Напишете дума/думи за търсене

Люси Евтимова: Бобът има доста по-полезни качества от киноата (+рецепти)

Много харесвам в нейните рецепти тяхната веселост и непретенциозност. Да, весели са хапките в блога на Люси Евтимова. С достъпни продукти, бързи и лесни дори за начинаещи кулинари, а пък в същото време изпълнени със страст и любов към всеки детайл. Спаначената й торта, която избрахме за нашата корица, е разкошен вариант да изненадате всички около масата, а децата ви да кажат: „Ама това наистина ли е спанак?! За първи път ми харесва вкусът му...“ Харесайте си и други нейни вкусове на гостоприемния й адрес - http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg.

Люси, имаш близо 30 хиляди последователи във Facebook. Отговаряш на всеки въпрос персонално, обясняваш, даваш съвети, вдъхновяваш. Как стана човека, на когото толкова други хора имат доверие и от когото се вдъхновяват?

Отговорът на този въпрос е, че просто винаги съм се опитвала да се отнасям с хората така, както ми се иска да се отнасят с мен. Не винаги всичко ни е ясно във всяка сфера от живота и така и с готвенето. Понякога ще зададем някой глупав въпрос, но никой въпрос не е по-глупав от незададения навреме. Смятам, че с търпение и добро отношение към читателите всеки блогър може да създаде една наистина добра и лоялна аудитория. Приемам грижите и проблемите им в кухнята наистина присърце, защото ако човек се е притеснил за един сладкиш, то това сигурно значи нещо за него и е хубаво да има кой да ти помогне. Понякога тази помощ може да и просто да им кажа, че се случват гафове и при мен и да се усмихнат и продължат към следващото предизвикателство.

Иначе съм съвсем обикновен човек и макар в блога си да разказвам лични истории, винаги съм гледала да не споделям твърде персонална информация за себе си, с цел всеки да може да се припознае в мен посредством разказите, а не толкова години, местожителство, професия и т.н. Искам всеки човек да се чувства приятно, когато чете блога и да не се притеснява да пише коментари, въпроси, без значение неговия произход, пол или образование.

Развитието ми като кулинарен блогър е път по които все още вървя с еднаква доза увереност и неувереност, но докато вървя напред, приключението продължава.

Как правиш блога си: готвиш ли често специално за него, или по-скоро е обратното – когато сготвиш нещо за семейството си, го споделяш в мрежата?

И двете. Понякога, когато искам да замина някъде се налага да наготвя няколко неща наведнъж, които раздавам на роднини и приятели, които винаги са насреща да помогнат с изяждането им. Но, разбира се, снимам и нещата, които приготвям за хапване у дома.

Кои са рецептите, които най-често правиш и не ти омръзват?

През различните сезони консумирам различни храни. Лятото мога да живея само на розови домати и сирене, но като цяло винаги мога да ям чушки, под всякакви форми. Панирани, на миш-маш, пълнени, печени, на сач -чушки ми дай! От гледна точка на хранителния режим, който спазвам обаче най-често консумирам протеини - риба, месо и яйца!

Има ли мода в кулинарията и ако да, какви са тенденциите?

Да, винаги има някаква мода. В сладкарството например сега могат веднага да се познаят съвременните десерти със скрити пластове, огледална глазура, минималистични или причудливи форми, създавайки усещането за скулптура.

Откри ли някоя супер сполучлива рецепта с някоя от суперхраните днес?

Обичам да похапвам от суровите ядки, годжи бери, чията, авокадо, боровинки, но като цяло в почти готов вид. Не готвя с тях толкова често, но имам една много вкусна салата от киноа, червен боб и броколи, която харесвам много.

Люси Евтимова
Люси Евтимова
И докато сме на суперхрани, кои техни български еквиваленти са твърде подценени според теб?

Може би обикновеният боб, който "баба готви". Има доста по-полезни качества от киноата например, а е и по-евтин. И все пак в повечето ресторанти сега на първа среща никой няма да си поръча бобец. :)

Какви принципи за хранене и готвене спазваш у дома?

Предпочитам да готвя поне през ден и храната ми да бъде сравнително прясна. Не мога да ям два поредни дни едно и също ( освен , ако не са чушки :) Опитвам се да не хапвам след седем часа, и да консумирам поне по едно ястие с лъжица през седмицата, както и поне два пъти риба.

На какво ухае най-често у вас през лятото?

У дома ухае сега предимно на зеленчуци. Когато вляза в зеленчуков магазин, изпадам в еуфория от всички летни ухания на пъпеши, нектарини, домати, чушки, прясно зеле и какво ли още не. Всеки ден готвя различен зеленчук, като се опитвам да измислям все нови и интересни рецепти с тях.

Имаш ли градина със зелени подправки?

За съжаление единствената градина, на която мога да се радвам, е тази на баба. Което не значи, че не готвя с пресни зелени подправки. Напротив - ползвам салвия за сьомга и боб понякога, чубрица - за традиционна българска пица и босилек - за италианска, мащерка обичам да слагам на паста и някои видове гъби.

Има ли случай, когато кулинарна грешка те е довела до прекрасна рецепта?

О, със сигурност има, макар и в момента да не мога да се сетя за конкретен случай. Но не гледам на тези неща толкова като на грешки, а като на възможности да опитам нещо ново.

Кое е кулинарното предизвикателство, пред което още не сте се изправила?

Има доста такива - и от българската кухня, и от световната, от сладките изкушения и от основните ястия. Едва ли ще мога да опитам всички храни, които искам, или да приготвя всички ястия. За някои от тях нямам необходимите уреди, за други - финансова или физическа възможност да купя продуктите в моя град, а за трети - просто време. Но се стремя всяка година да опитвам нещо ново, така че едно по едно ще боря предизвикателствата по пътя си.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X