Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Стефания Колева: У нас постоянно се смесват рецепти от различни националности

Стефания Колева е успешна актриса, има заразителен смях и освен това е добър кулинар. Има това умение по наследство. И майка й и баба й правят кулинарни шедьоври. На чаша чай поговорихме за това какви гозби приготвя на семейството си и с какви сладости свързва детството си.

Стефания, за удоволствие ли готвиш у дома или по задължение?

Много обичам да готвя и затова винаги има нещо сготвено вкъщи. Моето семейство - мъжа и дъщеря ми, пък и майка и татко, са любители на супите. Ядем ги във всякакви разновидности, и топли и студени. Обожаваме зеленчуковите. С удоволствие правя крем супа от броколи, спаначена или доматена. В минестроне „плуват” всякакви зеленчуци – боб, грах, зеле, може да се сложи и фиде и е много вкусна. Гъста е като яхния. Любимите ми хора винаги хапват и салати.

От кого наследи уменията си в кухнята?

В моето семейство жените са майсторки в кухнята. Майка ми е страхотна кулинарка, баба ми също, и понеже у нас се смесват рецепти от различни националности, ястията винаги са различни и безобразно вкусни. Майка приготвя меса невероятно. Баба ми е специалист по сладкишите. Спомням си нейните лунички. Преди години нямаше фигурки за изрязване на тесто и тя ги правеше с чаша, а аз я наблюдавах с интерес. Тя е майстор на сладкиша гато. Това е сиропиран кекс с различен плод - праскова, кайсия, череши. Винаги си облизвам пръстите след нейния шморн. Това е австроунгарски десерт. Представлява нещо като дебела палачинка, но с по-особен вкус. И е огромна, дебела и леко препечена. Поднася се със сладко или с пудра захар. Шморнът е лесен за приготвяне, но много го обичам. Като отида в Германия и винаги си поръчвам от него.

Държиш ли да поднасяш здравословна и полезна храна у дома?

Старая се. У нас не правим пържени храни. Предимно задушавам продуктите. Само дъщеря ми е фен на пържените картофи и имаме голяма борба с влечението й към тях. Не ядем от сандвичите с пържени продукти в известните заведения за бързо хранене.

Кои са любимите ти десерти?

Не съм много по сладкото, но приготвям и сладкиши, защото другите у дома ги обичат. Приятно ми е да запретна ръкави за кексове и мъфини, които правим заедно с дъщеря ми Катерина. Приготвяме солени, сладки, каквито ни хрумне на момента. И от био продукти ги готвим. Слагаме пълнозърнесто брашно, палмова захар или тръстикова и става супер. Понякога бодваме парченца черен шоколад. Какаовото масло също е добър вариант. Любимите ми сладкиши са от кухнята на баба - тиквеник, канелени сладки, щрудел. Майка правеше ашуре. Тя е арменка. А арменското сладко е страшно вкусно. Като се върна назад в детството си спомням как още хапвах бонбоните карамел му, лимонови резанки, теменужки, виолетки.

На кои основния ястия сте фенове?

Включвам печката за всякакви неща. Не сме претенциозни, но се съобразявам с вкуса на дъщеря ми и мъжа ми. Менюто ни се ограничава малко по отношение на това, че те рядко ядат месо. Все пак и с него готвим понякога, например пълнени чушки с кайма и ориз или традиционните зелеви сарми. Обичаме да похапваме всякакви суфлета, солен пай. Правя пая с много сирена. След като приготвя маслено тесто, го запичам леко и слагам сирена, спанак, лук, кашкавал и яйце, и всичко това се запича. Наистина става божествено. Винаги пека пая в къдрава тава, за да стане по-красив. Интересните съдовете правят ястията още по-приятни за сервиране. Всички вкъщи обичат и огретен. Понякога го правя в малки порцеланови купички като за крем карамел и те стават много кокетни и сладки на вид.

Като ходиш в чужбина носиш ли си подправки от там?

Аз не нося, но мъжът ми винаги се връща с нещо, което да обогати нашата кухня, например сушени гъби. Имаме какви ли подправки и винаги съм спокойна, че има голямо разнообразие от тях в кухнята. Като бяхме в Казабланка преди време, взехме много подправки от рода на индийско орехче, кимион, но с по-различен аромат от нашите.

Какво ядеш като си в лошо настроение?

Не съм фен на сладкото, което обикновено помага в такива случаи. Но имам моменти, когато ми избива апетит за много люти чушки.

Коя риба ти е любима?

Предпочитам бяла риба. Любима ми е сьомговата пъстърва.

Спомняш ли си първото ястие, което приготви в живота си?

Първият ми експеримент в кухнята бяха бъркани яйца. Във втори клас в училище реших, че ще правя сладолед. Спомням си как бях до печката с продуктите - сварено мляко и сметана, и в един момент млякото започна да кипи. Добре, че точно тогава майка си дойде.

Вярваш ли, че любовта на мъжа минава през стомаха му?

Зависи от мъжа. Има такива, които обичат храната и гурмето. Други са жестоко злояди, трети са консервативни и не обичат да експериментират. Моят е от по-консервативните. Казва, че всичко може да яде, но обича 3-4 неща.

С какво можеш да го зарадваш?

С ястие със сирена. Той яде страшно много сирене. Даже на един негов рожден ден, вместо торта, му подарих сирене на плоча под формата на торта. Той обича още гювеч, постни сарми. Веднъж правих оризова торта. За моя изненада я хареса я, но все пак не се котираше, колкото си представях.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X