Напишете дума/думи за търсене

8 признака за излишък на естроген в тялото

Естрогенът е основният женски хормон, който е отговорен за развитието и регулирането на репродуктивната система и половите характеристики като растежа на гърдите и менструалния цикъл. Много е важно да го контролирате и поддържате в нормални нива, защото прекомерният естроген може да причини карцином.

Причини за излишното производство на естроген
Има два начина нивата на естроген да се повишат естествено и това е по време на пубертета и бременността.
В наши дни не е трудно да повишим нивото на естроген, защото се съдържа в храни, съдържащи токсични пестициди, хербициди и хормони на растежа. Внимавайте, когато купувате продукти в супермаркета.
Други причини за увеличено количество на този хормон в организма са прекомерна консумация на алкохол и лекарства, сърдечни заболявания, диабет, затлъстяване и високо кръвно налягане, стрес.

Признаци на висок естроген при жените

1. Подуване и чувствителност в гърдите
Ако усетите чувствителност в гърдите или сте забелязали, че са подути повече от обикновено, това може да се дължи на високия естроген.

2. Смяна на настроението
Естрогенът влияе върху психическото ви състояние и емоциите. Може да се почувствате депресирани или да изпитвате тревожност, а усещанията ви да са извън контрол без никаква причина.

3. Фиброцистични бучки в гърдите
Ако имате излишък на естроген, гърдите ви могат да станат на бучки. Не се колебайте веднага да отидете на лекар, ако сте открили бучки в тъканта на гърдата.

4. Косопад
Обикновено това е мъжки проблем, но когато произвеждате твърде много естроген, може да започнете да губите коса повече от обикновено.

5. Наддаване на тегло
Не преяждате и не лежите денонощно на дивана, но бедрата ви са се позакръглили. Това може да е признак на излишък от естроген. Може също така да страдате от подуване на корема.

6. Нередовна менструация
Това трябва да бъде важен знак за жената, когато цикълът й винаги е бил навреме и изведнъж той настъпва по-рано или по-късно. Менструацията се управлява внимателно от нивата на хормоните в тялото и ако има дисбаланс, тя може да се срине.

7. Чувствате се изтощени през цялото време
Ако имате проблеми със съня, може да се чувствате изтощени през цялото време. Това е нормално. Но ако сте забелязали, че сте уморени повече от обикновено и начинът ви на живот не се е променил, това може да бъде предупредителен знак, че трябва да проверите нивата на хормоните си.

8. Проблеми със съня
Прекомерният естроген също може да причини различни проблеми със съня. Обърнете внимание, ако навиците ви за сън са се променили внезапно без никаква убедителна причина или нивата на стрес са обичайни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X