Напишете дума/думи за търсене

Връща ли се обонянието след коронавирус

От началото на пандемията на COVID-19 стана ясно, че много хора с инфекцията губят обонянието и вкуса си. Всъщност се оказва, че това е най-сигурният симптом, че сте заразени. В никакъв случай обаче не бива да чакате да го получите, за да се изолирате, защото загубата на вкус и обоняние често идва седмица след заразата. През това време може да сте заразили много хора.

Хората, които губят вкус и обоняние, са загрижени дали ще си ги върнат. Този симптом идва често последен, но и си тръгва последен. При някои трае с месеци. Възможно ли е обаче никога да не си върнем обонянието и вкуса?

„На този етап е трудно да се разбере колко често се среща симптомът“, казва д-р Никълъс Роуан от Университета на Джон Хопкинс в Балтимор.

Роуан посочва едно проучване на пациенти, хоспитализирани за COVID-19, което използва обективни тестове за откриване на "дисфункция на обонянието". Почти всички пациенти - 98% - показват известна загуба на обоняние.

Проблемът не се ограничава до тежко болни пациенти. Изглежда, че е често срещан и дори "кардинален" симптом сред хората с по-леки инфекции на COVID-19. Кардиналните симптоми са ключовите, от които се поставя диагнозата.

Например в проучване на европейски пациенти с лек до умерен COVID-19 86% съобщават за проблеми с обонянието си и подобен процент имат промени във възприемането на вкуса.

„Както всеки, който някога е бил с настинка, знае, миризмата и вкусът са тясно свързани, казва Роуън. Така че загубата на обоняние, която лекарите наричат аносмия - може да намали възприемането на вкусовете. Но също е възможно коронавирусът да има някакъв пряк ефект върху усещането за вкус.“

Известно е, че респираторните вируси, включително настинки и грип, понякога предизвикват аносмия.

За щастие проблемът се решава при повечето хора. "Но за съжаление - казва Роуан, някои пациенти остават с постоянна дисфункция на обонянието.“

Това е притеснението на лекарите - особено след като тези сензорни проблеми изглеждат силно разпространени при хора с COVID-19.

"Това се случва и с други вируси", казва д-р Даниел Коелю, професор в Университета на Вирджиния. Не е ясно защо, но има някои доказателства, че SARS-CoV-2 - вирусът, който причинява COVID-19, директно заразява областта на обонятелния нерв. Това може да е начинът, по който вирусът навлиза в тялото.
За някои хора загубата на мирис и вкус може да е първият червен флаг, че са заразени - или дори единственият симптом, твърдят и Роуан, и Коелю.

Коелю и неговите колеги са предприели национално проучване, за да проследят промените в обонянието и вкуса, свързани с COVID-19. Предварителните резултати, базирани на 220 анкетирани, показват, че близо 40% са имали загуба на мирис или вкус като първи или единствен симптом на COVID-19. За някои подобрението протича изключително бавно.

"Предполагаме, че не всички от тези пациенти ще се върнат към нивото си на функция от преди COVID", казва Коелю. И това е тревожно според Роуън, защото има добре описана връзка между аносмия и депресия и тревожност. Защото голяма част от удоволствието в живота е свързано с обонянието - от наслаждаването на ястия до обвързването с други хора.

Липсата на обоняние може да окаже влияние и върху качеството на живот и дори може да бъде опасна - ако човек например не усеща дима от пожар в къщата. „Наистина сме склонни да приемаме обонянието си за даденост, а сега виждаме, че то не е“, казва Роуан.

Що се отнася до лечението на продължителна аносмия, възможностите не са "много добри" според него. Има определени упражнения, тип рехабилитация, които се препоръчват – например ежедневното душене на етерични масла. За съжаление няма доказателства, че тези упражнения със сигурност възвръщат обонянието на човека.

Тепърва ще научаваме дали е възможно след прекаран COVID-19 да загубим завинаги обонянието си. Ако в момента сте заразен и имате този симптом, не си създавайте допълнителен стрес, за да мислите дали някога отново ще може да подушите цвете или ароматно кафе. Запазете спокойствие, изпълнете се с вяра, изпълнявайте предписанията на лекарите, изолирайте се, за да не заразите други, и нека изчакаме науката да изследва проблема и евентуално да намери решение за него в бъдеще.

Бъдете здрави и пазете другите!

Вижте кои маски са ефективни и кои не са ефективни изобщо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X