Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим със страха от коронавируса

Епидемиите могат да се отразят и на психичното здраве.
С нарастването на съобщените случаи на новия коронавирус по света много хора изпитват тревога и се страхуват от настъпващата пандемия.
В Китай – епицентъра на заразата, случаите на тревожност, свързани с това заболяване, са добре документирани.
Но дори и в райони, които все още не са силно засегнати от COVID-19, хората изразяват притеснения.

„Когато по новинарските емисии се съобщава за разпространението на вирус, обикновено хората, които са консуматори на предимно новинарски медии, усещат засилване на тревожността в себе си“, заяви пред HuffPost Никол Бентли, лицензиран терапевт и координатор на пациентите в Cityscape Consulting в Чикаго. „Симптомите могат да включват размисли за заболяването, страх да не се заразиш с него, дори и да не е открито в зоната на местообитание, затруднено заспиване и увеличаване на усилията и мерките, взети за превенция на здравето.“
На някои хора тревожността от коронавирус може да повлияе на способността им да функционират на работното място или да продължат с естествения ритъм на живота им.

Ако се чувствате по този начин, знайте, че има неща, които може да направите, за да се справите с това.

Вземете си „отпуск” от новините
Ако се чувствате затрупани от опасения относно коронавируса, помислете за потенциално ограничаване на количеството новини, което консумирате.
„Бих препоръчала да филтрирате медийното отразяване относно коронавируса. Хората не трябва да избягват новините изобщо, освен ако не искат, но също така не им е нужно да бъда обсебени от информационния поток, свързан със заболяването. Да си прекалено свързан с отразяването на новини, може да повлияе негативно на психичното здраве, така че е важно да се следи техният прием, ако се забележи повишаване на тревожността”, споделя Никол Бентли.

Може да бъде много полезно да се отдръпнете само час или повече от постоянните актуализации и информация по телевизията и в онлайн медиите.

„Мислете в перспектива колко пъти чувате за вируса и колко енергия отделяте, за да мислите за него всеки ден. Това не е нещо, с което да се обсебвате, а по-скоро да бъдете наясно и бдителни, но реалистични в мислите и подхода си”, казва Естер Саггурти, медицински работник в Maryland House Detox - център за поведенческо здраве.
"Умът работи от силата на внушението. Когато чуваме новини, свързани с коронавируса, ние визуализираме какво би било, ако се разболеем, или ако някой около нас е болен. После идва и фазата на страха, тъй като разпространението му е нещо, което не може да контролираме", добавя тя.

Намерете доверен източник на информация и се придържайте към него, за да се изолирате от слухове и лъжи. Сайтът на Световната здравна организация е един от добрите примери.

Говорете с някого
Дори и да се изкушавате да прекъснете комуникацията с другите, когато се чувствате тревожни, да говорите с някого за тези емоции, може да бъде много полезно.
"Колко пъти сме се опитвали да се правим на корави пред другите, когато вътрешно сме разядени от паника или депресия? Единственият начин някой да разбере как се чувстваме или какво мислим, е да говорим за това с него", съветва Саггурти.

Разговорите с някого, дори и само чрез текстово съобщение, могат да ви помогнат да обработите емоциите си и да се почувствате подкрепени, вместо да затъвате все повече в страховете си.

Опитайте се да живеете в настоящето
„От решаващо значение е да останем свързани с настоящия момент, а не да допускаме страха ни да ни превземе“, отбелязва Никол Бентли.

Ако умът ви започва да се скита в страшна територия, опитайте да се съсредоточите върху непосредствената си среда и мислено потърсете опора в нещата и хората около вас. Това може да ви помогне да останете здраво стъпили на земята, без да се подавате на нарастващата паника.
Неизвестността около коронавируса може да бъде страшна, но е по-полезно да се съсредоточите върху всичко, което е тук и сега.
Твърде вероятно в момента заплахата за вас лично да не е непосредствена.

Положителните мантри са особено полезни“, твърди Саггурти. „Здрав съм. Водя здравословен живот. Имам контрол над живота си. В мир съм със себе си. Чувствам се спокоен.“

Напомняйте си какво може да контролирате
„Лесно е да почувстваш, че животът ти е извън контрол и да се съсредоточиш върху „безполезността” на живота в условия на пандемия“, обяснява Саггурти. „Повишената тревожност за ситуация, която е най-вече извън нашия контрол, може да ни накара да вземем лоши решения.“
Но докато действията на световните правителства и хората около вас са извън вашия контрол, вие имате власт над себе си.

Важно е да си припомните какво може да контролирате. Какво зависи от вас. Не забравяйте да миете ръцете си и бъдете внимателни за грипоподобни симптоми.

Упражнявайте се на благодарност
Когато се чувствате уплашени и мрачни, си спомнете за ярките и красиви аспекти от живота си, за които сте благодарни. Това ще ви помогне по-бързо да преодолеете страха и тревожността и да излезете от онова страшно място в главата ви.
Направете списък на нещата, за които сте благодарни и често го поглеждайте.

”Полезно е да практикувате благодарността в моменти на паника, защото това може да ви запази заземен в настоящия момент и да ви помогне да оцените това, което имате в живота си”, категорична е Никол Бентли.

Потърсете помощ
Естествено е да изпитвате тревожност и друг емоционален дискомфорт на фона на глобална здравна криза. Ако усещанията се влошат или продължават да пречат на способността ви да се концентрирате, да спите или да се грижите за себе си или семейството си, важно е да потърсите професионална помощ.

Бъдете спокойни и здрави!

MILA.BG призовава: Останете си вкъщи! Пазете живота!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X