Напишете дума/думи за търсене

Д-р Уорнър Грийн: Коронавирусът може би оцелява в хладилника ви

Преди да приберете новите продукти в хладилника си, отделете време да ги измиете с топла вода и сапун или да ги дезинфекцирате със спирт или разтвор с белина, ако позволяват. Този съвет идва от от д-р Уорнър Грийн, водещ вирусолог и изследовател в Института Gladstone в Сан Франциско.

"Коронавирусите по своето естество са лепкави вируси - каза д-р Грийн. - Те могат да оцелеят за изненадващо дълъг период от време на повърхности, въпреки че бързо умират на тези повърхности."

Все още продължават изследванията на текущия щам на коронавирус, който причинява COVID-19. Проучване от 2010 г. на Американското дружество за микробиология изследва влиянието на температурата и влажността върху коронавируса на SARS, което е тясно свързано с вируса COVID-19 (официално наречен SARS-CoV-2). Учените откриха, че коронавирусът процъфтява при ниска влажност и температури под 4 ° C, - същата среда, която има обикновен хладилник.

Д-р Грийн, който е запознат с проучването от 2010 г., казва, че поради тези факти трябва да препоръча на всички да дезинфекцират опаковките на хранителните продукти, преди да ги поставят в хладилника или фризера.

„За хранителни продукти, кутии и подобни неща със съпругата ми правим това: взимаме кърпа, накисваме я в Lysol (б.р. активната съставка в много продукти на Lysol е бензалкониев хлорид, а активната съставка в линията Lysol "Power and Free" е водороден пероксид) и с нея минаваме по повърхностите на всички опаковки“, споделя специалистът.

Д-р Грийн дава препоръка и за още един начин за дезинфекция на опковките на хранителни стоки: ако нямате кухненски дезинфектант, може също да създадете свой собствен с разредена белина. Той препоръчва да се комбинира 1/3 чаша белина с 4 л вода. Накисвате кърпа в почистващия разтвор и я изваждате. Изстисквате и избърсвате с нея всички рафтове в хладилника, както и всички опаковки, които сте внесли от магазина. Правете същото с другите продукти от магазина, които вкарвате по шкафовете си – пакети с ориз, бутилки олио и т.н.
Що се отнася до фризера, д-р Грийн казва, че не е ясно дали коронавирусът може да оцелее при минусови температури, но е добра идея да дезинфекцирате и опаковките на замразените продукти.

Д-р Грийн и неговият екип са прекарали години в изследване на ХИВ, в търсене на ваксина и лек. Днес той и екипът му са се насочили към вируса COVID-19.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X