Напишете дума/думи за търсене

Най-откровените отговори на Световната здравна организация за коронавируса

Бързото разпространение на коронавируса, който причинява COVID-19, предизвика тревога по целия свят. Световната здравна организация (СЗО) обяви глобална ситуация в областта на здравеопазването, а много страни се борят с нарастването на потвърдените случаи. Нашата родина е сред тях.

Кои са най-задаваните въпроси, свързани с тази епидемия? Предлагаме ви и най-откровените отговори на специалисти от Световната здравна организаци, цитирани от Harvard Health Publishing, който е под шапката на медицинския факултет на "Харвард".

Как се разпространява вирусът?
Вирусът може да се разпространи от един човек на друг, най-вероятно чрез капчици слюнка или слуз, пренасяни във въздуха до два метра разстояние, или когато заразен човек кашля или киха. Вирусните частици могат да бъдат вдишвани, да попадат върху повърхности, които хората докосват, да бъдат прехвърлени с ръкостискане, или със споделяне на напитка с някого, който е носител на вируса.

В повечето случаи е видно дали даден човек е болен, но има и хора, които не се чувстват болни, носители са на вируса и могат да го разпространят.

Основните стъпки за избягване на грип и други инфекции - миене на ръцете, избягване на докосване на устата, носа и очите, ползване на дезинфектант, вероятно ще помогнат за спиране на разпространението на този вирус.

За хора, които може да са били изложени на вируса, се препоръчва карантина у дома и проследяване на симптомите за период от време (обикновено 14 дни), в зависимост от нивото на риск на зараза. Изолацията се налага като мярка за възстановяване и предотвратяването на разболяване на други.

Какъв е инкубационният период за коронавирус?
Инкубационен период е времето между първоначалния досег с вируса и появата на симптоми на заболяването. Настоящите наблюдения предполагат, че симптомите на COVID-19 обикновено се появяват средно около пет дни, но инкубационният период може да бъде от два дни до 14 дни.

Какви са симптомите на новия коронавирус?
Треска, суха кашлица и затруднено дишане са честите симптоми на COVID-19. Има съобщения за стомашно-чревни симптоми (гадене, повръщане или диария) преди да се появят респираторни симптоми, но това до голяма степен е респираторен вирус.
Тези, които имат вируса, може да нямат очевидни симптоми (безсимптомни) или симптоми, вариращи от леки до тежки. В някои случаи вирусът може да причини пневмония и потенциално да бъде животозастрашаващ.

Повечето хора, които се разболеят с COVID-19, ще се възстановят.

Времето за възстановяване варира и за хората, които не са тежко болни, може да бъде подобно на последствията от грипоподобно заболяване. Хората с леки симптоми могат да се възстановят в рамките на няколко дни. При хората, които имат пневмония, може да отнеме повече време (дни до седмици). В случаи на тежко, животозастрашаващо заболяване може да отнеме месеци, за да може човек да се възстанови. За съжаление, при тях има и летален изход.

Може ли хора, които са безсимптомни, да разпространяват коронавирус?
Лице, което е безсимптомно, може да разпространява вируса и да разболява околните. Какъв е процентът на безсимптомното предаване за момента е неясно.

Може ли коронавирусът да живее на меки повърхности като плат или килим? А върху твърди повърхности?
Колко дълго новият коронавирус може да живее върху мека повърхност - и по-важното, колко лесно или трудно е да се разпространява по този начин - все още не е ясно. Засега наличните доказателства предполагат, че може да се предава по-лесно от меки повърхности, отколкото от често докосвани твърди повърхности, като брава на врата или бутон на асансьора.

Според Световната здравна организация коронавирусите могат да оцелеят върху повърхности няколко часа или няколко дни, въпреки че много фактори ще повлияят на това, включително материала, от който е направена повърхността, както и климатичните условия.

Ето защо личните превантивни стъпки, като често измиване на ръцете със сапун и вода или дезинфектант за ръце на спиртна основа и чистенето на често докосвани повърхности с дезинфектанти или домакински спрей за почистване, са добра идея.

Трябва ли да нося маска за лице, за да се предпазя от коронавирус?

Следвайте препоръките за обществено здраве, където живеете. В момента маските за лице не се препоръчват за широката общественост.
Някои здравни заведения изискват хората да носят маска при определени обстоятелства - ако са пътували в райони, където се разпространява коронавирусът, или са били в контакт с хора, които са били на такива места, или с хора, които са потвърдени носители на коронавирус.

