Напишете дума/думи за търсене

Станка от Know How to Cook: Не сядам на масата без костен бульон (+рецепти)

Стремежът към чисто хранене и здравословно живеене е приятен за всеки модерномислещ човек, който цени себе си и своето здраве. При някои обаче се превръща в остра необходимост. Станка Стоянова разказва своята история за оздравяване чрез начина, по който се изменят рецептите в нейния сайт Know How to Cook (www.know-how-to-cook.com). А най-чудесното е, че промяната в рецептите й през годините по никакъв начин не влияе негативно върху техните вкус и външен вид.

Таня, твоето кулинарно кътче е вече на 7 години. Как се промени начинът ти на готвене и на мислене по отношение на храната за този период?

За изминалите 7 години преминах през различни периоди, които отчетливо могат да бъдат проследени чрез споделените рецепти. Първите ми рецепти бяха за ястия, които всеки познава и често готви у дома. Изобщо не се вписваха в категорията „здравословни“. Използвах агресивни техники за термична обработка. На първо място беше вкусът на храната. За нейната полезност дори не се и замислях.

По-късно, когато се роди дъщеря ми и дойде моментът на нейното захранване, започнах да осъзнавам, че качеството на използваните продукти и начинът на приготвянето на храната са много важни. Постепенно започнах да променям хранителните ни навици. Първо моите, а скоро след това и тези на съпруга ми. Започнахме да консумираме храна, която с чиста съвест бихме дали и на детето си.

Година след раждането на дъщеря ми се оказа, че страдам от автоимунно заболяване. Нещо, което в наши дни е често срещано, за съжаление. Това ми даде още по-ясен сигнал, че е време за промяна, на всички фронтове – начин на хранене, работа, начин на живот, мислене и възприемане на околния свят. Започнах от храната.

Към днешна дата начинът ми на хранене е доста различен от този, при създаването на блога. В основата му са малки количества животински продукти – месо, органно месо, риба, яйца, качествени мазнини – животинска мазнина, зехтин, кокосово масло, много зеленчуци, предимно сезонни, малко плодове, ядки.

Този начин на хранене ми помогна да превъзмогна много от симптомите, които имах „благодарение“ на заболяването ми и да постигна ремисия. Рецептите, публикувани в сайта ми, проследяват дългия път, който извървях. Вече използвам по-щадящи техники на готвене – печене, варене, задушаване. Внимавам дали продуктите са добре комбинирани, за да не натоварват храносмилането. Не консумирам зърнени храни, без значение дали съдържат глутен или не, както и млечни продукти. Не използвам готови миксове и фиксове.

Кои бяха твоите учители и кои са вдъхновителите ти днес?

Първият ми учител е баба ми, която като всяка баба готви невероятно вкусно. Тя ми предаде много от нейния опит и знания, научи ме да меся, да точа. От майка ми също научих някои тънкости за печенето на сладкиши и тестени изделия. Те са моите първи и най-важни учители.

Кога и как започна любовта ти с кулинарията?

Същинският интерес дойде, когато със съпруга ми заживяхме заедно. Тогава започнах да готвя и да експериментирам. Опитвах нови рецепти, нови техники, нови продукти. Наред с провалите, започнаха да идват и успехите.

Ако трябва да сготвиш с цел да впечатлиш, какво би включвало менюто ти?

Бих приготвила ястия, които съм приготвяла многократно и съм сигурна в техния вкус. Не бих изневерила на начина си на хранене, защото в моя случай той наистина е здраве. Менюто ми ще включва – свежа салата с интересен дресинг, печено месо и за десерт - сурова торта. От известно време експериментирам в тази посока и смея да твърдя, че приготвям много вкусни и полезни торти.

Идват топлите месеци, а с тях започваме да приготвяме повече салати. Може ли да споделиш някоя любима твоя комбинация или пък универсален дресинг, който използваш най-често за салати?

