Напишете дума/думи за търсене

3 вида по-здравословни сирена, които да включим в хранителния ни режим

Един от ключовете към балансираната и здравословна диета е разнообразието. В тази връзка е важно да включвате продукти от почти всички групи храни на седмична база. Това е единственият начин да се осигури правилното снабдяване с хранителни вещества.

Еспертите смятат млечните продукти за здравословни. Ферментиралите млечни продукти са най-добрият вариант. Те съдържат пробиотични бактерии, които са способни да увеличат разнообразието на микробиота.
Останалите храни от тази група също имат положителни ефекти върху функционирането на тялото. Като цяло те се открояват с концентрацията си на калций, както се посочва в проучване, публикувано в Food & Nutrition Research. Специалистите от това изследване препоръчват консумацията на този вид продукти за комплексна профилактика на заболяванията.

Сиренето е част от тази група. Кои 3 вида са по-здравословни от останалите?

Пармезан

Пармезанът е един от най-здравословните видове сирена.
Освен това е един от най-популярните, благодарение на влиянието на италианската кухня. Прави се от краве мляко и трябва да отлежава повече от година.
Пармезанът не съдържа много лактоза, което е много полезно за тези, които страдат от нарушения в усвояването на захарта в млякото. По същия начин се откроява съдържанието му на протеин, тъй като съдържа 35 грама протеин на 100 грама.
В него се съдържа калций, но също така желязо и фосфор.

Bета
Сиренето фета е традиционно гръцко сирене, направено от овче мляко като основна съставка. Може обаче да съдържа и определено количество козе мляко. Въпреки киселия си вкус съдържа много сол. Затова хората, които страдат от сърдечни заболявания, трябва да бъдат много внимателни с него.
За разлика от други сирена, фета е с по-ниско съдържание на калории и е по-лесно смилаемо поради ниската си концентрация на лактоза.


Моцарела

Моцарелата обикновено се прави от биволско мляко. Някои видове обаче се произвеждат от краве или овче мляко. Въпреки че този вид сирене е с ниско съдържание на натрий, то съдържа повече мазнини от споменатите други два вида.

Моцарелата е един от видовете сирена, които експертите препоръчват най-много. Нейното съдържание на протеин също е значителен. Заради това е оптимална храна за хора или спортисти, чиято цел е да изградят мускулна маса.

Някои хора обаче трябва да внимават с консумацията на сирена в определени ситуации.

Това се отнася предимно за бременните жени, които трябва да избягват да ядат непастьоризирани сирена, защото представляват микробиологичен риск, който може да застраши здравето на плода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X