Напишете дума/думи за търсене

Д-р Менсън: Приемайте витамин D като превенция срещу COVID-19

Съществуват все повече доказателства, че статусът на витамин D може да е от значение за риска от развитие на COVID-19 и за тежестта на заболяването.

„Отдавна знаем, че е важно да не допускаме дефицит на витамин D заради здравето на костите, кардиометаболичното ни здраве и т.н. Но днес този витамин може да е още по-важен от всякога, защото той играе роля за вродения имунитет и засилва имунната функция срещу вирусни заболявания“, казва д-р ДжоАн Менсън, професор по медицина в Харвардското медицинско училище и Бригъм.

„Знаем също, че витамин D има имуномодулиращ ефект и може да намали възпалението и това доказано може да е от значение за респираторния отговор по време на COVID-19 и цитокиновата буря“, допълва д-р Менсън.

Тя разказва, че има лабораторни изследвания на дихателни клетки, които документират някои от тези ефекти на витамина. Има също така доказателства, че пациентите с респираторни инфекции са склонни да имат по-ниски нива на 25-хидрокси-витамин D.

В обсервационно проучване от три болници в Южна Азия се установява, че много по-високи стойности на дефицит на витамин D има сред тежко болните от COVID-19 в сравнение с тези с леко заболяване. „Всъщност имаше около осем пъти по-висок риск от тежко заболяване сред онези, които влизаха с недостиг на витамин D в сравнение с тези, които имат достатъчно нива на витамин D“, уточнява професор Менсън.

Така доказателствата в полза на витамин D стават доста убедителни. Знаем, че може да си го набавим посредством слънчевите лъчи, храна и добавки.

„За пациенти, които не могат да бъдат дълго време на открито и освен това имат нисък хранителен прием на витамин D, е напълно разумно да обмислят добавка с витамин D – съветва д-р Менсън. - Препоръчителната хранителна добавка на витамин D е 600-800 IU / дневно, но през този период би било по-разумно дозата да се увеличи на 1000-2000 IU / дневно“ (източник: MedScape)

Въпреки тези препоръки от специалист винаги се консултирайте със своя личен лекар, преди да предприемате каквото и да е лечение. Няма стандартни и напълно безопасни съвети, които може да получите в статия, защото вашият здравен статус трябва да бъде взет предвид.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X