Напишете дума/думи за търсене

Гаденето може да е симптом за невроза

Гаденето като психологически симптом. Чувството винаги е болезнено, познато на почти всички. Трудността с това усещане е, че то често предхожда рефлекторно почистващо повръщане. В него няма нищо опасно. Но! Повръщането е пример за неконтролирана реакция на тялото, която настъпва след гадене, но не е известно кога точно ще се случи.

Гаденето може да бъде симптом на невроза. Свързва се с такива невротични реакции като избягване, негативни очаквания, съмнения, повишен контрол на телесните усещания. Невротичното гадене винаги е придружено от прекомерна тревожност или раздразнителност. Как се лекува това състояние?

Ето защо това чувство често предизвиква невротични реакции.
• избягване = когато се опитвате да избегнете физическа активност, определена работа, психически стрес или излизане от къщата, отиване на публични места;
• хиперконтрол на усещанията в тялото = когато внимателно слушате интензивността на гаденето в организма, така че в никакъв случай да не пропуснете момента, в който повръщането "започва";
• отрицателни очаквания = когато започнете да „предсказвате“ гаденето;
• мъчителни съмнения = когато не знаете дали нещо ще се случи днес и ще се намеси ли гаденето. И заслужава ли си да направите нещо днес или е по-добре да се погрижите за себе си;
• сдържаност = когато се опитвате да покажете по-малко емоции, защото всяка емоция е реакция на тялото, а субективното сумиране на различни реакции в организма предвещава увеличаване на гаденето и възможността за повръщане.


На изхода от такива невротични реакции получавате възможността за тревожно разстройство, соматоформно разстройство, хипохондрия, обсесивно-компулсивно разстройство, неврастения.
Невротичното гадене винаги е нещо продължително и упорито, винаги придружено от прекомерна тревожност или раздразнителност (на външно ниво) и невротични реакции (на вътрешно ниво).

Разбира се, гаденето често може да съпътства различни състояния (бременност, пътуване/полети), проблеми със стомашно-чревния тракт, хормони, карцином).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X