Напишете дума/думи за търсене

д-р Фахем Юнус: Сапунът и водата убиват и измиват вируса

Д-р Фахем Юнус - началник инфекциозни заболявания в Университета на Мериленд, развенча някои от най-популярните митове, свързани с коронавируса, в Туитър:

Мит №1: Коронавирусът ще изчезне през топлите месеци.

Невярно
Предишните пандемии не са следвали метеорологичните модели. Освен това, когато при нас стане лято, в Южното полукълбо ще е зима. Вирусът е глобален.

Мит №2: През лятото вирусът ще се разпространи повече поради ухапванията от комари.

Невярно
Тази инфекция се разпространява чрез дихателни капчици, а не по кръвен път. Комарите не увеличават разпространението.

Мит №3: Ако можете да задържите дъха си за десет секунди без дискомфорт, нямате COVID-19.

Невярно
Повечето млади пациенти с коронавирус ще могат да задържат дъха си много по-дълго от 10 секунди. И много възрастни хора без вируса няма да могат да го направят.

Мит №4: Коронавирусът живее в гърлото. Затова пийте много вода, така че вирусът да бъде прехвърлен в стомаха, където киселината ще го убие.

Невярно
Вирусът може да влезе през гърлото, но той прониква в клетките гостоприемник. Не можете да го измиете. Прекаленото пиене на течности просто ще ви накара да ходите по-често до тоалетната.

Мит №5: Цялото това социално дистанциране е прекалено. Ще видите, че вирусът няма да причини много щети.

Невярно
Ако случаите на инфектирани не са много (и аз се надявам да е така), това само доказва, че социалното дистанциране работи. Защото не е вярно, че вирусът не е опасен.

Мит №6: Автомобилните катастрофи убиват 30 000 души годишно. Каква е голямата работа с COVID-19?

Автомобилната катастрофа не е заразна, смъртните им случаи не се удвояват на всеки три дни, не причиняват масова паника или срив в икономиката.

Мит № 7: Дезинфектантите за ръце са по-добри от сапуна и водата.

Невярно
Сапунът и водата всъщност убиват и измиват вируса от кожата (той не може да проникне в нашите кожни клетки), освен това почиства видимото замърсяване. Така че ползвайте ги възможно най-често и не се притеснявайте, ако ви е свършил дезинфектантът.

Мит № 8: Една от най-добрите стратегии за предотвратяване на COVID-19 е да почистите всеки сантиметър от вратата на вашия дом до най-затънтеното ъгълче с дезинфектанти.

Невярно
Поддържайте висока хигиена, но освен ако не се грижите за пациент със COVID-19 у дома, домашните ви повърхности не трябва да представляват голям риск.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X