Напишете дума/думи за търсене

Ли Еделкоорт: Коронавирусът ни предлага празна страница за ново начало

Снимка: Koen Hauser

”Коронавирусната епидемия ще доведе до глобална рецесия с мащаб, който не е преживяван досега, но в крайна сметка ще позволи на човечеството да възстанови стойностите си”, според прогнозата на Ли Еделкоорт, която е специалист по тенденциите и собственик на нюйоркската агенция за прогнозиране на трендове Edelkoort Inc.

Еделкоорт в разговор с журналиста Маркъс Фейърс от Dezeen споделя, че вирусът предизвиква „карантина на консумацията“ и ще има дълбоко културно и икономическо въздействие.
”Хората ще трябва да свикнат да живеят с по-малко притежания и да пътуват по-рядко, тъй като вирусът нарушава глобалните вериги за доставки и транспортните мрежи.”

Карантина на потреблението

"Изглежда, че масово влизаме в карантина на потребление, където ще се научим как да бъдем щастливи само с една обикновена рокля, преоткривайки стари любими дрехи, които притежаваме. Ще посегнем към отдавна забравена книга и ще намираме време за домашно приготвени храни, за да направим живота красив", прогнозира Еделкоорт.

„Освен това вирусът показва как икономическите смущения могат да имат ползи за околната среда. Скорошните снимки на въздуха над Китай показаха как два месеца без производство изчистиха небето и позволиха на хората да дишат отново", споделя тя, като се позовава на факта, че въглеродните емисии и замърсяването от китайската промишленост намаляват откакто вирусът за първи път удари азиатската страна. "Това означава, че вирусът ще покаже как забавянето на темповете може да създаде по-добра среда, която със сигурност ще бъде видима в голям мащаб. Ако включим и пътуването по въздух и вода, екскурзиите, бизнес командировките, почистването на атмосферата трябва да бъде значително.”

Ще трябва да се научим да живеем на бавни обороти

„Благодарение на вируса се надявам да се въведе друга, по-добра система с повече уважение към човешкия труд и съпътстващите условия.
Като основна мишена за този вирус, поради моята възраст и историята на респираторните заболявания, които имам, съм наясно с непосредствените опасности и заплахи за човечеството. И много ми е тъжно за семействата на хората, които вече дадоха живота си в борбата с това ново заболяване. Да се надяваме, че те не са умрели напразно, тъй като светът ще се стреми да възкреси човешкото си достойнство.
За съжаление, тази катастрофа няма незабавно лечение. Ще трябва да съберем остатъците и да изобретим всичко от нулата, след като поставим вируса под контрол.

Въздействието на заразата ще ни принуди да забавим темпото, да летим по-малко, да работим от домовете си, да се забавляваме само сред близки приятели или семейство, да се научим да бъдем самостоятелни и съзнателни.
Изведнъж модните ревюта изглеждат причудливи и не на място, рекламите на екскурзии, които ни облъчват от нашето компютърно пространство, изглеждат инвазивни и нелепи, мисълта за бъдещите проекти е неясна и неубедителна. Всеки нов ден поставяме под въпрос всяка система, която познаваме от раждането си, и сме длъжни да обмислим евентуалната й смърт.

От няколко години започнахме да разбираме, че за да оцелеем като вид и да поддържаме здравето на планетата, трябва да направим драконови промени в начина, по който живеем, пътуваме, консумираме и се забавляваме. Няма начин да продължим да произвеждаме колкото се може повече стоки и да правим изборите, с които сме свикнали. Нараства осведомеността сред по-младите поколения, че собствеността и съхранението на дрехи и автомобили вече дори не е привлекателна.
Но по някакъв начин човешката психика е устойчива и иска да тества дали нещата просто ще отминат от само себе си, чакайки и проигравайки времето, което ни е останало, докато правим бизнес както обикновено. Следователно, внезапното спиране на всичко това от коронавируса иззема решенията от нашите ръце и ще забави нещата до плашещо темпо в началото. Отдавна сме отвикнали да правим неща, да чакаме отговори, да търсим решения, без да бързаме, нито да произвеждаме продукция в задните си дворове. Уменията за импровизация и креативност ще се превърнат в най-търсените качества.

Не много хора разбират какво се случва с нашия свят и икономика в момента. 90 на сто от всички стоки са произведени в Китай от пластмаса и полиестер. Скоро ще видим рафтове, празни от обувки, телефони, дрехи и дори от паста за зъби. Ще имаме недостиг на медицински консумативи и ще спре нескончаемото производство на грозни сувенири и безполезни торбички завинаги.

Безкрайният китайски износ на синтетични сарита за Индия и пластмасови предмети за бита в Африка, който силно разруши местните икономики там и предизвика масова безработица и замърсяване, също може да спре, давайки нови възможности за създаване на местно производство.

Ще бъдем в състояние да започнем начисто, защото много компании и капитали ще бъдат заличени в процеса на забавяне на ритъма на живот, който ще последва. Пренасочването и рестартирането на съществуването ни ще изискват много прозорливост и дързост, за да се изгради нова икономика с други ценности и начини за управление на производството, транспорта, дистрибуцията и търговията на дребно.

Ще трябва да се научим да живеем с по-малко новини, с по-малко нови стоки, с по-малко реклами, изскачащи на смартустройствата ни.
Ще трябва да изхвърлим всичките си навици, сякаш се отказваме от наркотици.

Следователно, ако сме мъдри – което, за съжаление, знаем, че не сме - ще започнем начисто с нови правила и разпоредби, позволявайки на държавите да се върнат към своите ноу-хау и специфични качества, въвеждайки домашната манифактура, която ще процъфтява и прераства във век на изкуството и занаятите, където ръчният труд ще надделее над всичко останало.

Регулираното спиране на производствените инсталации за два месеца в годината може да бъде част от тази концепция, както и колективните творчески ателиета, които да създават идеи за няколко марки едновременно, помагайки на екологията.

Местните индустрии и дейности биха набрали скорост, инициативите, бартерните системи, фермерски пазари и улични събития, конкурси за танци и пеене ще се увеличат, а над всички тях ще доминира Направи си сам естетиката.
Моята прогноза за Епохата на аматьорите изглежда ще дойде много по-бързо, отколкото очаквах.

Мисля, че трябва да сме много благодарни за вируса, защото това може да е причината да оцелеем като вид.”

Снимка: Koen Hauser
Снимка: Koen Hauser
Родена в Холандия през 1950 г., Ли Еделкоорт се счита за един от най-влиятелните анализатори по световни тенденции, съветвайки модни компании и потребителски марки в целия свят. През 2003 г. списание Time я включва в списъка с 25-те най-влиятелни личности в модата. Била е директор на Design Academy Eindhoven от 1998 до 2008 година.
През 2015 г. тя обяви „края на модата такава, каквато я познаваме“, като заяви, че индустрията се е превърнала в „нелепа и жалка пародия на това, което е била“.

В момента тя е в Южна Африка, където е в самоналожена автокарантина след лекцията, която е изнесла на конференцията Design Indaba в Кейптаун миналия месец.

MILA.BG призовава: Останете си вкъщи! Пазете живота!

Кредит към снимките: Koen Hauser

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X