Салатите са стихията ми. Обожавам ги. Смесвам каквото имам в хладилника и се получават невероятно вкусни. Напоследък любима комбинация ми е китайско зеле със спанак или рукола, червен лук и сушени домати. Овкусени с дресинг от зехтин, балсамов оцет и сол.

Много често използвам дресинг с мед и горчица. Подходящ е за овкусяване на салати от зеленолистни зеленчуци – маруля, спанак, рукола.

Ако една заета, работеща майка те помоли за някои основни съвети как да успява да приготвя прясна храна на семейството си всеки ден от седмицата, какво ще й кажеш?

Аз също съм работеща майка и дълго време се борех със същите проблеми. Но цялото семейство се храним изключително с домашно приготвена храна. Закусваме и вечеряме у дома, а за обяд в офиса си носим храна от вкъщи. Това допълнително усложнява задачата, защото обемът храна, която трябва да бъде сготвена, нараства.

Планирането е много важно. Правя базов план с ястия за предстоящата седмица – без да фиксирам кое ястие за кой ден е. Това ми дава възможност за промяна в плана, ако е необходимо. На основата на този план пазарувам. Обикновено пазарувам 2 пъти седмично различни сезонни зеленчуци, за да са пресни и свежи. Месо и риба пазарувам веднъж седмично. По този начин винаги имам прясна храна в хладилника и мога да приготвя бързо ястие.

Готвенето, като основно занимание е сведено до 2-3 пъти в седмицата. Обикновено неделя е денят, в който приготвям няколко различни ястия – печени и варени меса и риба, които след това използвам, за да сглобя бърза вечеря. Изпичам на фурна или задушавам сезонни зеленчуци, които използвам за гарнитура. Приготвям едно или две зеленчукови пюрета. Нарязвам пресни зеленчуци, които прибирам в буркани, по този начин сглобяването на салатата сутрин или вечер ми отнема не повече от 2-3 минути. Най-често практикувам така със зелени салати, спанак, рукола, различни видове зеле, моркови.

В нашето меню ежедневно присъства супа. Затова веднъж месечно приготвям голямо количество костен бульон, който съхранявам във фризера. Когато имам готов бульон, приготвянето на една супа отнема общо около 30 минути – 10 за нарязване на зеленчуците и още 20, за да се сварят.

От няколко месеца имам и уред за бавно готвене, който също много ми помага в мисията прясна и вкусна храна всеки ден.

Имаш ли си любимо откритие в кухнята – техника, трик, рецепта?

Костният бульон. Открих го едва преди година, но вече не си представям да приготвя супа без костен бульон. Прави супите неустоимо вкусни, а освен това е и много полезен. Използвам го ежедневно.

Твоите трикове да приучиш децата да хапват здравословно?

При децата личният пример е много важен и рядко прибягвам до трикове. Вкъщи се храним здравословно и това е храната, с която расте детето ни – истинска, качествена. Предпочитам да обяснявам на дъщеря ми защо да избере една храна пред друга. Лакомства, в шумолящи опаковки не се купуват, защото никой не ги консумира. Често пазарувам заедно с дъщеря ми, помага в градината на баба и дядо, помага ми в готвенето. По този начин й показвам какво представлява истинската храна, от къде идва и се научава как да я приготвя. Това изгражда у нея устойчиви навици и отношение към храната. Децата се хранят с очите си, за тях е важен видът на храната - тя трябва да е цветна и добре поднесена, за да ги привлече.

Единствения трик, който понякога си позволявам, е да „скрия“ някой пренебрегнат зеленчук в крем супата.

Кетчуп от цвекло и моркови

Необходими продукти: (за 600-700мл)

1 ч.ч. моркови, обелени и нарязани на кубчета

2/3 ч.ч. цвекло, обелено и нарязано на кубчета

1/2 ч.ч. кромид лук, обелен и нарязан на кубчета

2-3 скилидки чесън

2/3 ч.ч. вода

1/2 ч.ч. ябълков оцет

1/3 ч.ч. мед

4-5 зрънца карамфил

1-2 зрънца бахар

1 дафинов лист

Начин на приготвяне:

1 В подходяща тенджера налейте вода, сложете я на котлона и изчакайте да кипне.

