Напишете дума/думи за търсене

Убива ли разбитото сърце?

Учени са установили, че любовните разочарования или смърт на партньор могат да доведат до нерегулярен сърдечен ритъм, който сам по себе си е животозастрашаващ, показват проучвания на датски изследователи.

Рискът от развитие на опасно сърцебиене продължава близо година след смъртта на любим човек, като мъжете и жените под 60 г., чиито близки умират внезапно, са най-уязвими. Това става ясно от изследванията на близо 1 млн. датчани.

Опасността от сърдечни проблеми е най-висок между 8 и 14 дни след загубата, като след това започва постепенно да намалява, се посочва в проучването, цитирано от британския в. „Гардиън“, цитиран от "Труд".

След година рискът е почти същият като този при хора, които не скърбят.

Редица проучвания досега изследват обяснението на това защо хора умират скоро след смъртта на своя партньор в живота. Досега няколко изследвания са показали, че скърбящите съпруги и съпрузи имат по-висок риск от смърт, най-вече от сърдечни проблеми, но все още механизмът на този риск не е ясен.

Последното проучване на датските учени се фокусира конкретно върху това колко вероятно е скърбящите близки да развият артериална фибрилация (предсърдно мъждене) – най-честият вид нерегулярно сърцебиене и рисков фактор за инфаркт и сърдечни проблеми.

Датските учени са обработили данни от периода 1995 г. - 2014 г. От разгледаната група хора 88 612 души са били диагностицирани с артериална фибрилация, а 886 120 са били здрави.

„Рискът от развитие на нерегулярно сърцебиене за първи път е 41% по-висок при тези хора, които скърбят, отколкото при тези, които нямат опит с такива загуби“, се казва в проучването.

Хората под 60 години имат 57% по-голяма вероятност да развият сърдечни проблеми, както и тези, чиито партньор е относително здрав месец преди смъртта си, т.е. умира внезапно.

Загубата на партньор се смята за едно от най-болезнените и стресиращи преживявания в живота. То може да доведе до психологични разстройства като депресия, както и други като липса на сън, апетит, злоупотреба с алкохол и други.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X