържа салицилат, естествен химикал, открит в много растения.

Ацетилсалициловата киселина, синтетично получена от салицилат и обикновено наричана аспирин, може да помогне за предотвратяване на инсулт и инфаркт.

Храни със салицилат като авокадо, люти чушки и череши, също могат да предпазят кръвта от съсирване.

3. Канела

Канелата и нейният близък братовчед - касията, са широко достъпни и съдържат кумарин, химикал, който в някои лекарства действа като мощен антикоагулант.

Канелата и касията също могат да понижат кръвното налягане и да облекчат възпалението, причинено от артрит и други възпалителни състояния. Въпреки това внимавайте с канелата, ако имате някакво по-специално заболяване – консултирайте се първо с лекар. Също така не я ползвайте продължително, защото може да причини увреждане на черния дроб.

4. Кайенски пипер

Кайенският пипер може да има мощен ефект за разреждане на кръвта поради високите си нива на салицилати.
Кайенският пипер също може да понижи кръвното ви налягане и да увеличи циркулацията на кръвта.

Важно!

Водата се счита за един от най-ефикасните разредители на кръвта. Кръвта се сгъстява и слепва, когато тялото е дехидратирано, така че пиенето на по 15 мл вода на всеки половин килограм телесно тегло всеки ден може да спомогне за гладкото протичане на кръвта през тялото.

Важно е и да спазвате добра диета!

Здравословната диета включва пресни плодове и зеленчуци, 100% пълнозърнести храни, здравословни масла, млечни продукти с ниско съдържание на мазнини или без мазнини и здравословни протеини.

Здравословната диета ограничава храни с високо съдържание на мазнини, холестерол и захар.

Хранене за повишаване на хемоглобина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X