Напишете дума/думи за търсене

Какво причинява менструацията на дебелото черво

Забелязали ли сте, че по време на менструация имате и други неразположения в тялото си, нали?

Има спазми, промени в настроението и често посещаване на тоалетната.
Някои жени изпитват гадене или диария по време на менструация, но много от нас се ходят по-голяма нужда доста.

Ето някои причини, поради които цикълът предизвиква такова въстание в храносмилането.

1. Матката е близо до дебелото черво
Точно преди менструацията лигавицата на матката се сгъстява, за да се подготвите за имплантация. Тъй като матката става по-плътна, тя може да притисне дебелото черво, което може да доведе до старите ви „приятели” - запек и подуване на корема. Когато матката се „спихва”, това може да улесни изхождането. Понякога неколкократно.

2. Хормоните ви изпитват луди химически реакции
Простагландините са хормонални химикали, които позволяват на матката да се свива, за да може тялото да се отърве от нейната лигавица. Понякога тези химикали надхвърлят правомощията си и казват на червата, че е време също да контрактират. Здравейте, газови бомби и изпражнения повече от обикновено.
Ето го и прогестерона - хормона, който произвеждат яйчниците. Той подготвя матката за бременност. През целия менструален цикъл нивата на прогестерон се забавят, достигайки върха си точно преди менструацията, падайки драстично след това.
Прогестеронът има забавен страничен ефект: лек запек, така че когато нивата му спаднат, той може да разхлаби нещата в тоалетната. Някои жени редуват диария и запек по време на цикъла си.

3. Вашето желание за млечни продукти предизвиква хаос в червата
Има моменти, когато маточната лигавица се разрушава, да усещаме, че ще се счупим на две. За да се чувстваме по-добре, ние имаме склонността да жадуваме комфортни храни, които често са сирене, сладолед и кисело мляко. Млечни продукти + цикъл = поразия в тоалетната.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X