Напишете дума/думи за търсене

Изкарали сте COVID-19: имате ли антитела и пазят ли ви те

Лабораторен тест, разработен от изследователска група от MedUni във Виена, се опита да изследва дали пациентите с COVID-19 развиват защитни антитела след заболяването. Учени от Института по патофизиология и алергични изследвания на MedUni Vienna откриха, че само около 60% от пациентите, които са прекарали COVID-19 и са се възстановили от него, развиват защитни антитела и за първи път успяват да покажат, че някои антитела дори помагат на вируса да се закрепи по-лесно към клетките на гостоприемника. Резултатите наскоро бяха публикувани в научното списание Allergy.

Екипът, воден от Рудолф Валента, разработи лабораторния тест ELISA за идентифициране на пациенти, които са развили защитни антитела след инфекция с COVID-19. Той показа, че само 60% от пациентите, възстановяващи се от COVID-19, са развили антитела, които инхибират взаимодействието на SARS-CoV-2 рецептор-свързващия домен (RBD) с ACE2. ACE2 (ангиотензин конвертиращият ензим 2) рецептор за SARS-CoV-2 се среща предимно в дихателните пътища и други органи, засегнати от вируса. "Положителният резултат е, че сега имаме тест, който може да идентифицира антитела и да покаже дали хората, които вече са били заразени, имат защитен имунитет или не," казват от екипа.

Изследователският екип обаче също така открива, че някои имунокомплекси, състоящи се от RBD и антитела на пациента, имат по-висока скорост на свързване с ACE2. Това е неизвестен досега механизъм, който позволява на вируса да се прикачи по-лесно към клетките. "Това е първото проучване, което показва повишено свързване с ACE2 от имунокомплекси, съдържащи RBD и антитела на пациента," обяснява главният изследовател Рудолф Валента. "Потенциално това може да направи още по-лесно за вируса да зарази клетките." Сега са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере какво точно означава това по отношение на имунитета и за разработването на ваксините.

Пазете се, пазете близките си, носете маска с високо качество (в никакъв случай от плат) и пазете хубави мисли в главата си. Нека дадем време на науката да отговори на множеството въпроси и да се съхраним и като психика в този тежък за всички период. Вярвайте и бъдете добре!

Вижте какво казва науката за обонянието и вкуса, които повечето хора губят при COVID-19.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X