Прибавете нарязаните зеленчуци и ги сварете, докато омекнат.

2 Сложете в блендера ябълковия оцет, водата, меда, чесъна и подправките.

3 Отцедете зеленчуците и ги прибавете към останалите продукти.

4 Включете блендера и смелете до хомогенност всички съставки.

5 Върнете сместа обратно в тенджерата. Изчакайте да заври, след което намалете котлона и оставете кетчупа да къкри около 30 минути.

6 Насипете готовия кетчуп в чисти и сухи буркани или стъклени бутилки. Затворете ги добре и изчакайте да изстинат.

7 Приберете охладения кетчуп в хладилника.

Коригирайте подправките и меда според вашия вкус. Може да започнете с по-малко количество и да го увеличите при необходимост.

Пастет от черен дроб и зеленчуци

Необходими продукти: (за 2 порции)

300 г черен дроб

60 г моркови

80-90 г праз

1 малка глава кромид лук

1 ч.л. мащерка

1/4 ч.л. розмарин

2 с.л. червено вино

2 с.л. свинска мас (или гхи)

сол

Начин на приготвяне:

1 Накиснете черния дроб за 1 час в студена вода.

2 Нарежете зеленчуците на ситно и ги задушете в тиган с 1 с.л. мазнина и малко вода.

3 Отцедете черния дроб, махнете ципите и го нарежете на кубчета с размер около 3-4 см. Постарайте се да приблизително еднакви, за да се сготви равномерно.

4 Когато зеленчуците омекнат, прибавете към тях мащерката, розмарина и черния дроб. Гответе до готовност на дроба и внимавайте да не стане сух. Трябва ни сочен.

5 Когато дробът е почти готов добавете виното и гответе още 1-2 минути.

6 Прехвърлете всички продукти в купата на кухненския робот. Добавете сол, черен пипер и 1 с.л. разтопена мазнина. Смелете всичко до получаване на гладък и хомогенен пастет. Опитайте, ако е необходимо добавете още сол и/или черен пипер.

7 Пресипете пастета в чисти и сухи буркани. Постарайте се да ги напълните плътно и да не остават въздушни джобове.

8 Във всеки буркан налейте отгоре малко разтопена свинска мас или гхи така че да покрие пастета и да го запечата. Така ще издържи по-дълго време.

Пълнени патладжани със зеленчуци

Необходими продукти: (за 2 порции)

500 г патладжан (2-3 броя)

300 г домати

1 средна глава кромид лук

1 морков

1 зелена чушка

3-4 скилидки чесън

2 с.л. мазнина

5-6 стръка магданоз

сол

черен пипер

бял пипер

лют червен пипер

сминдух

Начин на приготвяне:

1 Разполовете патладжаните, издълбайте сърцевината им, посолете ги и ги оставете за около 30 минути, за да излезе горчивината им. През това време нарежете вътрешността на патладжана, която издълбахте, посолете я и отново оставете настрана.

2 Нарежете лука, моркова и чушката на малки кубчета и ги задушете в мазнината, докато омекнат. Измийте и отцедете добре сърцевината на патладжаните и я прибавете в тигана към останалите зеленчуци. Добавете ситно накълцания чесън. Задушете за 1-2 минути и прибавете нарязаните на малки кубчета домати. Подправете на вкус с подправките. Гответе до готовност на плънката.

3 След като я отместите от котлона, прибавете ситно нарязан магданоз, разбъркайте.

4 Измийте половинките патладжани под течаща вода, подсушете ги, леко ги намажете с мазнина и ги посолете. Поставете ги в тавичка, дъното, на която е покрито с вода и ги запечете за около 15 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.