Ако имате респираторни симптоми като кашлица или кихане, експертите препоръчват да носите маска, за да защитите другите. Това може да помогне да се спрат капчиците, съдържащи всякакъв вид вируси, включително грип, и да се защитят хората в близък контакт (от един до два метра).

Трябва ли някой, който е имунокомпрометиран, да носи маска?
Ако сте имунокомпрометирани поради заболяване или лечение, говорете с вашия лекар дали носенето на маска е полезно за вас в някои ситуации. Съветите могат да варират в зависимост от вашата медицинска история и мястото, на което живеете. Много хора няма нужда да носят маска, но ако вашият личен доктор препоръчва да носите такава на обществени места, защото имате особено уязвима имунна система или по други причини, последвайте този съвет.

Мога ли да хвана коронавируса от храна, приготвена от заразен?
Все още се учим как става предаването на COVID-19. Не е ясно дали това е възможно, но ако е така, по-вероятно е да бъде изключение от правилото. Вирусът вероятно ще бъде убит по време на термичната обработка на храната.

Какво трябва да правя, ако смятам, че имам коронавирус?

Обадете се първо на личния лекар или на педиатъра, ако подозирате, че детето ви може да проявява симптоми на заболяването. Ако нямате такива, свържете с с регионалните здравни инспекции.
Само хора със симптоми на тежко респираторно заболяване трябва да потърсят медицинска помощ в спешното отделение. Тежките симптоми са учестен пулс, ниско кръвно налягане, висока или много ниска температура, объркване, затруднено дишане, тежка дехидратация. Обадете се предварително в болницата, за да предупредите, че отивате там, за да бъдат подготвени докторите за вашето пристигане, ако се придвижвате със собствен транспорт, а не с линейка.

Трябва ли да пътувам в самолет с децата си?
Бъдете в крак с препоръките за пътуване от регулаторните агенции и разберете, че това е бързо променяща се ситуация. Различните държави имат няколко нива на ограничения за пътуване в зависимост от риска в различни страни.
Разбира се, ако някой има треска и респираторни симптоми, този човек не трябва да лети изобщо, ако е възможно. Всеки, който има треска и респираторни симптоми и лети, трябва да носи маска в самолет.

Има ли ваксина срещу коронавирус?
Няма налична ваксина, въпреки че учените работят върху намирането й. През 2003 г. те се опитаха да разработят ваксина за предотвратяване на ТОРС (Тежък остър респираторен синдром), но епидемията приключи, преди ваксината да влезе в клинични изпитвания.

Има ли лечение за коронавирус?
Понастоящем няма специфично антивирусно лечение за този нов коронавирус. Следователно лечението е поддържащо, което означава даване на течности, лекарства за намаляване на треската и в тежки случаи допълнителен кислород. Хората, които са критично болни от COVID-19, може да се нуждаят от респиратор, който да им помогне да дишат. Бактериалната инфекция може да усложни тази вирусна инфекция. Пациентите могат да изискват антибиотици в случаите на бактериална пневмония, както и COVID-19.
Антивирусните лечения, използвани за ХИВ и други вирусни съединения, се изследват дали са подходящи за овладяване на новия коронавирус.
Няма доказателства, че добавки като витамин С или пробиотици ще помогнат за бързото възстановяване.

Колко смъртоносен е този коронавирус?

Все още не знаем. Въпреки това, признаците предполагат, че много хора може да са имали леки случаи на вируса и да са се възстановили без специално лечение.
Първоначалната информация от Китай вероятно надцени риска от смърт, причинена от вируса. В момента изглежда, че рискът от много сериозно заболяване и смърт е по-малък, отколкото беше при ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) и MERS (Близкоизточният респираторен синдром). По отношение на общите смъртни случаи в Съединените щати, грипът в днешно време причинява по-голяма смърт в сравнение с COVID-19.

Може ли хората, които са се възстановили от коронавируса, все още да бъдат носители и следователно да го разпространяват?
Хората, които са били заразени с COVID-19, трябва да поддържат контакт с лекари и други органи за обществено здраве, за да определят кога вече не са заразни.

Трябва ли да приемам пратки от Китай?

Няма причина да се подозира, че пратките от Китай са носители на COVID-19. Не забравяйте, че това е респираторен вирус, подобен на грипа. Не спираме да получаваме пакети от Китай по време на грипния им сезон. Следваме същата логика за този нов патоген.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X