Напишете дума/думи за търсене

Шеф Виктор Ангелов: Тайната на щастието ми е, че живея с жената, в която винаги съм бил влюбен

Шеф Виктор Ангелов, най-педантичният кулинарен ас, ще допусне зрителите до своето царство - кухнята си, която ще се превърне в "най-горещата" арена на изпитания за 18 професионални готвачи. Претендентите в новия тв формат на NOVA Hell's Kitchen България ще се борят за награда от 100 хил. лв. и работна позиция в храма на Ангелов - три пъти отличаван с приз "Ресторант на годината" на БАКХУС.

Предаването стартира в ефира от 27 февруари и ще влезе в директен сблъсък за зрителски интерес с MasterChef по Би Ти Ви - шоуто, в което Ангелов оглавяваше журито в предходните сезони.

За настоящото интервю шеф Ангелов не се поколеба да допусне и "168 часа" в своята кухня сред нажеженото, но и сверено като швейцарски часовник ежедневие на отбора си. А там, сред професионалистите, имаше и едно момиченце със страст към месенето - най-малката му дъщеря Натали се трудеше над тестото с ентусиазъм и внимание на бъдещ майстор кулинар.

- Шеф Ангелов, какви изпитания ще очакват участниците в Hell's Kitchen България?

- Предизвикателствата ще са изненадващи за зрителите. Досега не е имало формат, в който да става въпрос за професионална кулинария. Публиката е виждала известни личности, които в уютна обстановка при спокойно темпо приготвят храна и посрещат гости, както и съревнования между хоби готвачи, които имат голямо желание да се видят на малкия екран. Реалните ситуации в една кухня обаче не са показвани пред камерата досега и със сигурност ще бъдат много интересни за публиката. В кухнята е като в живота - изискват се умения, но накрая печелят характерите.

Човек не просто трябва да харесва работата си, а да е влюбен в това, което прави. Не бива да се забравя, че нашата професия

е в топ 5 на най-стресовите в света

и готвачите се нареждат сред полицаите, пожарникарите, хирурзите и пилотите в това отношение. Във формата ще бъда много по-строг от това, което зрителите са виждали до момента. Строг, но човечен. И аргументиран.

- Ще мерите сили в битка за рейтинг с вече бившите си екранни партньори шеф Андре Токев и шеф Петър Михалчев, които и този сезон са жури в MasterChef. Кой ще надделее?

- Шегувате ли се с този въпрос?! (Смее се.) Генерално в живота си винаги правя избора си така, че да участвам само в успешни начинания - без значение дали в личен или служебен план. Винаги подбирам внимателно и прецизно. Трябва да кажа, че това са два крайно различни формата.

Единият има за цел да покаже уменията на хоби кулинарите, които основно желаят да се изявят на екран и мама да им ръкопляска. Другият, който създаваме с NOVA и екипа от "Олд скул", ще покаже реалните взаимоотношения в една кухня и качествата, които трябва да притежава човек, ако иска да бъде главен готвач.

- Какво конкретно продиктува вашия ход - преминаването от едната телевизия в другата?

- MasterChef беше проект, на който се отдадох в продължение на три години на 300%. Вярвам, че основите, който съм положил там, ще допринесат форматът да се развива и за в бъдеще. Пожелавам го.

Има много хоби кулинари, които със сигурност има какво да покажат. Крайно време беше за мен обаче да се върна към професионалните готвачи.

Обичам да се самопредизвиквам

и смятам, че Hell's Kitchen България е съвършената възможност да продължа нагоре.

- Лео Бианки ще бъде ли ваш достоен заместник?

- Лео Бианки със сигурност ще се справи добре, стига да не опитва да се прави на мой достоен заместник.

- Има ли яростна конкуренция в кулинарните среди и особено сега, когато готвачите превземат малкия екран?

- Ако визирате лично моите емоции спрямо колегите ми, които участват в тв формати - не. Не съм състезателен тип и никога не съм мерил своя успех с успеха и слабостите на другите.

Не разглеждам колегите като конкуренция,

защото не се сравнявам с тях. Винаги съм се стремял да правя най-доброто, на което съм способен. Що се отнася до телевизията, се вслушвам в екипа, с който работя по даден проект, за да може да получим най-добрия резултат.

- Ще изисквате ли от всички участници във формата да бъдат крайно педантични?

- Вие какво очаквате, когато седнете в един ресторант?! Всичко да е съвършено добре направено, нали?! Това е работата на готвача и на ресторантьора. За да излезе една качествена чиния от кухнята, трябва всички там да са се постарали и да са дали максимума от себе си, като не на последно място да са опитали това, което ще сервират на гостите. Забележете - гостите, а не клиентите.

Форматът има за цел да покаже как се сработва една машина, която, ако не е добре смазана, винаги си личи. Колкото по-рано един готвач

осъзнае, че сам е за никъде

и че ресторантьорството е отборна игра, толкова по-големи са шансовете му. Изисква се колективен, борбен дух, прецизност, скорост, самовзискателност и да умееш да слушаш. Винаги съм заявявал с гордост, че съм немски възпитаник и знам, че дисциплината е 50% от успеха и за кухнята е от особена важност.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X