5 Напълнете половинките патладжани с готовата плънка и запечете за още около 10 минути.

Поднесете ястието топло или студено, поръсено с пресен магданоз.

Салата със спанак, рукола и авокадо

Необходими продукти: (за 2 порции)

3 – 4 шепи спанак

2 връзки рукола

1 авокадо

6-7 сушени домата, предварително накиснати в зехтин

4-5 орехови ядки

За дресинга

1 ч.л. мед

1 ч.л. горчица

1 ч.л. оцет

1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

1 Пригответе дресинга като смесите продуктите в последователността, в която са изброени. След добавянето на всеки продукт, бъркайте енергично, докато сместа се хомогенизира.

2 Почистете и измийте листата спанак и рукола. Подсушете ги внимателно с кухненска хартия и ги поставете в подходяща купа или чиния.

3 Нарежете сушените домати на тънки ленти и ги прибавете в купата.

4 Разполовете авокадото, отстранете костилката и го нарежете на лодки. Поставете и него в купата.

5 Нарежете ореховите ядки на едри парчета и ги поръсете върху останалите зеленчуци. Овкусете салатата с дресинга.

Шоколадова торта с тиква и лешници

(без глутен, без лактоза, палео)

Необходими продукти: (за торта с диаметър 24-26см)

за блата

200 г лешници

100 г стафиди*

3 с.л. разтопено кокосово масло

за крема

700 г печена тиква**

150 мл кокосово мляко или вода

8 с.л. мед

6 с.л. разтопено кокосово масло

6 с.л. какао на прах

3 с.л. лешников тахан

1 1/2 с.л. желатин на прах

1/2 шушулка ванилия

щипка сол

за декорация

черен шоколад

лешници

Начин на приготвяне:

1 Накиснете стафидите за около 30 минути в топла вода.

2 За блата смелете лешниците в кухненския робот. След това прибавете към тях отцедените стафиди и кокосовото масло. Смелете всичко, докато получите еднородна лепкава смес. Ако купата на кухненския ви робот е малка, разделете на продуктите на 2 равни части.

3 Върху подходящ поднос поставете регулируем ринг за торта и разпределете блата равномерно. Приберете в хладилник.

4 В купата на блендера поставете печената тиква, меда, кокосовото масло, какаото, лешниковия тахан, семената ванилия и съвсем малка щипка сол.

Смелете всичко, докато се получи гладка смес.

5 Разтворете желатина в кокосово мляко или вода. Разтопете на водна баня и го прибавете към готовия крем. Разбъркайте добре.

6 Извадете охладения блат от хладилника и го залейте с крема. Приберете отново в хладилника за поне 4 часа, най-добре за една вечер.

7 Декорирайте тортата.

*Посоченото количество стафиди е след накисване с топла вода.

**Печената тиква трябва да е леко топла или със стайна температура. В никакъв случай студена, защото ще втвърди преждевременно кокосовото масло.

Телешки кюфтета с праз на фурна

Необходими продукти:

1 кг кайма

100 г праз, около 20 см парче

1 средна глава лук

2 ч.л. кимион

2 ч.л. чубрица

сол на вкус

Начин на приготвяне:

1 Нарежете праза и лука на малки кубчета. Омесете много добре каймата с подправките.

2 Покрийте купата с капак или фолио и оставете каймата да престои поне 1 час. Ако не разполагате с време, пропуснете тази стъпка.

3 Оформете големи кюфтета.

4 Подредете ги в плитка тава, която сте застлали с хартия за печене.

5 Изпечете кюфтетата до готовност в предварително загрята до 180 градуса фурна. Обикновено са готови за около 15-20 минути.

за още практични съвети, полезна информация, вкусни предложения, интервюта със специалисти по здравословно хранене и срещи с любими кулинарни блогъри харесайте страницата ни "Рецепти за здраве"

Снимки: Know How To Cook

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X