Напишете дума/думи за търсене

Усмихнатата депресия

Свикнали сме да мислим, че депресията се изразява в печално изражение, липса на апетит, прегърбени рамене. Истината е, че при различните хора това състояние се проявява по различен начин. Според психолозите депресията, която преминава зад маската на усмивка, е сред най-коварните й прояви.

Помните ли парчето на Васил Найденов, в което се пееше, че клоунът винаги е тъжен? Доста години след това българско прозрение, съвсем наскоро, един от най-популярните британски комици Дейвид Уилямс призна, че през по-голямата част от живота си е страдал от депресия. По думите на психолози сред веселите и жизнерадостни хора има много повече болни от депресии, отколкото сред тези, които изглеждат тъжни. Явлението си има име – „усмихната депресия”.

Експерти обясняват, че хората с такава диагноза винаги имат ведро изражение, самоиронизират се, забавляват околните. Тоест, водят активен живот, но когато останат сами, често изживяват пристъпи на панически атаки, страдат от безсъние и ниска самооценка. При това е възможно и изобщо да няма външни прояви – човек просто страда от главоболие или болки в гърба. Опитните невролози при диагноза „радикулит” задължително назначават и антидепресанти.

Съществува проверка, по която да различите „депресивната болка”: сутрин състоянието е значително по-добро от вечер или обратното. Другите симптоми са резки спадове в настроението; усещане, че мислите текат крайно бавно – човек не е способен да вземем решение; понижен апетит; нежелание за каквото и да е; лош сън. Не става дума за обикновено безсъние, често в 11 вечерта тези хора усещат силно желание да правят нещо – започват да работят на компютър, да чистят, да приготвят храна за следващия ден. И си лягат едва когато настъпи пълно нервно изтощение.

Освен това, усмихнатата депресия се отразява зле на външността. Никаква козметика не може да придаде на лицето здрав вид, заради стреса често косата започва да пада, а ноктите се чупят. През пролетта и есента ситуацията се обостря. Рязката смяна на времето и ритъма на живот предизвикват промени в настроението. След „усмихнатия” ден тези хора често изпадат в апатия, усещат безсилие – душевно и физическо. Наред с болките в главата и гърба, страдат често от простудни заболявания, тъй като имунитетът им пада. Тези, които за първи път са се оказали в подобен капан, не знаят как да реагират, понеже острото състояние на депресията трае 3–4 дни, а след това ситуацията се нормализира. Проблемът е, че ако не вземат мерки, кризите зачестяват. Постоянният стрес на работното място и(ли) вкъщи прави симптомите непоносими и нанася трайни вреди на цялата нервна система. Ако усетите тези симптоми, незабавно намалете темпото (каквото и да ви струва това) и отидете на лекар!

Как да предотвратите депресията?

Пълноценен нощен сън. Спете 7 – 8 часа и то през нощта. Ако си лягате в 2 след полунощ, сънят не е пълноценен, независимо от неговата продължителност.

Тайм мениджмънт. Работният ден трябва да има ясни граници. На всеки час правете 5 – 10 минутна пауза, в обедната почивка обядвайте, а не вършете трудови подвизи. В крайна сметка, трудът на уморения човек не е ефективен. Според психолозите работохолиците са добри изпълнители, но на тях не може да се разчита за оригинални идеи.

Микроклимат. Не се товарете с конфликти на работното място и в дома. Развийте търпимост към другите, научете се да правите с лекота разумни компромиси, защото няма нищо по-важно от собствения ви комфорт. Помнете, че когато се задълбавате в проблемите, само привличате още проблеми.

Мечтайте. Става дума за умението да съсредоточавате ума си върху мислите, които предизвикват у вас позитивни емоции. Мислете за това, което искате, а не за липсата на нещата, които желаете. Това е най-доброто лекарство срещу всяка депресия. И вече е доказано че по този път реално подреждате живота си в по-добра посока.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X