Напишете дума/думи за търсене

6 неща в тялото, които се променят, когато някой ни разбие сърцето

Ревете неудържимо. Не ставате от леглото в продължение на дни. Слушате тъжни песни. Имате чувството, че светът е обърнат с главата надолу. В главата се блъскат всевъзможни мисли, които правят от мозъка най-големия ни враг...

Знаете ли, че в тялото ни се случват хиляди неща, след като някой ни разбие сърцето. И не, не става дума само за депресия.

1. Промяна в хормоните

Любовта ни прави щастливи, а за хормоналния символ на щастието в тялото ни са виновни допаминът и окситоцинът. Когато обаче ни разбият сърцето, тези хормони отстъпват място на хормоните на стреса - кортизол и епинефрин.

Те превръщат цялата тази радост в безпокойство и стрес.

Знаете ли, че ако стресовите хормони се задържат хронично, способността за складиране на нови спомени в мозъка ни намалява. Може би това е начинът на мозъка да не си спомня моментите, в които не сме били особено щастливи.

2. Имунната система отслабва

Тези досадни хормони на стреса понижават имунната система и възможността да се разболеем изобщо не е малка.

Стресът и разбитото сърце карат организма да произвежда по-малко бели кръвни клетки, които са войниците на тялото, борещи се с различните инфекции.

3. Качване на килограми

Когато сме нещастни, получаваме апетит към определени храни като въглехидрати, мазнини, солени и сладки продукти, с които се опитваме да се противопоставяме на химичната разлика в организма.

Установено е, че кортизолът се свързва с увеличаване на коремните мазнини. Смята се, че този хормон предизвиква неконтролируемото желание за храна.

От друга страна, комфортните храни водят до по-голямо производство на серотонин, което пък може да предотврати стреса.

4. Сексуална дисфункция

Ако сърцето ви е разбито, вероятно не изпитвате голям интерес към секса. Но дори и да се отдадете на размяна на ласки, може да установите, че либидото ви е почти умряло. Не е изключено болката от раздяла да доведе до еректилна дисфункция при мъжете, както да влоши предменструалния синдром и дори да затрудни забременяването при жените.

5. Кожни обриви

Когато стрес хормоните се увеличават заради разбитото сърце, това може да влоши различни кожни заболявания. Псориазис, розацея или акне може да се възпалят след болезнена раздяла.

6. Странности

След като сърцето ти е било разбито, започваш да правиш странни неща. Оставяш телефона в хладилника, обличаш дрехите си наобратно и забравяш за срещи, планирани от векове. Какво се случва?

Когато някой разбие сърцето ни, това почти винаги обърква мислите.

Това е така, защото умът е толкова фокусиран върху тъгата и раздялата, че мозъкът не може да мисли за нищо друго.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X