Напишете дума/думи за търсене

Ето това е причината в някои страни да има по-малко COVID-19 зараза

Търсите примери за истинско лидерство в криза? От Исландия до Тайван и от Германия до Нова Зеландия жените показват на света как трябва да управлява добруването на човечеството.
Добавете Финландия, Исландия и Дания и тази пандемия ясно показва, че жените министър-председатели притежават това, което е необходимо, когато стане прекалено напечено. Мнозина ще кажат, че повечето от споменатите са малки континентални или островни държави.
Но Германия е голяма и е водеща, също и Великобритания, но двете страни са с много различни резултати от последиците на COVID-19.
Тези лидери ни даряват атрактивен алтернативен начин за управление на властта. На какво ни учат?

Казват истината
Ангела Меркел, канцлерът на Германия, излезе още в началото на пандемията пред своите сънародници и им каза, че това е сериозен вирус, който ще зарази до 70% от населението. "Това е сериозно. Приемете го сериозно", каза тя.
Тестването започна от самото начало. Германия прескочи фазите на отричане, гняв и хитрост, които видяхме на други места. Броят на заразените в страната са далеч от тези на нейните европейски съседи и има признаци, че е възможно да започнат да намаляват ограниченията сравнително скоро.

Решителни са
Сред първите и най-бързите ходове бяха тези на Цай Инг-уен – министър-председателката на Тайван. Още през януари, при първите признаци на ново заболяване, тя въведе 124 мерки за блокиране на разпространението на заразата, без да се налага да прибягва до изолациите, станали обичайни на други места по света. Сега тя изпраща 10 милиона маски за лице в САЩ и Европа. Инг-уен намери място в списъка на CNN за „най-добрите в света“ отговори на пандемията. В тази островна държава все още са отчетени само шест смъртни случая.

Джасинда Ардерн – лидерът на Нова Зеландия, изключително бързо постави страната си под максимално ниво на карантина. Тя наложи самоизолация на хората, влизащи в Нова Зеландия, удивително рано, когато имаше само 6 случая в цялата страна и забрани изцяло на чужденците да влизат скоро след това. Яснотата и решителността спасяват Нова Зеландия от бурята. Към средата на април там има само четири смъртни случая и докато други държави говорят за премахване на ограниченията, Ардерн ги добавя, като поставя всички завръщащи се новозеландци под карантина за 14 дни.

Знаят как да използват новите технологии за благо
Исландия, под ръководството на министър-председателя Катрин Якобсдотир, предлага безплатни тестове за коронавирус на всички свои граждани и ще се превърне в ключово изследване на случаите на истинското разпространение и смъртност на Covid-19. Повечето страни имат ограничени тестове за хора с активни симптоми. Исландия е с много гърди напред. Пропорционално на населението си страната вече е изследвала пет пъти повече хора, отколкото Южна Корея, и е създала система за задълбочено проследяване, което означава, че не е трябвало да се налага карантина или да се затварят училищата.

Сана Марин стана най-младият държавен глава в света, когато бе избрана миналия декември във Финландия. 34-годишният лидера на скандинавската държава използване социалните мрежи като ключови агенти в борбата с коронавирусната криза. Установявайки, че не всеки чете пресата, правителството покани инфлуенсъри от всяка възраст да разпространяват информация на базата на факти за управление на пандемията.

Знаят да обичат
Премиерът на Норвегия Ерна Солберг приложи новаторската идея да използва телевизията, за да говори директно с децата на своята родина. Тя се основаваше на кратката 3-минутна пресконференция, която датският премиер Мете Фредериксен даде няколко дни по-рано. Солберг проведе специална пресконференция, на която не бяха допуснати възрастни. Тя отговаряше на въпроси на децата от цялата страна, като отдели време, за да обясни защо няма нищо лошо, ако се чувстват уплашени. Оригиналността и прозрачността на идеята оставя без думи.
Колко други прости, хуманни иновации биха отприщи повече лидерството на жените?
Съпричастността и грижите, с които всички тези жени лидери са общували, изглежда произхождат от алтернативна вселена, а не от тази, с която сме свикнали.
Сякаш ръцете им излизат от екрана на телевизора и от монитора на компютъра, за да ни прегърнат.

Сега сравнете тези лидери с онези от другия пол, които използват кризата, за да ускорят ужасяващото налагане на авторитаризма - обвинявайте „другите“, дръжте за заложник съдебната система, демонизирайте журналистите и тикайте страната си в непрогледен мрак мрак (Тръмп, Болсонаро, Обрадор, Моди, Дутерте, Орбан, Путин, Нетаняху...).

От години плахо се предполага, че различните лидерски стилове на жените може да са полезни. Въпреки това твърде много политически организации и компании все още се опитват да накарат жените да се държат повече като мъже, ако искат да ръководят или да успеят в кариерата.
И все пак тези дами натриха носа на колегите си мъже с лидерски качества.
Време е господата да признаят че има и по-добри от тях, особено когато става дума за пазенето на живота.

Материалът е публикуван във Forbes от Авива Витенберг-Кокс -
изпълнителен директор на водеща глобална консултанска фирма за баланс между половете. Автор на редица справочници в тази област, включително „Седем стъпки към водещи бизнеси, балансирани по пол“ и „Защо жените означават бизнес: Разбиране на настъпването на следващата ни икономическа революция“. Пише за FORBES и Harvard Business Review и изнася лекции в HEC Business School. Вярва, че балансът на половете предлага на компании, държави и двойки огромни и все още неизползвани ползи.


MILA.BG призовава: Останете си вкъщи! Имайте светли празници и нека съхраним своя живот и този и на близките ни!

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X