Напишете дума/думи за търсене

3-те вида COVID-19 - прилики и разлики

След провеждането на многобройни проучвания водещи учени предполагат, че има три основни типа коронавирусна инфекция. Такива мутации могат да показват промени в генетичния материал, характерни за тази пандемия. Изследователи от университета в Кеймбридж откриха, че геномните тестове са показали най-малко три различни типа вирус, принадлежащи към един и същ патоген SARS-CoV2.

Фактът, че има поне три основни вида коронавирусна инфекция, не се превърна в сензация сред учените, провеждащи геномни вирусни изследвания, но беше напредък в изследването на този нов тип сериозно заболяване. Благодарение на тази информация могат да се разработят ефективни методи за действие при нови пандемии. Във всяка страна гените на хора, заразени със COVID-19, се тестват за дешифриране на генома на вируса, който циркулира в района.

По този начин се наблюдават възможни мутагенни промени във вирусни патогени. Цялата възможна информация се подава в единна база данни и епидемичната ситуация се следи постоянно по целия свят.

Патогенна функция

Короновирусът се отнася до вируси, съдържащи РНК (също като ХИВ, Ебола). Тоест неговият генетичен код - цялата наследствена информация, се съдържа в рибонуклеиновата киселина. Вирусите затрудняват поддържането на копието си, затова рядко мутират. Подобно на всички паразити, за репликация (разпространение) им е необходим организъм гостоприемник.

Но тъй като те принадлежат към РНК вирусите, те имат една особеност - когато се образува нова рибонуклеинова киселина в клетките гостоприемник, те не могат да я контролират напълно, следователно, възникват новите му промени - мутации. Това се случва подобно на грипните вируси, също свързани с РНК вируси. Затова всяка година се прилага нова ваксина, базирана на щамове, мутирали миналата година.

Видове коронавирус

Първоначално SARS-CoV2 беше разделен на два типа: S и L. Тип S първоначално мутира и причинява по-малко тежки форми на болестта COVID-19. Но след това медиците започнаха да идентифицират нови пациенти, заразени с вируса L-тип. Тази по-млада мутация на вируса е много по-агресивна, причини сериозни усложнения в тялото на пациента и се разпространи много по-бързо.

Сега изследователите наричат три типа коронавирусни групи: A, B и C. Те имат някои хомогенни характеристики, поради което се считат за независими групи с определени свойства. Това помага да се проследи всеки конкретен вид вирус във всички засегнати страни.

Мутаген А е най-подобен на коронавируса, който първоначално е заразил пациенти в Ухан и се смята, че идва от прилепи и гущери. Именно той започна пътуването си в Ухан през 2019 г., но сега не преобладава в Китай. Сега той е заменен от тип B - най-разпространеният в азиатските страни и в съседство със C. Тип C уж е мутация на вирус В и засяга главно европейски жители, неговите огнища са наблюдавани в Италия и Великобритания.

Между страните по света има обмен на информация за всички геноми, които са идентифицирани навсякъде. Тези данни са от голямо значение, тъй като ще помогнат на учените да намерят отговори на нови огнища на пандемии. Ще бъде от голяма полза и при оценката на ефектите на ваксините и лекарствата, които изискват кодове на РНК, за да създадат вещества, които взаимодействат с различни видове вируси.

Всички тези различни форми на вируса принадлежат към един и същ щам SARS-CoV-2. В момента е известно за три негови вида, образувани от мутация на коронарна инфекция, която започна в Китай и след това се разпространи по целия свят. Следователно, превантивните мерки ще бъдат еднакви за всички видове вируси.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X