Напишете дума/думи за търсене

БЦЖ ваксината - ще се оправдаят ли надеждите ни?

Вероятно вече сте чули хипотезата, че една много стара ваксина – тази срещу туберколоза, може да има връзка с новия коронавирус. Има наблюдения, че хората, които са били имунизирани срещу туберколоза, карат COVID-19 много по-леко. Статистиката сочи, че смъртността от коронавируса е с 10 пъти по-ниска в държави, в които БЦЖ ваксината е била задължителна.

Учени в четири страни скоро започват клинични изследвания, за да проверят дали има връзка между двете. Изследванията ще бъдат направени при лекари и медицински сестри, които са изложени на по-висок риск от заразяване с респираторната болест, както и при възрастни хора, които са изложени на по-висок риск от сериозно заболяване, ако се заразят.

БЦЖ съдържа жив, отслабен щам на Mycobacterium bovis, братовчед на M. tuberculosis, микроба, който причинява туберкулоза. Ваксината е кръстена на френските микробиолози Алберт Калмет и Камил Гюрин, които са я разработили в началото на 20-и век. Тя се слага на деца през първата година от живота им в повечето страни по света и е безопасна и евтина. В същото време не е идеална: тя предотвратява средно около 60% от случаите на туберкулоза.

БЦЖ може да увеличи способността на имунната система да се бори с патогени, различни от бактерията срещу туберкулоза, според клинични проучвания, публикувани в продължение на няколко десетилетия от датските изследователи Питър Аби и Кристин Стабел Бен, които живеят и работят в Гвинея. Според техните наблюдения ваксината предотвратява около 30% от инфекциите през първата година след поставянето й. Изследванията, публикувани в тази област обаче, бяха критикувани заради тяхната методология; преглед от 2014 г., поръчан от Световната здравна организация, стига до заключението, че БЦЖ понижава общата смъртност при деца, но достоверността на резултатите се оценява като като „много ниска“. Прегледът през 2016 г. е малко по-положителен за потенциалните ползи на БЦЖ, но за пълна увереност са необходими още и по-задълбочени проучвания.

Засега това, което се знае, е, че БЦЖ задейства не само специфичните за Mycobacterium В и Т клетки на паметта, но също така стимулира вродените кръвни клетки за продължителен период. Учените го наричат „обучен имунитет“.

След появата на коронавируса екип от учени в Гърция създаде проучване, за да установи дали БЦЖ ваксината може да повиши резистентността към инфекции като цяло при възрастни хора. Скоро се планира подобно изследване и в Холандия.

Въпреки че проучването е рандомизирано, участниците вероятно ще знаят дали са получили ваксината вместо плацебо. БЦЖ често причинява пустула на мястото на инжектиране, която може да се задържи с месеци, което обикновено води до белег. Но изследователите няма да знаят в коя част на изследването - ваксина или плацебо - човек се намира.

Изследователска група в Университета в Мелбърн създава изследване на БЦЖ сред здравните работници, използвайки същия протокол. Друга изследователска група в Университета в Ексетер ще направи подобно проучване при възрастни хора.

Елинор Фиш, имунолог от Университета в Торонто, казва, че ваксината вероятно няма да елиминира инфекциите от новия коронавирус, но вероятно ще намали въздействието му върху хората.

Така или иначе очакваме резултатите от работата на тези учени след месеци. Междувременно специалистите напомнят, че по време на пик на пандемия не може да се мисли за масова ваксинация на населението. Остава обаче надеждата, че щом повечето българи са ваксинирани срещу туберколоза, ще бъдем пощадени до някаква степен от последиците от новия вирус.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X